• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • Zvonko Čulina, društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne
  Pridraga kod Zadra, Hrvatska

   Pjesnik i slikar Zvonko Čulina je rođen 1956. godine u Pridragi kod Zadra gdje živi i umjetnički djeluje. Najprije je završio Osnovnu školu u rodnoj mu Pridrazi, pa srednju u Zadru, potom Pedagošku akademiju u Zagrebu, smjer Likovne umjetnosti, te Filozofski fakultet u Beogradu, smjer Povijest umjetnost i sociologija, kao i jednu godinu postdiplomskog studija (Moderna umjetnost) na Sveučilištu u Bochumu. Od 1984. do 2007. godine živio je u Dortmundu u Njemačkoj. Osim što slika i bavi se karikaturom i novinarstvom, piše pjesme, priče, basne, humoreske i aforizme te članke o umjetnosti i umjetničke kritike. Urednik je, pisac predgovora ili recenzent više knjiga, poezije i romana, te također urednik i pisac mnogih predgovora umjetničkih kataloga. Dosad je sudjelovao na preko 120 izložbi slika, 80-ak recitala te 40-ak likovnih kolonija, stvaraonica i aukcija u Domovini i inozemstvu, često u humanitarne svrhe. Osnivač je i vodielj nekoliko umjetničkih grupa, te 10-ak likovno-književnih radionica za djecu i mladež u Hrvatskoj i Njemačkoj. Član je Društva hrvatskih književnika (DHK HB) u Mostaru, Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zadru, a bio je i dugogodišnji član Saveznog udruženja likovnih umjetnika Njemačke (BBK), Udruženja njemačkih književnika (VS), Sindikata umjetnika i književnika Njemačke (IG Medien), te Internacionalne grupe književnika Rurske oblasti. Osnivač je, predsjednik i umjetnički voditelj Umjetničke udruge ART-TOTAL, projekt Internacional koja okuplja 70-ak umjetnika i umjetnica sa svih šest kontinenata. Objavljivao je u mnogim likovnim i književnim časopisima te novinama, a književne radove, najčešće pjesme i priče u izdanjima kao što su Književna riječ Beograd, Zadarska revija, Zadarska smotra, Domaća rič, Zadarski list, Narodni list (Zadar), Večernji list, Tomislav (Zagreb), Pleter Muenchen, Von Arten und Unarten Dortmund, Bodo Bochum-Dortmund, Hrvatski dijasporski list Freiburg, Hrvatska revija, Hrvatsko slovo (Zagreb), Živa zajednica (Frankfurt a/M), Lastavica (Bochum), Luč (Luedenscheid), Glas (Dortmund), Pridraški glasnik (Pridraga), Osvit (Mostar) i drugi. Sudjelovao je na sajmovima knjiga u Frankfurtu, Leipzigu i Umjetničkom marktu Depot u Dortmundu. Dobio je brojna umjetničko-književna priznanja i nagrade, a sa pjesmom Schwarz-weisse Wahrheit/Crno-bijela istina (u knjizi „Eigentuemliche Gestalten“ (Farys-grafike, Čulina-tekstovi) ušao i u svjetski katalog knjiga u Hamburgu. Živi i stvara u Pridragi kod Zadra.

  Objavljena književna djela:

  · Pogled kroz crnu prizmu, prvo izdanje, MH Zadar, 1994. i drugo izdanje, Essegg, Osijek 2008.
  · Nostalgične sonate, hrvatsko-njemačko izdanje, Lijepa naša, Wuppertal, 1999.
  · Sjene iskona ili pečati modrine, hrvatsko-njemačko izdanje, Lijepa naša, Wuppertal, 2001.
  · Eigentuemliche Gestalten, na njemačkom jeziku, Dortmund, 2004.
  · Merreswelten/Morski svjetovi, pjesme, na njemačkom jeziku, Cappenberg, 2006.
  · Sin kaosa, pjesme, Essegg Osijek 2008.
  · Na razmeđu sna i jave i malo šire, pjesme, Essegg Osijek 2008.
  · Kotač vremena, pjesme, Essegg Osijek 2008.
  · Ludorije strasti, pjesme, Essegg Osijek 2008.
  · Život-i-njarije, basne, Matica hrvatska Zadar, Zadar, 2009.
  · (Ne)vesele objave-bića, stvari i pojave, basne, Matica hrvatska Zadar, Zadar, 2009.

   

   


  Zajednički radovi:
  · Pismo sa Majne, almanah, Književna radionica Frankfurt/Main, 1990.
  · Kapi života, antologija, Književna radionica Frankfurt/Main, 1991.
  · Menschen und Beziehungen, antologija, na njemačkom jeziku, edicija Phillon Wolfsburg, 1995.
  · Das Dach ist dicht Wozu noch Dichter, antologija za 20. obljetnicu Udruženja njemačkih književnika, na njemačkom jeziku, Dortmund, 1996.
  · Zajednička antologija Zadarskog književnog kruga, Zadar, 2005.
  · Wasserwelten/Vodeni svjetovi, sa Thomasom Ohmom, Unna, Njemačka, 2009.
  · Trenutak proze, hrvatska kratka priča, Zadarski list i nakladnička kuća Znanje, Zadar, 2010.


  Od 1993. god. pod pseudonimom Paul Augustin, napisao i nekoliko (samostalnih) manuskripta duhovne (religiozne) poezije, većinom kao pandan prvotnoj „crnoj“ fazi, s naslovima:

  - Ispovijesti i molitve sina čovječjega
  - Pogled kroz svijetlu prizmu
  - Sin Božjeg reda
  - Apostol ljubavi
  - Traum o spasenju

   
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021