• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • Sabahudin Hadžialić, društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne
  Sarajevo, BiH

   SABAHUDIN HADŽIALIĆ je rođen 23. rujna/septembra 1960. u Mostaru. Osnovnu, srednju školu (V gimnazija) i Fakultet političkih nauka, odsjek žurnalistika u Sarajevu. Diplomirao je 1985.g. Od 1986. do 2007.g. živi i radi u Bugojnu. Od 2007.g. ponovo je u Sarajevu gdje 1.1.2009.g. dobija status Samostalnog umjetnika rješenjem Ministra za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Emira Hadžihafizbegovića. Revizijom statusa, od 1.1.2013. dobija status Istaknutog samostalnog umjetnika rješenjem Ministra za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Ivice Šarića.

  Za svoj književni , novinarski i humanitarni rad Sabahudin Hadžialić dobio je više nagrada i društvenih priznanja: 1987. Nagrada „Majsko pero” na Festivalu Mladih Pisaca Jugoslavije u Svetozarevu, Jugoslavija (1987.g.); 1992. Scenario za TV emisiju o filmu i videu prihvaćen i nagrađen od strane nadležne komisije TV Sarajevo (Ožujak/Mart 1992.g.).; 2009. Plaketa-Zahvalnica Udruženja „Obrazovanje gradi BiH” iz Sarajeva 2009 . Zlatna plaketa humanosti Udruženja „Liga humanista-pomozite BiH”iz Travnika .

  Djela su mu prevedena na njemački, španski, francuski, arapski, slovenački, estonski, turski, engleski, albanski, arapski, italijanski, poljski, rumunjski...Knjige poezije, proze i esejistike je objavio u Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Švicarskoj i Italiji.

  Uredio je i dvije antologije (poezije i aforizama ). Pjesma «Galeb Jonathan Livingston» je uvrštena od strane Maison de la Poesie Rhone- Alpes u Zbornik pjesama «Paroles de Paix »- Svjetsku antologiju pjesama o miru (uz pjesme Bertholta Brechta i Federica Garsia Lorce), objavljenu lipnja 1999.g. u Francuskoj. Pjesma „Gledati i biti“ je uvrštena u Antologiju ljubavne poezije južnoslavenskih naroda u izdanju Besjeda , Banja Luka 2003.g. U Antologiji poezije „Pjesnici za mir u svijetu “ u izdanju Stephen Gill World Peace Academy (Ontario, Kanada) objavljeno je deset pjesama Sabahudina Hadžialića . Poeziju, priče, aforizme i drame objavljuje u časopisima u Estoniji, Turskoj, Iraku, Kipru, Malti, SAD, Italiji, Kanadi, Francuskoj, Španiji, Engleskoj, Kosovu, Makedoniji, Sloveniji, Albaniji, Poljskoj, Srbiji, Rumuniji, Indiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini . Bio je i suvlasnik prvih privatnih novina u SR BiH – POTEZ, Bugojno (1990.g.) i predsjednik Skupštine Saveze novinara BiH 1998/99 . Član je redakcije časopisa za Euro-azijsku poeziju, poetsku kulturu i duhovnost KADO, Rumunija .
  Također je i član Savjeta redakcije časopisa RUMMINATIONS, Indija . Bio je selektor književnog programa Međunarodnog Festivala Sarajevo „Sarajevska zima“ za 2013.g. a od 2011-2013 i selektor Poetskog maratona DIOGEN TRAŽI ČOVJEKA, Sarajevo. Ambasador je Poetas del Mundo za Bosnu i Hercegovinu .

  Recenzent je i antologije poezije „Ishtar's songs“ (Iračka poezija do sedamdesetih godina prošloga stoljeća) u izdanju Plain View Press (2011), Austine, Texas, SAD . Freelance je urednik magazina za kulturu, umjetnost i obrazovanje DIOGEN pro kultura (Einhorn Verlag, Švicarska 2009-2013) i Magazina za satiru, humor, karikaturu i strip MaxMinus (Einhorn Verlag, Švicarska, 2010-2013). Uređuje (uz književne osvrte) i knjige drugih autora .

  Član je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne; Društva pisaca BiH; Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore.


  Objavljena djela:

  1. Amanet (pjesme), KDB Preporod Bugojno, 1996 (Štampa: Bosnagraf, Visoko), BiH
  2. Testament (pjesme-francuski jezik), Artootem (Annecy), 1998, Francuska
  3. Šapat u tami (pjesme), Autor, 2000.g., (Štampa: Bosnagraf, Visoko), BiH
  4. Prosjaci uma (pjesme), Autor, 2003.g. (Štampa: Bosnagraf, Visoko), BiH
  5. Organi(zirana)zovana anarhija (eseji), Autor, 2004.g. (Štampa: Bosnagraf, Visoko)
  6. Alter ego (pjesme), Kujundžić, Lukavac, 2006.g., BiH
  7. Abecedna azbuka (proza - aforizmi, peckativi, crtice, satiričine drame) DHIRA, Zurich, Švicarska, 2009.g.
  8. Zemlja bez svijesti (priče), DHIRA, Zurich, Švicarska, 2010.g.
  9. Nedovršene duše (misli i aforizmi), DHIRA, Zurich, Švicarska, 2010.g.
  10. Neotkani Sizif (pjesme), DHIRA, Zurich, Švicarska, 2010.g.
  11. Aforizmi (aforizmi-italijanski jezik), La stanza del Poeta, Gaeta, Italjia, 2011.g.
  12. Die Bettler der Vernunft (pjesme – njemački jezik), Einhorn Verlag, Zurich, Švicarska, 2012.
  13. Poezija (izabrane pjesme - engleski, francuski, albanski, španski i italijanski jezik), Kindle, Amazon, 2012.
  14. Raskršće svjetova – I dio KUTIJA ŽIVOTA (roman), MostArt, Zemun & Beograd, Srbija, 2013.

  Objavljuje tekstove, reportaže, komentare, eseje i crtice novinama i časopisima u Bosni i Hercegovini.

  Info: http://sabihadzi.weebly.com

   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 91-92/2017