• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • Miljenka Koštro, društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne
  Posušje, BiH

   

  MILJENKA KOŠTRO, djevojački Knezović, rođena je 13. svibnja 1964. u selu Broćanac u općini Posušje. Osnovnu školu pohađala je u Broćancu i Vraniću, dok je opću gimnaziju 1983. godine završila u Posušju. Godine 2005. upisala je studij hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Mostaru, ali ga nije privela kraju. Majka je troje djece. Danas s obitelji živi u Viru kod Posušja.
  Iako je poeziju počela pisati još u osnovnoj školi, prvu zbirku pjesama objavila je tek s 39 godina života. Piše pjesme za djecu i odrasle, igrokaze i prozu. Od prosinca 2012., kao vanjski suradnik na Radiju Herceg Bosne, priređuje emisiju Odabrane stranice, kroz koju promiče književno stvaralaštvo, te kulturu pisanja i čitanja. Suradnica je u emisiji Kad se smijah tad i bijah (Radio Split) koju uređuje I vodi Mladen Vuković.
  Radovi su joj objavljivani u časopisima: Osvit, Motrišta, Hrvatsko slovo, Suvremena pitanja, Zvona, Hrvatska misao, Imotska krajina, Svjetlo riječi, Podstranska revija, Hum, Katolički tjednik, Kvaka, Diskurs, Virko i drugi. Stalna je suradnica dječjih listova Cvitak I Cvrčak gdje objavljuje pjesme i kratke priče. Pjesme su joj objavljene i u nekoliko zbornika, te na portalima. Sudionica je mnogih kulturnih manifestacija. Organizatorica je mnogih književnih druženja u osnovnim školama. Pjesme kao i domoljubna poezija i priče pisane ikavicom su joj nagrađivane. Piše i kritičke osvrte.
  Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Matice hrvatske i HKD Napredak Posušje.
  Do sada objavila je pet knjiga:
  Roman Biti Viktor (Imotska krajina, Imotski, DHKHB Mostar i HKD Napredak Posušje 2016.) je njezino prvo prozno objavljeno književno djelo.Zanimljivo je da je glavni lik romana gluhi Viktor Pelegrin
  Objavljene zbirke pjesama:
  1. Cvjetnjak na kamenjaru, 2003.
  2. Miris vječne mladosti, Matica hrvatske Posušje, 2004.
  3. Čarolija svitanja, Matica hrvatska - Posušje i Imotska krajina, Imotski, 2008.
  4. Klasje duše, u nakladi Matice hrvatske u Čitluku I Matice hrvatske u Imotskom, 2020.
  .I zbirka kratkih priča Pogled u nedogled, većinom objavljenih u dječjemu časopisu Cvitak u izdanju DHKHB u Mostaru 2018.. Ova zbirka kratkih priča u Zagrebu je prilagođena za slijepe I slabovidne osobe.
   


   

   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021