• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • Ante Matić, društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne
  Zagreb, Hrvatska

   ANTE MATIĆ, rođen je 27. 2. 1945. godine u duvanjskom selu Borčanu; onda je to bila Nezavisna država Hrvatska, dok je sada Bosna i Hercegovina.
  Osnovnu školu učio je u rodnom selu Borčanu i Kongori, osmogodišnju u Šujici i Duvnu, gumnaziju u Zadru, Pazinu i Splitu, telogiju je studirao u Firenci, talijanski jezik u Sieni, filozofiju i sociologiju u Skoplju i Beogradu i novinarstvo u Zagrebu. Jedan je od osnivača mjesečnika Naša ognjišta i tjednika Susedgradski list. Bio je glavni urednik mjesečnika Grafičar. Bio je novinar, kolumnist i urednik Večernjeg lista.
  Bio je jedan je od utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice 1989. godine u Zagrebu i poslije prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1990. bio je predsjednik općine Susedgrad. Bio je dobrovoljac hrvatske vojske u hrvatskom obrambenom i oslobodilačkom ratu od 1991. do 1995., koji je nazvan - Domovinski rat. Nosilac je spomenice Domovinskog rata.
  Bio je član Društva hrvatskih književnika. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosna. Član je Hrvatskog novinarskog društva. Dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Mostaru. Živi u Zagrebu.
  Prozu i poeziju piše i objavljuje od 1965.godine. Prevodio je talijanske, španjolske i njemačke pjesnike. Zastupnjen je prozom i poezijom u antologijama u Hrvatskoj i Italiji. Uvrštene su mu pjesme i priče u čitanke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Pjesme su mu i priče prevedene na talijanski, njemački, makedonski, rumunjski, špan-jolski i engleski jezik.
  Dobitnik je Danteove nagrade za poemu Canto dolente u Firenci l971. godine. Dvije godine kasnije nagrađen je Areninom nagradom za kratku priču Crni orlovo u Zagrebu. Dobitnik je Šimićeve nagrade 2001.godine za knjigu pjesama Nebska galija i Matice hrvatske 2002. godine za novelu Sizif i mrav.
  Objavljena djela
  1.Objahana zemlja (priče), Grafički zavod Hrvatske, Za-greb, 1989.
  2. Berlinski zid ( priče i novele), Matica hrvatska, Zagreb, 1990.
  3. ljudinjak (filozofska, pjesnička proza), Riječki nakladni zavod, Rijeka, l995.
  4. Lijepa naša tuđina (priče), Consilium. Zagreb, l997.
  5. Božićne priče (novele), Naša ognjišta, Duvno, 1997.
  6. Barakaši, povijesni roman, Hrvatsko slovo, Zagreb, 1998
  7. Nebeska galija (pjesme), Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosna, Mostar, 2000. (nagrada A.B. Šimić)
  8. Sizif i mrav (priče), Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosna, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Matica hrvatska, Mostar – Travnik, 2006.
  9. Imoćani (memoarska proza), samizdat, Zagreb, 2006.
  10. Priča o Hrvatima (roman), Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Sarajevo, 2007.
  11. Kamena knjiga (pjesme), Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosna, MSA zadovoljstvo kupaca d.o.o, Sarajevo- Mostar- Zagreb, 2009.
  12. Kamena knjiga, drugo dopunjeno i prošireno izdanje, isti izdavači, Zagreb, 2010.
  13. Vjera u Boga i hrvatska sloga (publicistika), Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Sarajevo - Zagreb, 2010.
  14. Trojica (publicistika), Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosna, MSA zadovoljstvo kupaca d.o.o, Sarajevo - Mostar- Zagreb, 2012.
  15. Diva i Slava (novela i kratke priče), Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosna, MSA zadovoljstvo kupaca d.o.o, Sarajevo - Mostar- Zagreb, 2013.
  Objavljene književne kritike u knjigama Ante Matića
  1. Zapadni grijeh u ljudinjaku, Milan Ivkošić, Zagreb, 1995.
  2. Usudi hrvatskih ljudi, Dubravko Horvatić, Zagreb, 1998.
  3. Lirika grobova, Fabijan Lovrić, Knin, 2009

   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021