• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • Mato Nedić, društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne
  Tolisa, BiH

   Mato Nedić
  Mato Nedić rođen je 5. siječnja 1971. godine u Tolisi (Bosanska Posavina).
  Osnovnu je školu završio u rodnome mjestu, a srednjoškolsko je obrazovanje stekao u Orašju. Studij hrvatskoga jezika i književnosti upisao je na Pedagoškome fakultetu u Osijeku 1994. godine, gdje je 1998. godine diplomirao. Kao student bio je stipendistom Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske (stipendiran iz fonda namijenjenoga za stipendiranje tisuću najboljih studenata u Hrvatskoj) te stipendistom HKD-a Napredak iz Sarajeva (stipendiran iz Napretkovoga fonda za stipendiranje, nazvanoga Ivo Andrić – Vladimir Prelog). Zaposlen je u Srednjoj školi fra Martina Nedića u Orašju, gdje predaje hrvatski jezik.
  Prvim tekstovima Nedić se javio u Glasu Koncila 1994. godine. Od 1997. godine objavljuje samostalna književna djela.
  Mato Nedić je suradnik brojnih zbornika i časopisa: Vijenac, Hrvatsko slovo i književna revija Marulić u Zagrebu; zbornik Putujući Slavonijom u Vinkovcima; Hrvatska misao, Stećak, Bosna franciscana, Godišnjak HKD-a Napredak u Sarajevu; Osvit, Motrišta i Suvremena pitanja u Mostaru; Napredak u Travniku, Riječ u Brčkom itd.
  Autor je koncepcije i glavni urednik panorame Toliška tkanica (Tolisa, 2007.) te knjige Posavski književni zbornik (Tolisa, 2008.). Urednik je, recenzent i predstavljač mnogih izdanja. Suautor je monografije Župa Tolisa 1802 – 2002. (Tolisa, 2002.) te gramatičkoga priručnika za srednjoškolce naslovljenoga Slovo o jeziku (Orašje, 2002.; drugo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje, 2012.). Koncepcijski je uredio i panoramu hrvatskoga ratnog pisma u Bosanskoj Posavini naslovljenu U znaku mača (Tolisa, 2012.). Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne od 2008. godine.

   Samostalne knjige:

  1. Bijeg, pripovijetke, HKD Napredak, Orašje, 1997.
  2. Godina stradanja, roman, HKD Napredak, Orašje, 2000.
  3. Pomrčina Sunca, kratke priče, KLD Rešetari i Arca d.o.o., Rešetari – Nova Gradiška, 2005.
  4. Svršetak početka, pjesnička proza, Spektar d.o.o., Orašje, 2006.
  5. Govor gradova, putopisne crtice, HKD Napredak, Orašje, 2007.
  6. Ljudske priče, pripovijetke, Centar za kulturu, Orašje, 2010.
  7. Pater Martinus, roman (romansirana biografija fra Martina Nedića), Zaklada Terra Tolis, Tolisa, 2010.
  8. Svjetlosni nedogledi, pjesnička proza, KLD Rešetari i Centar za kulturu, Orašje, 2011.
  9. Okvir za mudrost, roman (romansirana biografija fra Ilije Starčevića, osnivača prve pučke škole u BiH), Zaklada Terra Tolis, Tolisa, 2013.

   
  Zastupljenost u antologijama:

  1. Ogrlica za jutro i samoću, antologija hrvatskoga pjesništva iz domovine i iseljeništva, izbor: Stjepan Blažetin, Ivan Slišurić i Đuro Vidmarović; KLD Rešetari, Rešetari, 2008. (Pjesme: Vrijeme, 63. str. i Krug, str. 64. i 65.)
  2. Hvaljen budi, Gospodine moj – Sveti Franjo u hrvatskom pjesništvu, antologija franjevskoga pjesništva objavljena povodom osamstote obljetnice postojanja Franjevačkoga reda, izabrali: Vladimir Lončarević, Božidar Petrač i Nevenka Videk; Alfa i Vijeće Franjevačkih zajednica u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Zagreb, 2009. (Pjesme: Duh starog ilira, 665. str., Franjini sinovi, 666., str. i Ujaci, 667. str.)

   Nagrade i priznanja:

  1. Nagrada Lions Cluba „Osijek“, datirana 16. prosinca 1997. godine, kojom se nagrađuju najbolji studenti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Nedić je nagradu dobio kao najbolji student Pedagoškoga fakulteta u Osijeku u kategoriji humanističkih znanosti.
  2. Književna nagrada „fra Martin Nedić“, datirana 22. rujna 2011. godine, koju je Nediću dodijelio Upravni odbor Zaklade „Terra Tolis“ iz Tolise za „postignute izuzetno visoke umjetničke dosege u romanu Pater Martinus“.
  3. Plaketa Zaklade „Terra Tolis“ iz Tolise, datirana 25. rujna 2011. godine, koja je Nediću dodijeljena za „petogodišnju suradnju u nakladničkoj djelatnosti“ Zaklade.
  4. Književna nagrada „Dubravko Horvatić“, koju dodjeljuju Hrvatska kulturna zaklada i tjednik za kulturu Hrvatsko slovo u Zagrebu, a koja je Nediću dodijeljena kao trećenagrađenome autoru za prozu objavljenu u Hrvatskome slovu u 2011. godini (za priču Zapis o vremenu).

   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021