• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • Vera Primorac, društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne
  Viškovo, Hrvatska

   Vera Primorac
  VERA PRIMORAC rođena je 7. 1. 1942. godine u Mostaru. U rodnom gradu je završila osmogodišnju i učiteljsku školu, a na Pedagoškoj akademiji diplomirala je hrvatski jezik i književnost. Piše još od djetinjstva, a objavljuje već 40 godina u raznim listovima, novinama, časopisima, zbornicima i antologijama. Pored standardne poezije piše i prozu, haiku poeziju, prozu i poeziju za djecu, a u zadnje vrijeme i aforizme. Objavljivala je u više od stotinu listova, časopisa, novina (u nekima i po nekoliko puta), te na internetskim stranicama u Hrvatskoj i svijetu.
  Dugi niz godina radila je kao voditeljica dopunske škole u inozemstvu, ali najveći dio svoga radnog vijeka provela je radeći u Osmogodišnjoj školi „A.B.Šimić“ u Mostaru. Nakon konačnog povratka u rodni grad, tijekom Domovinskog rata bila je primorana ponovo otići, no ovoga puta kao izbjeglica. U izbjeglištvu provodi dvije teške godine, a zatim počinje opet raditi kao voditeljica Hrvatske dopunske škole. I tek tada nastavlja pisati, objavljivati i slikati na svili. U inozemstvu je imala niz skupnih i samostalnih izložbi, a nekoliko puta izlagala je u Hrvatskoj i BiH.
  Do 1991. godine najviše je objavljivala u: BiH, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, a od 1994. godine objavljuje u: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Irskoj, Škotskoj, New York (SAD), Indiji, Japanu, Oregonu (SAD), Italiji, Virginiji (SAD), Rumunjskoj, Argentini, Kaliforniji (SAD), Austriji, Novom Zelandu, Australiji, Izraelu, Maryland (SAD), Mississippi (SAD), ...
  Poznata je i priznata haiku pjesnikinja koja je stekla svjetsku slavu svojim haiku stihovima i dobitnica je dvadeset nagrada i priznanjima, od kojih su najbrojnije one koje je Vera Primorac dobila u inozemstvu.
  Poezija joj je prevođena na francuski, slovenski, engleski, japanski, talijanski, poljski, rumunjski...
  Zastupljena je u jedanaest svjetskih te jednoj hrvatskoj antologiji haiku poezije. Od 2009. godine nalazi se na stranicama Svjetskog registra haiku pjesnika World Haiku Association, a u Svjetski registar haiku pjesnika, Haiku Foundation (SAD), uvrštena je 2010. godine.
  U „EU TOP 100 najplodnijih europskih haiku pjesnika“ (Poljska), uvrštena je dva puta: 2010. i 2011. godine, a u 2011. našla se i među 500 najboljih svjetskih haiku pjesnika na Haiku Wall (Haiku zidu) u Oregonu , SAD.
  Kao članica Matice hrvatske – Ogranak Viškovo, 2009. godine nagrađena je Plaketom Općine Viškovo za promicanje hrvatske kulture i pjesnička postignuća u svijetu i u Hrvatskoj za 2008. godinu.
  Članica je Matice hrvatske Ogranak Viškovo, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Društva hrvatskih književnika Ogranak Rijeka, Društva haiku pjesnika Rijeka, Društva hrvatskih haiku pjesnika,Svjetskog društva haiku pjesnika sa sjedištem u Japanu i na popisu je Svjetskog društva haiku pjesnika sa sjedištem u SAD-a.
  Od 1998. godine živi u Viškovu (Hrvatska).
  Objavljena djela:
  • Utočišta, haiku, DHHP Rijeka, 2006.
  •Komadić duše na dlanu, standardna poezija, MH Ogranak Viškovo, 2007.
  •Tragovi, haiku, DHHP Rijeka, 2007.
  •Mirisi zemlje, standardna poezija, Ogranak Matice hrvatske, Viškovo/Liber, Rijeka, 2008.
  •Druga strana zrcala, proza, DHK HB-Mostar i RINAZ, Riječki nakladni zavod, Rijeka, 2008.
  Objavljene književne kritike o poeziji i prozi Vere Primorac:
  1. Komadić duše na dlanu,Tišina kao vječna inspiracija, Valerio Orlić, Rijeka 2007., recenzija u zbirci i na www.blog.hr... Zbirka pjesama ''Komadić duše na dlanu'', poetese Vere Primorac, nesumnjivo je ... Pjesnikinja Vera Primorac provodi nas kroz svoj lirski svijet ..., 10. 3. 2008.
  2. Mirisi zemlje- životna i pjesnička sažetost, Krešimir Šego, Mostar 2007. (recenzija u zbirci)
  3. Druga strana zrcala- u dubini vremena, Krešimir Šego- Recenzija zbirke priča Druga strana zrcala Vere Primorac, časopis OSVIT (časopis za književnost, kulturu i društvene teme), 1-4/ Mostar, 2008.

   

   
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021