• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • Andrija Vučemil, društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne
  Rijeka, Hrvatska

  Andrija VUČEMIL, rođen 26. kolovoza 1939. godine u Oplećanima na Duvanjskom polju. Školovao se u Tomislavgradu, Bolu na Braču, Imotskom, Zagrebu, Ljubljani i Rijeci.
  Nakon šestogodišnje robije (pet godina na Golom otoku) i završetka studija, radi u Rijeci kao kazališni redatelj, socijalni radnik, profesionalni književnik i nakladnik.
  Zbog knjige Na smrt naslonjen objavljene 1969. i ranije robije ne smije javno djelovati pod pravim imenom pa u Pionirskom kazalištu režira 24. predstave pod pseudonimom Ante Majin i objavljuje poneku pjesmu pod imenom Bogumil Ljubuša.
  Sa fra Ferdom Vlašićem pokreće 1971. poznato hrvatsko katoličko glasilo Naša ognjišta.
  Andrija Vučemil je jedan od onih hrvatskih pisaca koji nije mogao, a nije ni htio objavljivati pod komunističkim režimom. Matica hrvatska u Zagrebu 1990. godine objavljuje mu Duvanjsku rapsodiju i od tada aktivno sudjeluje u društvenom i kulturnom životu Hrvatske.
  Član je Društva hrvatskih književnika, predsjednik Ogranka DHK-a u Rijeci od 1995. do 2000. godine, bio je član Upravnog odbora DHK u Zagrebu i dopredsjednik DHK Herceg-Bosne.
  U proljeće 1996. godine uz potporu Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ministarstva kulture i Primorsko-
  -goranske županije pokreće časopis za književnost i prosudbe o književnosti Književnu Rijeku kojoj je glavni urednik do lipnja 2000. godine.
  Do sada je objavio 22 knjige pjesama i tri knjige publicistike. Pjesme su mu prevedene na engleski, talijanski, slovenski, makedonski i bugarski jezik. Dobitnik je prestižne nagrade A. B. ŠIMIĆ i nagrade Saveza studenata za poeziju, II. nagrade u Bugarskoj na Melniški večeri na poezijata, te nagrade za poeziju Dubravko Horvatić.
  Prvi predsjednik RH odlikovao ga je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Redom Stjepana Radića te Redom Hrvatskog pletera.
  Živi u Rijeci, radi kao profesionalni književnik i nakladnik.
   

   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 17. prosinca 2018.
  Ponedjeljak, 17. prosinca 2018.
  Ponedjeljak, 10. prosinca 2018.
  Petak, 23. studenog 2018.
  Četvrtak, 22. studenog 2018.
  Petak, 16. studenog 2018.
  Četvrtak, 08. studenog 2018.
  Ponedjeljak, 05. studenog 2018.
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 95-96/2018