• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • Marko Lovrić, društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne
  Zagreb, Hrvatska

   


  Marko Lovrić, dipl. ing. strojarstva, rođen  18.01.1953. godine u Odžaku, Livno, BiH.
  Osnovnu školu završio je u rodnome selu Odžaku, a srednju tehničku strojarsku u Osijeku. Strojarski fakultet upisao je 1972/73. u Splitu, a nakon treće godine prelazi u Zagreb. Tu diplomiram 1980. godine na Fakultetu Strojarstva i Brodogradnje.
  Oženjen je s Edikom - Veronikom i otac  četvero djece, Božimira, Hrvoja, Milke i Petra.
  1980. počinje raditi u Jugoturbini – Karlovac, gdje ostaje jednu godinu. Slijedeće godine se zapošljava u tvrtci Rade Končara. Nakon tri godine prelazi u Elektrotehnički institut Rade Končara na Fallerovom šetalištu, gdje ostajem do kraja 1990. godine kada institut odlazi u stečaj.
  Početkom Domovinskog rata sudjeluje u teritorijalnim jedinicama Sesveta.
  Godine 1993. osnivam vlastitu malu tvrtku "Lomaco" d.o.o. gdje ostaje raditi sve do danas. Tvrtka se bavi uslužnim i trgovačkim djelatnostima.
  Živi u Sesvetama, naselje Staro Brestje.
  Također održava vezu sa rodnim mjestom u Livnu, gdje dolazi u slobodno vrijeme, a takodjer tu namjerava i živjeti kada ode u mirovinu.

  Želju za pisanjem  imao je još od osnovne škole. U srednjoj se javlja s ponekom pričom ili pjesmom u školskim listovima. Kasnije zbog životnih problema ostavlja pisanje i bori se za egzistenciju. Pisanju se vraća krajem 2009 godine kada počinje pisati svoj prvi roman. Slijedeće godine mu izlazi taj roman pod nazivom ,,Na Dinari most'', koji je povijesni roman i u kojem prikazujem život i običaje podinarskog kraja.
  Godine 2012. objavljuje drugu knjigu ,,Naoposum'', autobiografskog sadržaja, ali sa širokim prikazom svega onoga što se kronološki događalo u njegovom rodnome kraju XX vijeka.
  Slijedeće 2013 godine objavljuje zbirku priča ,,Slušam i pričam'', kao svoju treću samostalnu knjigu. Zbirka ima sedamdeset priča, a radnja se odvija kroz zadnjih sto godina.
  I 2014. izašla mu je i četvrta knjiga ,,Bitke i čistke'', odnosno ep o Domovinskom ratu u dvadeset i tri pjevanja i preko pet tisuća stihova.
   

   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 101-102/2020