• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • Asaf Duraković, društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne
  Zagreb, Hrvatska

   Asaf Duraković rođen je 16. Svibnja 1940. godine u Hercegovini, u kršnom djedovskom nepokorenom kraju, gdje se viteški Stolac ogleda u studenoj Bregavi. Rano je napustio rodno ognjšte i rano ostao bez oca, žrtve i junaka Bleiburškog bojišta.
  U daljim studijima postigao je pet doktorata iz Medicine, Veterine, Prirodoslovno-matematičkih znanosti, doktorat nauka na medicinskom facultetu sveučilištima u Zagrebu, postdoktorske studije u Oxfordu, Hamiltonu (Kanada), i počasni doktorat na Cosmopolitan University (Kansas, SAD). Bio je znanstvenik Instituta za Medicinska Istraživanja Akademije Znanosti i Umjetnosti Jugoslavije. Tada je dobio stipendiju Engleske vlade za medicinske studije u Oxfordu. Specijalističke studije nastavio je i položio stroge ispite u Engleskoj, Americi, i Kanadi. Diplomirao je i na vojno medicinskoj akademiji Fort Loevenworth, Missouri, 1991. godine, kada je promoviran u čin pukovnika Vojno-Medicinskog Korpusa Sjedinjenih Država. Autor je preko 250 objavljenih znanstvenih radova u priznatim međunarodnim časopisima. Njegov opus uključuje mnoge studije i znanstvene radove iz područja Islamskih ezoteričnih znanosti Sufijskog sadržaja. Obišao je Bliski Istok, kao gost i predavač, u Saudijskoj Arabiji, Iraku, Siriji, Jordanu, i Emiratima. Proveo je dvije godine na Institutu Kralj Fejsal u Rijadu, kao direktor Zavoda za Nuklearnu Medicinu. Potpuno govori pet svjetskih jezika.
  Postavljen je na položaj Zavoda za Nuklearnu Medicinu u Federalnoj bolnici Walter Reed u Washingtonu D.C., i promaknut je u zvanje profesora na četiri sveučilište u Sjedinjenim Državama Amerike. Kao pozvani professor, predavao je na mnogim sveučilištima Sjeverne i Južne Amerike, Australije, Europe, Azije, Izraela, Južne Afrike, Sovjetskog Saveza, Japana, Bliskog i Dalekog Istoka. Proputovao je svijet od Sjevernog do Južnog Pola. Vodio je medicinsku ekipu SAD u studijama nuklearnih eksplozija u Sibiru i Kazakhstanu. Sada je direktor Instituta za Životne Znanosti (World Life Institute) u Washingtonu i New Yorku.

  Autor je mnogih knjiga kao i poezije, Tamne Alge, Planina Kaf, Tamno Ogledalo, Vode Ponornice, Jedanaesta Ploča, Velike Vode, Nanosi Pijeska, i najnovije knjige, Žetva (2014).

   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 101-102/2020