• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • Ivan Baković, društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne
  Mostar, BiH

   

  Ivan Baković (Tomislavgrad, 1963.) do „uzdvignuća jidra“, tj. do otisnuća u svijet, stasao je i rastao na Duvanjskom polju, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, a diplomirao je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.
  Radio u više državnih i privatnih poduzeća i institucija. Između ostaloga u Dnevnom listu (novinar, urednik, zamjenik glavnoga urednika), Hercegovačkoj televiziji Mostar (novinar, urednik, glavni urednik), Političkoj upravi Ministarstva obrane Herceg-Bosne, Zajedničkom zapovjedništvu Vojske Federacije BiH (zamjenik načelnika Odjela za informiranje, kulturu, šport i dušobrižništvo), predavao hrvatski jezik i književnost u osnovnoj i srednjoj školi, predavao srpski jezik i književnost u Koledžu ujedinjenoga svijeta (UWC) u Mostaru. Trenutno u Srednjoj elektrotehničkoj školi Ruđera Boškovića u Mostaru predaje hrvatski jezik.
  Od studentskih dana aktivno prati književnu produkciju, piše pjesme, prikaze, recenzije, kritike, reportaže i scenarije te objavljuje u časopisima u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj. Uređuje i lektorira knjige, časopise i publikacije. Nagrađivan je za poeziju na Duvanjskim danima kulture (1989.) i na natječaju za domoljubnu poeziju Udruge veterana Četvrte gardijske brigade (2016. i 2017.). Nastupao na brojnim književnim manifestacijama, tv i radijskim postajama. Bio je član povjerenstava na književnim natječajima (u dva navrata, 2017. i 2018. g., član povjerenstva za izbor korisnika sredstava za oblast nova književna djela domaćih autora Fondacije za izdavaštvo Federacije BiH).
  Objavio je knjigu pjesama Zatomljenja (DHK HB, Mostar, 2012.) i knjigu izabranih književnih prikaza Riječima o riječima (Matica hrvatska Tomislavgrad, 2021.). Autor je scenarija za dokumentarni film Žetva i vršidba – da se ne zaboravi – običaji dubravskoga kraja i više reportaža za Hercegovačku televiziju. Pjesme su mu prevođene na albanski jezik, a kritikama je zastupljen u zborniku Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara.
  Član je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne. Glavni urednik Osvita, časopisa za književnost, kulturu i društvene teme DHK HB i voditelj Književne srijede u Otvorenoj čitaonici DHK HB.
  Za predsjednika Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne biran je 2021. godine.
   

   

   

   
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021