• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • Pejo Šimić, društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne
  Zagreb, Hrvatska

   Pejo Šimić, rođen 15. srpnja 1952. godine u selu Foči kraj Dervente. Osnovnu je školu pohađao u rodnoj Foči i susjednom Johovcu, gimnaziju u Rijeci, a potom se vratio u rodni kraj.
  Šimićev rad je iritirao tadašnju komunističku vrhušku pa mu je bilo “preporučeno da u miru” napusti Foču, što je on zbog vlastite sigurnosti i učinio.

  Još kao srednjoškolac objavljivao je pjesme u desetak listova u BiH i Hrvatskoj, a priznanjem Republike Hrvatske još učestalije, tako da je objavljivao u Večernjem listu, Glasu Koncila, Hrvatskom slovu, Vijencu, Maruliću, Posavskoj Hrvatskoj, Velebitu, Svjetlu riječi, Tomislavu, Požeškoj kronici, Vinkovačkom listu, te u dvadesetak zbornika i monografija. Zanimljivo je da je prvu književnu nagradu dobio za prozu 1970. u Rijeci. Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.
  Nije ga obeshrabrio gubitak doma i zavičaja. Šimić počinje surađivati s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Imotskom krajinom te ograncima Matice hrvatske: Imotski, Posušje, Rijeka, Split, Požega, Slavonski Brod i Grude, a u zadnje vrijeme s veteranima IV. gardijske brigade i Hrvatskom udrugom Benedikt iz Splita.
  Dvije Šimićeve zbirke, nažalost, nikada neće razveseliti štovatelje njegove poezije. RASPETA HRVATSKA zaplijenjena je 1971. godine, a POSAVSKI VIDICI su spaljeni 1992. godine u Foči zajedno s roditeljskom kućom.
  Njegov pravi pjesnički vrisak odjeknuo je devedesetih u vrijeme Domovinskog rata.


  Djela
  ZOV HRVATA BOSANSKOG POSAVLJA Zagreb, 1992. /1993. Četiri dopuna izdanja
  ZEMLJO MOJA Zagreb, 1993.
  U VRTLGU SNA Zagreb, 1994.
  SUZA A ZGARIŠTU Rijeka, 1995.
  ĆEŽNJA Zagreb, 1996.
  DAH SUDBINE Zagreb, 1997.
  VAPAJI Zagreb, 1999.
  LICEM U LICE Zagreb, 2001.
  IZMEĐU SVJETLA I TAME imotski - Posušje, 2009.
  OLUJNA VREMENA Rijeka, 2011.
  DUŠA MI GORI Split, 2013.
  SPOZNAJA Rijeka, 2018
  SVE MOJE LJUBAVI Imotski, 2018.
  U NJEDRIMA NADE Rijeka, 2019.

   

  Tridesetak Šimićevih pjesama je uglazbljeno, a najveći odjek imala je pjesma SVI SU MOJI BOŽIĆU U BOSNI u izvođenju BORISA ĆIRE GAŠPARCA 1995. na festivalu u Međugorju.
  Sve Šimićeve zbirke protkane su s četiri prepoznatljive niti ljubavi: prema Bogu, Domovini, ženi i majci.
   


   

   
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021