• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • Darko Juka, društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne
  Mostar, BiH

   

  Darko Juka (Mostar, 30. studenog 1981.) hrvatski je književnik, novinar, kolumnist, kulturni i društveni djelatnik, stručnjak za komunikacije i odnose s javnošću.

   

  Autorom je triju zbirki poezije: ''Sjetni tragovi'' (2003.), ''Usud tišine'' (2005.) i ''Teštamentum'' (2020.), stručne knjige ''Priručnik za novinske novinare'' (2007.), knjige kolumni ''Jukine crtice'' (2020.) i knjige memoarskih proznih zapisa ''Krikovi sjećanja'' (2020.). Pjesme i prozne zapise objavljuje u ''Vijencu'' Matice hrvatske (Zagreb), ''Motrištima'' Matice hrvatske Mostar, ''Osvitu'' DHK Herceg-Bosne (Mostar) i ''Hrvatskomu slovu'' (Zagreb).  Juka je u javnosti osobito prepoznatljiv kao kulturni djelatnik, u prvomu redu kao dugogodišnji ravnatelj umjetničke Galerije ''Aluminij'', zahvaljujući kojoj je Mostaru osigurao uživanje u radovima niza velikana likovne umjetnosti, ujedno predano pomažući afirmaciju likovnih, književnih i glazbenih stvaratelja mlađega naraštaja. Zapažen je kao urednik i voditelj televizijske emisije ''Kulturno, s Darkom Jukom'' te kao autor britkih kolumni u kojima se dotiče kulture, povijesti, politike, ali i društvenih devijacija.

   

  Za rad na kulturnomu planu, Matica hrvatska dodijelila mu je Kristalnu maticu ''Vjekoslav Šutej'' (2013.) i Veliku povelju zahvalnosti MH Mostar za promociju i afirmaciju kulture u Gradu na Neretvi (2017.). Jukin je rad u komunikacijskoj struci i odnosima s javnošću vrjednovan međunarodno te mu je Prva međunarodna konferencija za odnose s javnošću u JI Europi, ''PRO.PR Conference'', dodijelila nagradu ''PRO.PR Award'' (2015.) za osobit doprinos razvitku procesa upravljanja komunikacijama i odnosima s javnošću.

   

  Članom je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Matice hrvatske Mostar. Živi i djeluje u rodnomu gradu.

   

  Djela:

   

  ''Sjetni tragovi'' (Osobna naklada, Mostar, 2003.);
  ''Usud tišine'' (Gral, Široki Brijeg, 2005.);
  ''Priručnik za novinske novinare'' (Matica hrvatska, Čitluk, 2007.);
  ''Teštamentum'' (Matica hrvatska, Mostar, 2020.);
  ''Jukine crtice'' (Matica hrvatska, Mostar, 2020.);
  ''Krikovi sjećanja'' (Matica hrvatska, Mostar, 2020.).
   

   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021