• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • ZADOM
  Autor: Ljubo Krmek
   

  Zadom (pjesme), LJubo Krmek, Naklada DHK HB i Matica hrvatska, Mostar - Stolac, 2015., knjižnica Suvremenici, knjiga 119. Recenzenti Tina Laco i Domagoj Vidović. Naslovnica i ilustracije ak. kipar Nikola Njirić. Portret autora: ak.sl. Mišela Boras.

  Ljubo Krmek, s punim se pravom može reći, posjeduje uistinu specifičan odnos prema tradiciji u formalnom smislu. On je posuđuje, ali bez patetične intencije da joj se u potpunosti vrati. On ne odbacuje svježinu, opuštenost, dinamiku i zaigranost modernog izraza, ali podsjeća na važnost štovanja tradicionalne strukture. Čini se da Krmek gotovo eliotovskom panikom pokušava održati red u formalnom smislu jer bi napuštanje svake tradicije sugeriralo i raskid s tradicionalnim poimanjem  (vlastitoga) identiteta. I baš poput Eliota koji je odbijao slobodan stih jer vers libre za sobom nužno povlači liberal, Krmek traži i njeguje identitarnu stabilnost i sigurnost kroz melodioznost usmene književnosti, kroz ritmičku preciznost starih  pjesama, brojalica, jezičnih igara... (Tina Laso).

  Ljubin je jezik ujedno pun „staronovotvorenica“, pučkih izraza i misli stopljenih s krajolikom poput kamenoga spavača  sljubljenoga s biljnim pokrovom do te mjere da ga više ni pastiri ne prepoznaju kao strano  tijelo. Ljubo se ne libi (Nije li on Libo Hrvat?) posegnuti ni za dijalektnim i etimološkim rječnicima, pa je u ovoj zbirci  upotrijebio riječ šarpantara koja mi se učinila vedskom. Kad tamo, riječ je dubrovačka i označuje oluju s grmljavinom! U ovoj se zbirci Ljubo donekle  odmiče od vlastitih bukolika te se kamenit (da ne rečem lapidaran) izričaj u znatnijoj mjeri ćuti tek u „Majušnicama“  (Zgodne li tvorenice!). Na moje pak p rve doticaje s njegovim pjesništvom upućuju pjesme okupljene pod podnaslovom „Posmrtnice“, svojevrstan razgovor sa sjenama preminulih pjesnika koji je vodio s Lucijanom Kordićem, Nikolom  Martićem, Draganom Šimovićem, Vladom Puljićem i Vladimirom Pavlovićem. (Domagoj Vidović).

   

   

   

   

   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Petak, 22. listopada 2021.
  Četvrtak, 21. listopada 2021.
  Srijeda, 20. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 18. listopada 2021.
  Srijeda, 06. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 04. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 04. listopada 2021.
  Srijeda, 22. rujna 2021.
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021