• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • KORAK
  Autor: Viktorija Aničić
   

  Viktorija Aničić, Korak (poezija), Naklada DHK HB, Mostar, 2011. Knjižnica Suvremenici, knjiga 0samdeseta. Recenzenti Marina Kljajo Radić i Tina Laco. Ilustracije i naslovnica Ivona Terzić

  Viktorija Aničić, još kao maturantica, predstavila se publici svojom prvom zbirkom Plač umorne gitare. U prvini stihovlja već je najavila samosvjestan i otvoren pogled na zbivanja oko sebe (rat, stradanja), ali i na svoj unutarnji mladenački svijet.
  Druga zbirka donosi sigurniji i zreliji rukopis. Pjesničkom imaginacijom Viktorija širi svoj tematski obzor i duboko ponire u osjetilnu sferu života, poglavito žene i njezine ćudoredne naravi. Inicijalna pjesma Kad bih znala otkriva pjesnički diskurs i poriv stvaranja, njegovu svrsishodnost:

  Kada bih znala
  da si sretan…

  ***
  Prazne bih papire
  u pretincu čuvala
  i nikad te se ne bih sjetila,

  ni stihom probudila.
   

                                              Iz recenzije Marine Kljajo-Radić

  Već sam naslov njezine druge zbirke svjedoči o tome da je patos i lamentaciju, tematsku nekonkretnost i uopćenost, motivsku izgubljenost, ostavila iza sebe, i to "Plaču umorne gitare" (naslov prve zbirke pjesama, m.o.) Već prvi stihovi zbirke Korak upućuju na to da se svakako radi o koraku prema naprijed, o iskoraku, uostalom, i o hrabrosti – jer kad zakoračimo – nikad ne znamo na kakvo ćemo tlo naići. Zato, čini se, mlada autorica smatra da je najbolje zatvoriti oči i zaviriti u sebe, u svoje ''pretince'' koji su tako čest motiv njezinih novih pjesničkih ciklusa, čvrsto stati nogama na zemlju, ma kakva god ona bila, te pustiti svoj glas u svijet, a ne samo nepomično slušati.                           


                                            Iz recenzije Tine Laco

   

   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Petak, 22. listopada 2021.
  Četvrtak, 21. listopada 2021.
  Srijeda, 20. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 18. listopada 2021.
  Srijeda, 06. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 04. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 04. listopada 2021.
  Srijeda, 22. rujna 2021.
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021