• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • UVIRANJA
  Autor: Zdravko Kordić
   

             Zdravko Kordić, Uviranja (pjesme), Vlastita naklada i Naklada DHK HB, Mostar, 2012. Knjižnicia Suvremenici, knjiga osamdeset osma. Pogovor knjizi Marina Kljajo-Radić.

   

  Nakon zbirke pjesama Unutarnji svemir (Zagreb – Sarajevo, 2008.), pjesnik, književni kritičar i urednik brojnih antologija, Zdravko Kordić otkriva nam novu pjesničku zbilju sazdanu od lirike srca u strastvenoj čežnji i filozofsko-meditativnom traganju za ljubavlju i slobodom. Naslovna tematika zbirke Uviranja prijenos je ovozemne mrkline i crnila u transcendentnu stvarnost, a simbolika uviranja neumitno vodi kraju – izlazu ili nihilizmu. 

  Zbirka je podijeljena na pet ciklusa (Oaza; Uviranja; Putnici, tamni ples; Odlaze puntari; Jahve i hrast), a početak zbirke obložen je Oazom ljubavi – neodživljenom i nepotpunom. To je ljubav koja uzburkava svaki atom pjesnikovog bića, koja mu kola u krvi i ćelijama mozga – ljubav kojoj on pokušava pronaći smisao – izvor i uvir. Lirika u prozi kojom je ispisan ovaj ciklus, nije mogla stati u okvire lirske pjesme, ona je preplavila granice uobičajenog lirskog iskaza i prešla, u potresnom, ispovjednom tonu, u lirski zapis s dnevničkim i epistolarnim elementima. Pjesnik komunicira sam sa sobom, povlači se u svoju nutrinu i u oazi ljubavi prepoznaje smisao svoga bića. Međutim, ljubav je tako često bliza i snažna, ali nedostižna – zarobljena u životne i moralne stege. Pjesnik konstatira da je ljubav ponad vremena, misli i morala. Ona je ovladala svijetom nutrine, jedinim zbiljskim svijetom kojega je poznavao i priznavao. Ljubav se začahurila u svom vrhuncu, ekstazi – samo se očituje u svojoj neodživljenoj veličini i snazi, praznini koja vapi za puninom ljubavi.

   Iz pogovora Marine Kljajo-Radić

   


   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Petak, 22. listopada 2021.
  Četvrtak, 21. listopada 2021.
  Srijeda, 20. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 18. listopada 2021.
  Srijeda, 06. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 04. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 04. listopada 2021.
  Srijeda, 22. rujna 2021.
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021