• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Ppredstavljanje knjige NA IZVORIMA DUHOVNE HRVATSKE
  ─îetvrtak, 25. travnja 2013. | ─Źitanja: 2246 | Kategorija: Novosti
   

   U organizaciji Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne i Hrvatskog slova u srijedu, 24. travnja u 20 sati, predstavljena je knjiga Na izvorima duhovne Hrvatke autora: Stjepana Šešelja i Dubravke Vidak. O knjizi su uz autora Stjepana Šešelja govorili knji┼żevnici Ljubo Krmek i Miljenko Stoji─ç, ulomke iz djela govorio je  prof. Ivan Bakovi─ç.

  Zahvaljujemo svima koji su nazo─Źili predstavljanju ove nadasve zanimljive knjige. Tako─Ĺer zahvaljujemo ravnatelju i djelatnicima Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosa─Źe koji su nam uredili Malu dvoranu za predstavljanje.

  Ured DHK HB

   

  Knjigu Dubravke Vidak i Stjepana Šešelja "Na izvoru Duhovne Hrvatske", u kojoj su objavljeni dokumenti iz rada Sekcije Društva hrvatskih knji┼żevnika (DHK) i Hrvatskoga centra P.E.N-a za prou─Źavanje knji┼żevnosti u hrvatskom iseljeništvu, objavio je zagreba─Źki nakladnik Hrvatska kulturna zaklada - Hrvatsko slovo.

   

  Autor pogovora knjige Vinko Grubiši─ç isti─Źe kako knjiga unosi mnogo svjetla u dane hrvatskoga sveop─çeg, a osobito kulturnog, zanosa i veoma zna─Źajnih doga─Ĺanja ostavrenih tim zanosom. "Uzmemo li kao polazište tih doga─Ĺanja sastanak u prostorijama DKH 28. velja─Źe 1989., koji ozna─Źava prekid povijesne hrvatske šutnje, vidjet ─çemo da se sve doga─Ĺalo ─Źudnom brzinom", piše Grubiši─ç i ocjenjuje kako skupini hrvatskih knji┼żevnika tada ništa nije promaknulo od va┼żnijih doga─Ĺaja.

  Grubiši─ç napominje kako autori ništa ne prešu─çuju iz tih uzburkanih i burnih doga─Ĺanja te isti─Źe kako rasvjetljuju pomutnju u obavješ─çivanju hrvatskoga ─Źitateljstva o radu Sekcije.

  Napominje kako je u knjizi najviše prostora posve─çeno radu Sekcije za prou─Źavanje knji┼żevnosti u hrvatskom iseljeništvu pri Društvu knji┼żevnika Hrvatske. "U kratkom razdoblju jedinstvena kulturnoga zanosa Sekcija je skupa s Hrvatskim centrom PEN-a u nizu Prinosi za povijest knji┼żevnosti u Hrvata objavila dvije knjige panorame fra Šimuna Šite ─ćori─ça kojima je obuhva─çeno 105 hrvatskih emigrantskih pisaca", podsje─ça Grubiši─ç i dodaje kako je objavljeno i više knjiga Ante Sekuli─ça o hrvatskim piscima u ugarskom Podunavlju te kulturno-knji┼żevnim doprinosu hrvatskih pavlina i karmeli─çana.

  Isti─Źe i kako su objavljeni va┼żni doprinosi Nikole Ben─Źi─ça o knji┼żevnosti gradiš─çanskih Hrvata. Autori upozoravaju, kako piše Grubiši─ç, i na zna─Źenje pretiska "Knjige bezimenih" te izdavanje ─Źasopisa "Korabljice".

  Tre─çi dio knjige sastoji se od korespodencije s piscima u egzilu te od pojedinih izlaganja, izjava, planova, zaklju─Źaka i polemika najdjelotvornijih ─Źlanova Sekcije, napominje Grubiši─ç i dodaje kako su posebno dojmljive izmjene dopisa kojim pisci, koji su proveli godine u egzilu, prihva─çaju ponovni primitak ili uklju─Źivanje u Društvo knji┼żevnika Hrvatske.

  Grubiši─ç smatra kako je knjiga odraz doga─Ĺanja u hrvatskoj kulturi, kad je ta ista kultura bila glavni oslonac hrvatske borbe za neovisnost, slobodu i demoklraciju pa je, kako dr┼żi, zbog toga i zbirka dokumenata jednoga vremena o duhovnom zbli┼żavanju domovinske i iseljene Hrvatske.

  Knjiga "Na izvoru Duhovne Hrvatske" (431 str.) podijeljena je na tri cjeline, u kojima autori pišu o Sekciji DHK, Hrvatskoj na svom putu te kasnijim odjecima tih doga─Ĺaja. U drugom dijelu autori dokumentarno obra─Ĺuju susrete s knji┼żevnicima u egzilu te knjige i arhiv Sekcije, a u tre─çem je objavljen izbor dokumenata iz pismohrane Sekcije. Na kraju knjige objavljeno je i kazalo imena.

  Dubravka Vidak je prevoditeljica, urednica i publicistica. Knji┼żevnik Stjepan Šešelj (1947.) piše pjesme, drame i prozu. Objavio je i više knjiga osvrta na hrvatsku kulturu, me─Ĺu kojima i knjigu "Pribli┼żine daljine Duhovne Hrvatske". (Hrvatsko slovo)

   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 03. prosinca 2020.
  Srijeda, 02. prosinca 2020.
  Subota, 28. studenog 2020.
  Subota, 28. studenog 2020.
  Petak, 27. studenog 2020.
  Utorak, 24. studenog 2020.
  Utorak, 24. studenog 2020.
  ─îetvrtak, 05. studenog 2020.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 103-104/2020