• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Utorak, 24. o┼żujka 2015. | ─Źitanja: 1034 | Kategorija: Novosti
   

   NATJE─îAJ ZA STIPENDIRANJE REZIDENCIJALNIH BORAVAKA NAMIJENJENIH KNJI┼ŻEVNICIMA

   

   


  19.2.2015
  Središnja europska inicijativa u suradnji sa Udrugom slovenskih pisaca, u okviru Me─Ĺunarodnog knji┼żevnog festivala Vilenica, pokrenula je natje─Źaj za stipendiranje rezidencijalnih boravaka namijenjenih knji┼żevnicima. Stipendiranje rezidencijalnih boravaka knji┼żevnika ima za cilj da ohrabri prekograni─Źnu suradnju i promociju na polju knji┼żevnosti za mlade pisce iz zemalja središnje Europe, koje nisu ─Źlanice Europske unije. U okviru stipendije osigurana je nov─Źana nagrada u iznosu od 5.000,00 eura, za tromjese─Źni boravak u jednoj od zemalja ─Źlanica Središnje europske inicijative po izboru kandidata. Dobitnik stipendije ─çe biti gost 30. Me─Ĺunarodnog knji┼żevnog festivala Vilenica, koji ─çe se odr┼żati u razdoblju od 2. do 6. rujna 2015. godine, na razli─Źitim lokacijama u Sloveniji. Ime dobitnika stipendije bit ─çe zvani─Źno objavljeno na konferenciji za tisak koncem kolovoza, a stipendija ─çe biti dodijeljena na sve─Źanoj ceremoniji otvaranja festivala. Kandidat ima pravo na stipendiju u razdoblju od 2. 9. 2015 do 2. 9. 2016. godine. U roku od 60 dana nakon završetka rezidencijalnog boravka, kandidat mora podnijeti pisano izvješ─çe.

  Kandidati koji ispunjavaju uvjete za stipendiju su pisci iz svih ┼żanrova, do 35. godina starosti, iz dr┼żava ─Źlanica Srednjoeuropske inicijative, a koje nisu dio Europske unije (Albanija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Moldavija, Crna Gora , Srbija i Ukrajina).

  Rok za prijavu je 30. travanj 2015. godine. Prijave moraju biti dostavljene putem pošte, na sljede─çu adresu:

  Slovene Writers' Association

  (Writer in residence)

  Tomši─Źeva 12

  SI-1000 Ljubljana

  Slovenia

  Neblagovremeno dostavljene prijave ne─çe se uzeti u razmatranje.

  Zahtjev mora sadr┼żavati sljede─çe obvezne priloge:
  1. popunjen obrazac za prijavu; LINK
  2. ┼żivotopis podnositelja zahtjeva na engleskom jeziku (max. 1800 karaktera bez razmaka);
  3. preslika va┼że─çe osobne iskaznice ili putovnice s vidljivim datumom i mjestom ro─Ĺenja, te dr┼żavljanstvom podnositelja zahtjeva;
  4. bibliografija podnositelja zahtjeva na engleskom jeziku (max. 3600 znakova bez razmaka);
  5. opis projekta koji ─çe se implementirati tijekom tromjese─Źnog boravka, na engleskom jeziku, (2000 - 4500 znakova bez razmaka). Projekt mora biti knji┼żevno djelo (svi ┼żanrovi i teme), ne istra┼żiva─Źki/znanstveni projekt;
  6. Potpisano pismo preporuke - original, na engleskom jeziku (max. 1800 znakova bez razmaka, pisma bez originalnog potpisa ne─çe se uzeti u razmatranje).

  Nepotpune prijave ne─çe se uzeti u razmatranje.

  Procedura apliciranja:

  1) Prijavni obrazac ─çe biti distribuiran kroz sve glavne organizacije pisaca u dr┼żavama kandidatkinjama, na web-stranici CEI-a www.cei.int , Udru┼żenja slovenskih pisaca www.drustvopisateljev.si i Vilenica festivala, www.vilenica.si.

  2) Me─Ĺunarodni odbor uklju─Źuju─çi ─Źlanove iz Slovenije, Italije i Austrije ─çe razmotriti prijave dostavljene poštom najkasnije do 30. travnja 2015. godine

  3) Prijave ─çe se ocjenjivati prema sljede─çem kriteriju: 30% (3 boda) za bibliografiju, 50% (5 bodova) za opis projekta i 20% (2 boda) za pismo preporuke.

  4) Svi kandidati ─çe biti obaviješteni o odluci odbora do 15. srpnja 2015. godine.

  5) Ime dobitnika stipendije ─çe slu┼żbeno biti objavljeno na konferenciji za novinare krajem avgusta, a stipendija ─çe biti dodijeljena na sve─Źanom otvaranju festivala 2. rujna 2015. godine u Se┼żana-i, Slovenija.

  6) 60 dana po završetku rezidencijalnog boravka, kandidat mora podnijeti pisano izvješ─çe na engleskom jeziku (7200 do 9000 znakova bez razmaka) poštom ili putem e-maila Udruzi slovenskih pisaca.

  Informacije:

  Pitanja mo┼żete postavljati putem e-maila ili faxa, najkasnije 14 dana prije isteka roka za prijave:

  Slovene Writers’ Association

  Društvo slovenskih pisateljev

  Ms Nana Vogrin

  Tomši─Źeva 12

  SI-1000 Ljubljana

  e-mail: nana.vogrin@vilenica.si

  Fax: 00386 1 42 16 430

  Tel: 00386 1 25 14 144

  Radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda, od 10.00 - 13.00 sati

  Središnja europska inicijativa (u daljnjem tekstu CEI) je regionalni me─Ĺuvladin forum posve─çen potpori europskih integracija kroz suradnju sa i me─Ĺu dr┼żavama ─Źlanicama CEI-a i Europskom unijom, drugim zainteresiranim javnim ustanovama ili privatnim i nevladinim organizacijama, kao i me─Ĺunarodnim i regionalnim organizacijama. Sjedište CEI-a je u Trstu, a ─Źini ga 18 zemalja ─Źlanica: 10 ─Źlanica Europske unije (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Republika ─îeška, Ma─Ĺarska, Italija, Poljska, Rumunjska, Slova─Źka, Slovenija) i 8 zemalja koje nisu ─Źlanice Europske unije (Albanija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Ukrajina). U prosincu 2011. godine, CEI je dobio status posmatra─Źa u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda. www.cei.int

  Udruga slovenskih knji┼żevnika stvara i provodi suvremene javne programe u podru─Źju knji┼żevnosti. Uz široku lepezu programa i aktivnosti, ova udruga predstavlja najaktivniju organizaciju i glavno središte knji┼żevne aktivnosti u Sloveniji. Udruga slovenskih knji┼żevnika promovira kreativnu slobodu, djeluje kao zastupnik za poboljšanje statusa slovenske knji┼żevnosti i pisaca, a okuplja pisce iz cijelog slovenskog kulturnog prostora, bez obzira na granice. www.drustvopisateljev.si

  Vilenica Me─Ĺunarodni knji┼żevni festival ne samo da okuplja pjesnike, prozne pisce, dramati─Źare i esejiste, ve─ç i prevoditelje, izdava─Źe, urednike i kriti─Źare iz srednje Europe i šire, organiziran je od strane Udruge slovenskih pisaca u suradnji s Društvom za kulturu Vilenica iz Se┼żana. Od odr┼żavanja prvog Vilenica me─Ĺunarodnog festivala 1986. godine, vrhunac doga─Ĺaja je prezentacija Vilenica Me─Ĺunarodne nagrade za knji┼żevnost, koju dodjeljuje Udruga slovenskih pisaca autoru iz srednje Europe za iznimna postignu─ça u podru─Źju knji┼żevnosti i pisanju eseja. www.vilenica.si.

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 97-98/2019