• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • PREMINUO KNJI┼ŻEVNIK JOZO MA┼áI─ć
  Ponedjeljak, 09. sije─Źanja 2017. | ─Źitanja: 701 | Kategorija: Novosti
   

   Jutros je (9. sije─Źnja 2017.), u 62. godini ┼żivota, preminuo hrvatski, bosanskohercegova─Źki i, nadasve, duvanjski knji┼żevnik, novinar, slikar i kipar Jozo Maši─ç.
  Jozo Maši─ç ro─Ĺen je 13. studenog 1956. godine u Tomislavgradu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a zvanje profesora hrvatskoga jezika i knji┼żevnosti stekao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Dugo godina bavio se novinarstvom. U vrijeme Domovinskog rata bio je glavnim i odgovornim urednikom Tomislavgradskih ratnih novina (TRN). U to vrijeme, kao tajnik Matice hrvatske – ogranak Tomislavgrad, priredio je niz izlo┼żaba, tribina, predstavljanja knjiga, knji┼żevnih ve─Źeri... U vrijeme Domovinskog rata jedan je od utemeljitelja i urednika Hercegbosanske novinske agencije (HABENA) u Mostaru, zatim glavni urednik tjedna „Horizont“ te stru─Źni savjetnik za kulturno-umjetni─Źke programe u Domu kulture (danas KIC) u Tomislavgradu, gdje jedno vrijeme obnašao du┼żnost pomo─çnika ministra za kulturu, prosvjetu i šport op─çine Tomislavgrad.
  Bavio se knji┼żevnim i knji┼żevno-kriti─Źnim radom od pokretanja „Naših ognjišta“. Objelodanio je knjigu pri─Źa „Roman o Ljiljani“ te više od dvije stotine knji┼żevno-kriti─Źkih tekstova, eseja, ogleda, studija, prikaza, recenzija, politi─Źkih kolumni... Pripovijetkama je zastupljen u nekoliko izbora i antologija u RH i u BiH, a „Roman o Ljiljani“ uvršten je u ediciju, „Hrvatska knji┼żevnost u BiH u 100 knjiga“. Bio je ─Źlanom Društva hrvatskih knji┼żevnika (Zagreb) i Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne (Mostar), kojemu je jedan od utemeljitelja te prvi dopredsjednik.
  Bavio se slikarstvom i kiparstvom, a s glumcima amaterima iz Tomislavgrada i ─îapljine na scenu je postavio nekoliko (svojih i „tu─Ĺih“) dramskih tekstova. Zadnjih godina Jozo Maši─ç bio je uposlen u Srednjoj strukovnoj školi, a potom je obnašao du┼żnost ravnatelja u Gimnaziji Marka Maruli─ça.
  Prije nekoliko dana (3. sije─Źnja 2017.) u Tomislavgradu je predstavljena njegova nova zbirka pripovijedaka Ljudi i tice na kojoj zbog bolesti nije mogao nazo─Źiti.
  Posljednji ispra─çaj Joze Maši─ça bit ─çe u utorak, 10. sije─Źnja 2017. na mjesnome groblju u Sarajlijama kod Tomslavgrada u 14 sati.

   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 97-98/2019