• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • PREMINUO KNJI┼ŻEVNIK JOZO MA┼áI─ć
  Ponedjeljak, 09. sije─Źanja 2017. | ─Źitanja: 519 | Kategorija: Novosti
   

   Jutros je (9. sije─Źnja 2017.), u 62. godini ┼żivota, preminuo hrvatski, bosanskohercegova─Źki i, nadasve, duvanjski knji┼żevnik, novinar, slikar i kipar Jozo Maši─ç.
  Jozo Maši─ç ro─Ĺen je 13. studenog 1956. godine u Tomislavgradu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a zvanje profesora hrvatskoga jezika i knji┼żevnosti stekao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Dugo godina bavio se novinarstvom. U vrijeme Domovinskog rata bio je glavnim i odgovornim urednikom Tomislavgradskih ratnih novina (TRN). U to vrijeme, kao tajnik Matice hrvatske – ogranak Tomislavgrad, priredio je niz izlo┼żaba, tribina, predstavljanja knjiga, knji┼żevnih ve─Źeri... U vrijeme Domovinskog rata jedan je od utemeljitelja i urednika Hercegbosanske novinske agencije (HABENA) u Mostaru, zatim glavni urednik tjedna „Horizont“ te stru─Źni savjetnik za kulturno-umjetni─Źke programe u Domu kulture (danas KIC) u Tomislavgradu, gdje jedno vrijeme obnašao du┼żnost pomo─çnika ministra za kulturu, prosvjetu i šport op─çine Tomislavgrad.
  Bavio se knji┼żevnim i knji┼żevno-kriti─Źnim radom od pokretanja „Naših ognjišta“. Objelodanio je knjigu pri─Źa „Roman o Ljiljani“ te više od dvije stotine knji┼żevno-kriti─Źkih tekstova, eseja, ogleda, studija, prikaza, recenzija, politi─Źkih kolumni... Pripovijetkama je zastupljen u nekoliko izbora i antologija u RH i u BiH, a „Roman o Ljiljani“ uvršten je u ediciju, „Hrvatska knji┼żevnost u BiH u 100 knjiga“. Bio je ─Źlanom Društva hrvatskih knji┼żevnika (Zagreb) i Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne (Mostar), kojemu je jedan od utemeljitelja te prvi dopredsjednik.
  Bavio se slikarstvom i kiparstvom, a s glumcima amaterima iz Tomislavgrada i ─îapljine na scenu je postavio nekoliko (svojih i „tu─Ĺih“) dramskih tekstova. Zadnjih godina Jozo Maši─ç bio je uposlen u Srednjoj strukovnoj školi, a potom je obnašao du┼żnost ravnatelja u Gimnaziji Marka Maruli─ça.
  Prije nekoliko dana (3. sije─Źnja 2017.) u Tomislavgradu je predstavljena njegova nova zbirka pripovijedaka Ljudi i tice na kojoj zbog bolesti nije mogao nazo─Źiti.
  Posljednji ispra─çaj Joze Maši─ça bit ─çe u utorak, 10. sije─Źnja 2017. na mjesnome groblju u Sarajlijama kod Tomslavgrada u 14 sati.

   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Utorak, 16. listopada 2018.
  Srijeda, 03. listopada 2018.
  Petak, 28. rujna 2018.
  Srijeda, 26. rujna 2018.
  Utorak, 25. rujna 2018.
  Srijeda, 19. rujna 2018.
  Petak, 14. rujna 2018.
  Utorak, 11. rujna 2018.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 93-94