• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • KNJI┼ŻEVNA TRIBINA U OTVORENOJ ─îITAONICI DHK HB
  Petak, 24. o┼żujka 2017. | ─Źitanja: 745 | Kategorija: Novosti
   

   

  U Otvorenoj ─Źitaonici DHK HB nastavljamo s knji┼żevnim susretima u sklopu kojih u Knji┼żevnoj srijedi predstavljamo stvaralaštvo ─Źlanova Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne.


  U srijedu 29. o┼żujka 2017. (u 12.00 sati u Otvorenoj ─Źitaonici DHK HB u HDHS Kosa─Źa, Trg hrvatskih velikana bb) predstavljeno je knji┼żevno stvaralaštvo Ru┼żice Soldo.


  U programu su sudjelovali Ivan Sivri─ç i voditelj programa je knji┼żevnik Ivan Bakovi─ç.


  Svojim pjesmama Ru┼żica Soldo pokazuje kako se jednostavnim pjesni─Źkim izrazom dodiruju mjesno i svemir, kako se samom jednostavnoš─çu dodiruje savršenstvo, onom jednostavnoš─çu do koje treba narasti (kako bi to rekao Gogolj). I ta poetska iskrenost, ─Źak i kad u gr─Źu prenosi svoju „vijest“, ona je oslobo─Ĺena, ona je istinita i prihva─ça se izravno kao ono što nedostaje u banalnoj dnevnoj vrevi svakidašnjega suvremenog ┼żivota, kada pjeva o slikama bola i praznine, o osobama bez osobnosti, praznim dušama i praznim srcima, o blještavilu i patnji, o nevolji samo─çe i snazi rije─Źi koje vode do smisla i oslobo─Ĺenja, do┼żivljajem svijeta koji se ostvaruje u stihovima. Zato lijepo ka┼że Mato Nedi─ç, „Kako je poetski svijet Ru┼żice Soldo izrazom jednostavan, a zna─Źenjem bogat!“ Vidljivo je to u ambivalenciji simbola (kiše, koja ukazuje „na radost prolje─ça i na tugu jeseni“), u sna┼żnim metaforama, u prepoznatljivim pejza┼żima i socijalnim aluzijama. Nije preteško nazrijeti kako Ru┼żica Soldo pjevaju─çi o krajolicima u kojima tra┼żi i pronalazi spasonosno (naspram sumornoj tmini koja je guši) ona zapravo nudi sliku vlastite intime. Nije to ništa novo u poeziji, ali jest na─Źin na koji se rabi taj pjesni─Źki postupak u kojemu se krajolik neizravno nudi kao alegorijska pri─Źa o stanju krajolika njezina umjetni─Źkog bitka.
  Ru┼żica Soldo svoje pjesništvo, ─Źini se, naslanja na pjesništvo najpoznatijih majstora stiha, kao što je Dobriša Cesari─ç. Treba spomenuti kako pjesme Ru┼żice Soldo podsje─çaju na pjesništvo Antuna Branka Šimi─ça, nekada po socijalnim motivima kada osu─Ĺuje sebi─Źnost i uzoholjenost onih koji zanemaruju─çi svoje du┼żnosti ignoriraju potrebite te se pouzdaje /Tra┼żi/ zvijezde, osje─çajne ljude i pravednog sudca, a nekada i pjesni─Źkom ortografijom. Ona svoj pjesni─Źki put prema ─Źitatelju katkada obilje┼żava vlastitim ilustracijama koje su tako─Ĺer shvatljive i prihvatljive, toliko koliko su joj pjesme pitke i ─Źitke na primjer u knjizi A kiša samo što nije ona svoj poetski izraz ujedinjuje s likovnim do┼żivljajem. Nadaju─çi se da bi to mogla biti va┼żna odrednica njezina umjetni─Źkog opredjeljenja bdijemo u uvjerenju da ─çe ova poetska nastojanja prona─çi mjesto u srcima svih koji cijene umjetnost i ┼żele je prihvatiti.
  Ovaj osvrt rado završavam rije─Źima Mate Nedi─ça koji pišu─çi o poeziji Ru┼żice Soldo u ─Źlanku „Bdijenje nad ljepotom rije─Źi“ navodi:
  „Dijeljenjem umjetnosti onima koji je znaju razumjeti, koji je ┼żele prihvatiti, koji su posve─çeni, pjesnikinja se pretvara u svojevrsnu sve─çenicu koja bdije nad ljepotom rije─Źi, koja se sna┼żi duhovnom hranom koja joj je od Boga dana pa ─Źak i kada gladuje zahvaljuju─çi onima koji su je odbacili, osudili na propast, ona je sita zato što zna da je rije─Ź ┼żivodajna, da je pjesma otisak duše i da nad┼żivljava sva naša strahovanja i stradanja, sve naše patnje i poni┼żenja.“

  RU┼ŻICA SOLDO je ro─Ĺena u Dobrkovi─çima (op─çina Široki Brijeg 1956.) gdje je svršila pu─Źku školu i gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirala engleski jezik i knji┼żevnost, novinarstvo na Sveu─Źilištu u Mostaru, a PD studij ekološkog managementa u SR Njema─Źkoj. Na Institutu San Giuseppe, Ravena-Italija, usavršavala talijanski, u Liverpoolu (Velika Britanjia) engleski.
  Pjesme piše od 1968. godine i od tada su joj objavljivane u brojnim listovima i ─Źasopisima. Bavi se i prevo─Ĺenjem s engleskog i njema─Źkog, a pjesme piše i na njema─Źkom, engleskom, talijanskom, španjolskom. ─îlanicom je Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne te Društva hrvatskih knji┼żevnika u Zagrebu.
  Do sad je objavila deset knjiga pjesama, a na objavljivanje ─Źekaju još dvije knjige pjesama. Dobitnica je renomirane knji┼żevne nagrade „A. B. Šimi─ç“ za knjigu pjesama „Sanjar“, 2002. te nagrade Fondacije za nakladništvo-Sarajevo 2007. kao i nekoliko japanskih nagrada za haiku poeziju. Tako─Ĺer je dobitnica dviju UNESCO-vih nagrada za kulturu, specijalne nagrade za ┼żenu godine za kulturu u BiH po izboru ─Źasopisa „┼Żena 21“, Rektorove nagrade na Sveu─Źilištu u Mostaru, nagrade za najbolju asistenticu u Europskom parlamentu. Ru┼żica je tako─Ĺer i slikarica amaterka i sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama i izlagala na zajedni─Źkim izlo┼żbama.


   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 97-98/2019