• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • KNJI┼ŻEVNA TRIBINA U OTVORENOJ ─îITAONICI DHK HB
  Ponedjeljak, 17. travnja 2017. | ─Źitanja: 1206 | Kategorija: Novosti
   

   

   Knji┼żeva tribina s Perom Pavlovi─çem

   


   

   U Otvorenoj ─Źitaonici Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosa─Źe u srijedu 19. travnja 2017. u 12.00 sati predstavljeno je knji┼żevno stvaralaštvo Pere Pavlovi─ça.


  O knji┼żevnom stvaralaštvu Pere Pavlovi─ça, govoriila je Marina Kljajo-Radi─ç:
  Jedinstven jezi─Źni izri─Źaj, diskurzivno oblikovan u ambijentu ritma i glasa primorja, nudi ─Źitatelju zgusnutu pjesni─Źku tvorbu naro─Źitog strukturalnog bogatstva. Strukturalna raznolikost se otkriva hermeneuti─Źkim iš─Źitavanjem, a nastala je kao samosvjesna oblikovnost utemeljena na potreba prepoznatljivog javljanja ili kako pjesnik voli kazati javki.
  Nije teško ustvrditi da je pjesnik dao primat jeziku u odnosu na refleksije i slike. Kako je nastala jezi─Źna tvorba? Prije nego što svoje pjesni─Źko nadahnu─çe prenese u stih, Pero Pavlovi─ç ponire u leksik i stavlja ga na svoju nutrinu. Rije─Źi koje se osuše od unutarnje ognjice primivši emotivni naboj predaje prirodi. Tek kad ih priroda apsorbira i da im svoj miris i opojni sadr┼żaj, reda ih u stihove koji ne podlije┼żu stereotipu knji┼żevnog jezika ve─ç biogenezi neumskog kraja.
  Poezija Pere Pavlovi─ça crpi tradicijske pjesni─Źke uzorke i u ritmu brojalice reda glagole bez spona i veza.
  Narodna poslovi─Źnost preobra┼żena u stih tko se lako rije─Źi lati / pjevom javke okrilati. Ima
   i proplamsaja ikavice cvi─çe zime od dobrote. Poezija Pere Pavlovi─ça je preda─Źka, starohrvatskim rije─Źima “odiljat” kojima on svoj jezik odjeljuje od nametnutih jezi─Źnih asimilacija.

  Onomatopeizirani glagoli u inverzivnoj igri i morfološkoj zajednici zaromoni zašumori / zaromori zabokori.
  Autor voli aliteraciju i njegovi stihovi pjevaju poput crvr─Źka Vladimira Nazora: ─Źili ─Źasi, ─Źaskom ─Źile.
  Dopušta svojim glagolima i imenicama nepravilnu sklonidbu, lomi ih i mijenja po pravilima ┼żivota i vremena odakle je ponikao. Voli šumor rije─Źi neumskoga zaljeva i šumor vjetra u grudima ─Źempresa, pa ka┼że šumnim šaptom zašumori.
  I kad se pjesnikova religioznost samo nazire kroz odnos prema prirodi i ─Źovjeku iznenada se pojavi pjesma…..

  Kri┼ż

  nosim ga u srcu i rije─Źi

  on mi svijetli
  kad oslijepim

  Ovaj pjesnik dekodira svoje postojanje u jedinstvu s prirodom, zajednicom a onda i s cijelim svemirom. U njoj pjesnik osje─ça tajnu ┼żivota, u njezinom govoru osluškuje odgovore, u njezinim listovima lijek. Poezije Pere Pavlovi─ça je poziv na ┼żivot u prirodi i s prirodom i protest protiv ─Źovjekovog otu─Ĺenja i odro─Ĺenja od ┼żivota.

   

  Voditelj programa,knji┼żevnik Ivan Bakovi─ç pro─Źitao je nokoliko Pavovi─çevih pjesama.

   

   

  Pero Pavlovi─ç (1952. Gradac kod Neuma) pu─Źku školu završio je u rodnom mjestu i Hutovu, a gimnaziju u Metkovi─çu. Studirao je medicinsku biokemiju u Zagrebu, gdje je diplomirao i magistrirao. ┼Żivi i radi u Neumu.

  Prvu knjigu pjesama «Plavi svira─Ź» objavio je 1979. i od tada neprekidno knji┼żevnoj javnosti podastire nove zbirke koje su po mnogo─Źemu posebnost hrvatskog suvremenog pjesništva. Velik dio pjesni─Źkog opusa autor je posvetio ljekovitom bilju mediteranskog podru─Źja. Ina─Źe, Pavlovi─ç je naš neologisti─Źki bard u uvo─Ĺenju novotvorenica u pjesni─Źki izri─Źaj.
  Pjesnik je uvršten u više pjesni─Źkih antologija, u školsku lektiru i ─Źitanke. Piše knji┼żevne i likovne kritike, osvrte, prikaze, kulturološke i novinske ─Źlanke. Prevo─Ĺen je na nekoliko stranih jezika. Povodom pete obljetnice redovitog izla┼żenja tjednika za kulturu Hrvatsko Slovo (1995. – 2000.), Hrvatska kulturna zaklada dodijelila je Peri Pavlovi─çu posebno priznanje – povelju za najuspjelije pjesme izme─Ĺu šesto objavljenih stranica hrvatske i svjetske poezije. DHK HB dodijelilo mu je 2001. Šimi─çevu nagradu. Nagra─Ĺen je prigodnom nagradom „Zvonimir Golob“, 2009. Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke. Godine 2014. dobitnikom je knji┼żevne nagrade „Neretvanska maslina“ Svoje knji┼żevne uratke autor vrlo ─Źesto objavljuje u raznim listovima i knji┼żevnim ─Źasopisima. Do sada je objavio 32 knjige. Poezija mu je prevo─Ĺena na nekoliko stranih jezika.

   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Petak, 27. studenog 2020.
  Utorak, 24. studenog 2020.
  Utorak, 24. studenog 2020.
  ─îetvrtak, 05. studenog 2020.
  ─îetvrtak, 29. listopada 2020.
  Utorak, 13. listopada 2020.
  Ponedjeljak, 12. listopada 2020.
  Ponedjeljak, 05. listopada 2020.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 101-102/2020