• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • GODI┼áNJA NAGRADA A.B. ┼áIMI─ć
  Srijeda, 10. svibnja 2017. | ─Źitanja: 525 | Kategorija: Novosti
   

     LJUBO KRMEK DOBITNIK GODIŠNJE KNJI┼ŻEVNE NAGRADE DHK HB

  ''ANTUN BRANKO ŠIMI─ć''

  Ljubo Krmek dobitnik je Godišnje knji┼żevne nagrade "Antun Branko Šimi─ç" za djelo "Iz humske zemlje – Knjiga druga".

  Odluku o dodjeli ove presti┼żne knji┼żevne nagrade "Antun Branko Šimi─ç" UO DHK HB donio je na temelju prijedloga Povjerenstva za dodjelu te nagrade u ─Źijem sastavu su bili ─Źlanovi Ru┼żica Soldo i ┼Żeljko Kocaj, te predsjednik Vlatko Maji─ç.

  "..Svojim osebujnim pjesni─Źkim jezikom Ljubo Krmek nas upoznaje s ─Źesto zaboravljenim i zanemarenim arheološkim nalazištima, iskopinama, bršljanom obraslim zidinama, skrivenim izvorima rijeka, ilirsko-rimskim gradinama, bakrenim kopljima, neponovljivim mozaicima, statuama izra─Ĺenim od kamena pješ─Źenjaka, kulama, crkvicama sa starohrvatskim pletenicama ope─Źa─çenim likovima hrvatskih vladara. Donosi nam pri─Źe o ste─çcima, o njihovoj ljepoti i tajnosti, o vje─Źnom snu kamenih spava─Źa koji ostaju kao znak bivanja i trajanja Hrvata na ovim prostorima, koji nam, u zagrljaju smilja i kadulje pokazuju da smo svoji me─Ĺu svojima, da trebamo nastaviti kora─Źati uspravno i dostojno, ne pokleknuti, ne izdati svoj narod i svoju vjeru", kazala je u obrazlo┼żenju prijedloga Ru┼żica Soldo.

  Predsjednik povjerenstva Vlatko Maji─ç je ocijenio knjigu "Iz humske zemlje – Knjiga druga" vrijednim djelom "koje s pravom promi─Źe i spaja ljubav sa slovom i tra┼żi pozornost daleko šireg karaktera".

   

  Knjigu "Iz humske zemlje – Knjiga druga", objavilo je Društvo hrvatskih knji┼żevnika (DHK) Herceg Bosne i Matica hrvatska Stolac 2016. godine.

  Dobitnik godišnje nagrade Društva Ljubo Krmek (1969., ─îapljina), ─Źlan je DHK HB, i DHK u Zagrebu. ─îlan je Matice hrvatske Stolac te predsjednik Ju┼żnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih knji┼żevnika. Predsjednik je Povjerenstva za odr┼żavanje knji┼żevnih manifestacija "Vidoška pjesni─Źka no─ç“ u Stocu i "Rijek iz kamena" u ─îapljini. Predsjednik je udruge gra─Ĺana "Yabsco" Neum. Jedan je od pokreta─Źa lista VRUTAK Društva prijatelja starina Hutovo, koji je izašao u jedanaest brojeva.

   

  Za svoje pjesništvo 2010. nagra─Ĺen je i nagradom "Dubravko Horvati─ç", a do sada je objavio dvanaest knjiga (pjesme, proza, kolumne, povijesno porozni zapisi).

   

  Nagradu je knji┼żevniku Krmeku uru─Źio Ivan Sivri─ç, predsjednik Društva, u petak na završnoj priredbi "54. Šimi─çevih susreta" u Drinovcima.

   

  Na natje─Źaj za dodjelu Godišnje nagrade Društva prijavilo se ina─Źe trideset autora s trideset dva djela.

  Prosudbeno Povjerenstvo je zaklju─Źilo kako su se svojom kvalitetom istaknula tako─Ĺer djela: Lidije Bajuk „Kao ru┼ża, kao zvijer, dragi moj Flaubert", Tomislava Marijana Bilosni─ça "Sto pjesama o tijelu", Šimuna Šite ─ćori─ça "Izgleda drugog puta nije bilo", Zdenke ─îorkalo "Tanak led", Davora Grguri─ça " Zalog sidrenja", Jasne Horvat " Vilijun", Stiepe Mijovi─ça Ko─Źana " ─îim umreš rodit ─çeš se", Anite Martinac "Posljednji", Mate Nedi─ça " Antikvarijat", Bo┼żidara Prosenjaka "Poruka", Miljenka Stoji─ça " Stopu po stopu", Ivana Šaroli─ça "Kolajna od rubina" i Drage Štambuka " Hram u stijeni".

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Petak, 25. svibnja 2018.
  Ponedjeljak, 21. svibnja 2018.
  Ponedjeljak, 07. svibnja 2018.
  Petak, 04. svibnja 2018.
  Srijeda, 02. svibnja 2018.
  Ponedjeljak, 30. travnja 2018.
  Petak, 27. travnja 2018.
  Petak, 27. travnja 2018.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 91-92/2017