• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • GOST KNJI┼ŻEVNE TRIBINE ANTO MARIN─îI─ć
  Srijeda, 14. lipnja 2017. | ─Źitanja: 1280 | Kategorija: Novosti
   

   

  U Otvorenoj ─Źitaonici Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne predstavljen je knji┼żevni opus Ante Marin─Źi─ça.
  U uvodnom dijelu  prof. Ivan Bakovi─ç predstavio nam je knji┼żevnika Marin─Źi─ça, i tijekom trajanja tribine ─Źitao ulomke iz romana Potom je sve utihnulo, Mud┼żahedinova ┼żena, Na izvorima strasti, Rafaelo i iz zbirke pripovijetki Kad ─çeš nau─Źit.

   

  Anto Marin─Źi─ç kad je neoptere─çen politi─Źkim ili drugim doga─Ĺanjima on je nasmijan, energi─Źan i rastere─çen. Kad se bavim ozbiljnim velikim pitanjima na pr. kako riješiti pitanje Bosne i Hercegovine, uništava taj svoj osmjeh i energiju. Preporu─Źujem mu da što više ulazi u egzistencijalne pretpostavke i društvene pojave da ih tuma─Źi i odre─Ĺuje. (Petar Mili─ç)

   

  Pero Juki─ç-Pop predstavljanje je po─Źeo naslovom tek objavljene knjige Lijepa naša – Draga Naša. Autor Anto Marin─Źi─ç ima dva dr┼żavljanstva u dr┼żavi koju zove Lijepa naša i dr┼żavu koju zove Draga naša, koju voli cijelu nedjeljivu s nekim pokrajinama, ve─ç onakva kakva jest i zove je Draga naša. Jednako ga bole nepravde u Lijepoj našoj kao i u Dragoj našoj on svoje kolumne piše bez uveli─Źavanja ali i bez dlake na jeziku. U ovoj knjizi napravljen je odabir od 100 kolumni objavljivani u listovima, 130 je sabrano u knjigu Lijepa naša – Draga naša.


  Ivan Sivri─ç, predsjednik DHK HB zahvalio je gostima što su se odazvali na Knji┼żevnoj tribini, na bogatom opusu koji je priredio. Slo┼żio bih se s gospodinom Juki─çem što nije zapisano nije se ni dogodilo. Kada se nešto napiše a pogodi se u ┼żi┼żu toga problema onda ta slika, taj opus ne zastarijeva. Osnovna karakteristika Marin─Źi─ça da je ─Źovjek od pera, da mu glatko ide tekst, razmišlja kako nazvati likove, sve u svemu izgleda veoma primamljivo i poticajno. Još jedanput ─Źestitam što ste bili gosti Knji┼żevne tribine.

  Gospodin Marin─Źi─ç se zahvalio Društvu, predsjedniku, recenzentima i svim sudionicima tribine Još 1994., 17. sije─Źnja u emisiji Hrvatske televizije u emisiji koja se zvala „Slikom na sliku“ što je pandam Kad ─çeš nau─Źit? današnjoj emisiji „Otvoreno“ kazao sam: „Europa nije svjesna islamskog fundamentalizma koji joj prijeti“. Danas kada znamo što se sve doga─Ĺa od Madrida, Londona New Yorka, jasno je kao dan da sam ─Źovjek koji misli bar 20. godina prije drugih.“


  Do sada je objavio:
  S onu stranu, Ceres, Zagreb, 1997.
  Op─çina ┼Żep─Źe ili klju─Ź za funkcioniranje Federacije BiH, Ceres, Zagreb 2000.
  Upravljanje krizom, OSVIT 3-4, Mostar, 2004.
  BiH – bijeda nerazumijevanja nerazumijevanje bijede, HKD Napredak, Vitez 2004.
  Na izvoru strasti, HKD HUM, Mostar, Mostar, 2005.
  Mud┼żahedinova ┼żena, Ogranak Matice hrvatske Split, Split, 2007.
  Kad ─çeš nau─Źit?, DHK HB, Mostar 2009.
  Majstor iluzija, vlastita naklada, ┼Żep─Źe, 2010.
  Rafaelo, DHK HB, Mostar, 2012.
  Potom je sve utihnulo, HKD Napredak, Vitez 2014.
  Lijepa Naša – Draga Naša, HKD Napredak, Vitez 2017.

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 01. lipnja 2020.
  Srijeda, 13. svibnja 2020.
  Utorak, 12. svibnja 2020.
  Utorak, 12. svibnja 2020.
  Ponedjeljak, 04. svibnja 2020.
  Petak, 10. travnja 2020.
  ─îetvrtak, 12. o┼żujka 2020.
  Petak, 06. o┼żujka 2020.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 99-100/2019