• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Nove knjige Vlatka Maji─ça
  Ponedjeljak, 26. lipnja 2017. | ─Źitanja: 990 | Kategorija: Novosti
   

   Vlatko Maji─ç, Obeš─Źaš─çiva─Ź, Znanstvena knji┼żnica – Matica hrvatska, Zadar – Pag, 2017.

  Vrijeme oko nas je prematerijalizirano i odnosi su u svijetu prepolitizirani, ka┼że Vlatko Maji─ç, tamo negdje oko sredine knjige, pokušavaju─çi kriknuti da treba druk─Źije. Pa onda nastavlja da je sve puno buke, dinamike, tehnike i svakojake trke što nimalo ne pridonosi brizi za jezik, misao i knjigu. A za one koji ga dovoljno ne poznaju pri kraju ka┼że da mu je svijet jednostavan i lijep. ─îisti Mediteran, Hercegovina i Dalmacija, sunce, kamen, rijeka u polju i jablani kraj nje. Tu se brusi jezik, igra s njim, voli svoje i uranja time u voljenje drugoga kraj sebe.

  Dotaknusmo se mrvicu pjesnikovih ozna─Źnica, da, Maji─ç je pjesnik, kako bismo tako shvatili što je zapravo uradio s ovim svojim novim djelom. Ono nije tipi─Źno, zaljuljao je malo više jezik, kako voli re─çi. Skupio je razli─Źite silnice svoga djelovanja i izlo┼żio ih pred nas. A kroz sve se provla─Źi spomenuta pjesni─Źka nit. Njome tka odgovorno tkanje koje mo┼że odoljeti naletima raznoraznih vjetrova.

  Za oko mi je zapela jedna misao, koja zapravo nije njegova, nego on o njoj govori. Ocjenjuju─çi CD Glazbena kutija 3 donosi rije─Źi dje─Źaka zaigrana na morskoj pla┼żi: »Sre─ça je... kada valovi zapljuskuju obalu, a ne razruše moj dvorac od pijeska«. Tako nekako i Maji─ç do┼żivljuje svoju brigu oko jezika. Zna za sve protivštine, ali on gradi svoj dvorac od pijeska. Radi to i s djecom koju pou─Źava kreativnom pisanju. I nerijetko mu se ─Źini da ih krivo ocjenjujemo. Tako su zrela i odgovorno zaigrana. O─Źito im se ima smisla posvetiti i pripremiti ih za naše dostojne nasljednike. To, pak, sa sobom povla─Źi, da smo mi na svome mjestu. Mo┼żda.

  Kroz Maji─çeve re─Źenice titra duša tipi─Źnog ju┼żnohrvatskog mjesta, s ove ili one strane granice, svejedno, ništa ta ljudska odredba ne zna─Źi. Ono ┼żivi svojim uobi─Źajenim ┼żivotom ulijevaju─çi se u budu─çnost. Pohode ga i tako teške stvari kao što je rat. Domovinski. I kao da mu to nije dosta, preplave ga izbjeglice, i druge vjere i druge nacije. Primi ih otvorena srca. Ali nije sve tako jednostavno. Doma─çi ┼żive skromno, pridošlima netko poma┼że šakom i kapom. Stvara se nejednakost kao u hudo jugokomunisti─Źko vrijeme. Ljudi se prisje─çaju što je nekada bilo i kamo bi nas sve ovo moglo odvesti.

  Ne skre─çe ovime pisac u politi─Źarenje, on samo opa┼ża svijet oko sebe boje─çi se da ne bismo obeš─Źastili svoj hod kuglom zemaljskom u ova burovita vremena. Ne smijemo biti poput one košarkaške zvijezde iz romana kojeg prikazuje. Bog ga nadario, umislio se i zaglibio. A nama je bdjeti poput Matije Divkovi─ça u pjesmi Nikole Mili─çevi─ça donesene uz napis o Danima hrvatskog jezika. Bije ga bura u splitskoj luci dok je na putu prema Mletcima da tiska knjige za svoj ubog i nepismen hrvatski narod, tamo u srcu Bosne.

  Isprepleteni su u ovom djelu ne samo knji┼żevni i publicisti─Źki slojevi, ve─ç i slojevi od─Źitavanja našega postojanja. Tu smo gdje nas je Bog stavio i daj u─Źinimo sve da prodremo u sr┼ż toga našega postojanja. A preko ─Źega bi drugo pisac nego preko jezika. Zaigrao se tako Maji─ç, ali ne toliko da ne bismo mogli odgonetnuti o ─Źemu on to zapravo govori. ide/ knjiga/ kao i mi danas/ uz jake mjere sigurnosti// samo/ zvjezdano nebo nema vrijeme/ svjetlost traje/ u nama (Hoda─Ź) Koliko li je samo putovati tom hoda─Źu da proputuje sve krajeve kojima mu je proputovati? Nastavak je to sage koja ─çe nas na kraju pretvoriti u samu tu svjetlost.

  Ne smijemo pro─çi pokraj jedne pjesme koja se zove Mater. I/ neka/ cili/ svit/ nemam/ a/ samo/ ovo/ metar/ i po/ matere/ nek/ imam Malo šaljivo, ali poga─Ĺa u sr┼ż. Vezani smo za podneblje u kojem smo ro─Ĺeni, vezani smo za zemlju koju nastanjavamo. Izra┼żava to Maji─ç kroz svoje donesene pjesme, kušaju─çi se izraziti i kroz njihov razli─Źit oblik. Shva─çamo li da pjesma nije samo poredak rije─Źi, slobodniji ili vezaniji, nego oblik, ┼żivo bi─çe zaigrano u svojoj nutrini? Ostaje to i onda kada je namjeravamo spojiti s glazbom da te─Źe našim domovima i putovima suvremenim tehni─Źkim dostignu─çima ili kroz grla naših pjeva─Źa negdje u konobi, na trgu...

  Ako ─Źitatelji ne budu u ovoj knjizi tra┼żili uobi─Źajeni govor, ako se prepuste igri rije─Źi, shvatit ─çe što je pisac zapravo htio poru─Źiti. U drugom slu─Źaju ostat ─çe uskra─çeni za topao, pitak, knji┼żevno-domoljubni izri─Źaj. Maji─ç je, istina, davno dokazao i svoju knji┼żevnu nadarenost i svoj osje─çaj za domovinu, ali vatru uvijek treba dr┼żati upaljenom da se ne ugasi i da se ne ohladimo. A on ju je baš dobro razbuktao. Neka mu je i nadalje s Bo┼żjim blagoslovom.

  Miljenko Stoji─ç

   

  Vlatko Maji─ç, Kad srce brodi/ Che navighi il cuore, Poetsko-grafi─Źka mapa, linorezi: Josip Martinko, prepjev na talijanski: Joja Ricov; Znanstvena knji┼żnica Zadar 2. izmijenjeno izdanje 2017. 

  Zanimanje Maji─ça nije pak na rubu odnjegovanog krajolika: primorski krajolik par excellence, s povremenim ulascima u dubinu otoka, prikazuje osobnu i ljudsku povijest, naizmjence pjesnika i prostora. Otok je, dakle, signum, po─Źetna to─Źka, ali i ponovni dolazak: uvir/umir lutanja.

  U ovoj mediteranskoj klimi, prepoznatljivo dalmatinskoj, nisu stigmatizirani samo bura, jugo, galebovi i magarci, ne samo iz krša isto─Źne obale Jadraskoga mora, nego i iz oskoruše, janj─Źi─ça i sira / ukusan poznati paški sir - nepogrješiv! / jedri, plovi protiva vjetra, leti umom i srcem taj autenti─Źni pjesnik, hercegova─Źkog podneblja, hrvatski ukorijenjen, u o─Źajni─Źkoj trci ┼żudi svoju hrid da se skloni - silno otrgnut! - prosu─Ĺuju─çi u praznini svoju sudbinu ahasversku. (Joja Ricov,)

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 01. lipnja 2020.
  Srijeda, 13. svibnja 2020.
  Utorak, 12. svibnja 2020.
  Utorak, 12. svibnja 2020.
  Ponedjeljak, 04. svibnja 2020.
  Petak, 10. travnja 2020.
  ─îetvrtak, 12. o┼żujka 2020.
  Petak, 06. o┼żujka 2020.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 99-100/2019