• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • HRVATSKA IZVANDOMOVINSKA LIRIKA U ZAGRLJAJU SLAVONIJE
  Petak, 14. srpnja 2017. | ─Źitanja: 54 | Kategorija: Novosti
   

   

  Po─Źetkom srpnja, Slavonija je u svoj zagrljaj do─Źekala oko ─Źetrdeset pjesnika koji se okupljaju u Udruzi Hrvatske izvandomovinske lirike HIL, te pjesnike branitelje iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. ─îuli su se izvrsni stihovi u koje je utkana ljubav prema Domovini, Bogu i ─Źovjeku.
  Kao i svih ranijih godina, program je bio ispunjen kvalitetnim pjesni─Źkim ve─Źerima. Uz to pjesnici su posjetili Vukovar, Ilok, Vinkovce i ─Éakovo obilaze─çi prepoznatljive kulturne, gospodarske i vjerske znamenitosti, a s posebnim pijetetom na poginule, nestale i umrle branitelje posjetili su Memorijalno groblje u Vukovaru, spomenik Blagi Zadri i Spomen kri┼ż na Dunavu, gdje su polo┼żili vijence i svije─çe. Osim toga pridru┼żili su se programu ─Éakova─Źkih vezova, nakon kojeg im je uprili─Źen prijem kod nadbiskupa ─Ĺakova─Źko osje─Źkog ─Éure Hrni─ça i u uredu gradona─Źelnika ─Éakova kod gospodina Roberta Francema.
  Na prvoj pjesni─Źkoj ve─Źeri sedamnaestog susreta pjesnika HILe predstavili su se dugogodišnji ─Źlanovi udruge i to ┼Żeljka Marija ─îorak koja ┼żivi u Vancouveru u Kanadi, Ivan Geri─ç Detroit USA, Nasja Boškovi─ç Mayer Saint Louis USA, Nada Pomper Gulija München Njema─Źka, Nada Pupa─Źi─ç New York USA, Ivanka Saboli─ç Rukavina Kent USA, Mate Tafra Lausanne Švicarska, Suzana Tkal─Źi─ç San Pedro USA, Ivan ┼Żupa Be─Ź Austrija, Branka Grakali─ç Wil Švicarska, Zoran Sova Las Vegas USA, Nadica La Rosa Farum Danska, te pjesnici branitelji Dubravko Duji─ç Dunja, Marijan Almaš, Larisa Stojanovi─ç, Verica Marun─Źek i Anita Martinac. Predstavljena je 16-sta zbirka pjesama HIL-e koju je predstavila recenzentica dr.sc. ┼Żeljka Lovren─Źi─ç, a svoje stihove iz 16-ste zbirke govorili su Florijan Bebi─ç Be─Ź Austrija, Mijo Bijukli─ç Mišo Be─Ź Austrija, Dušanka Maduni─ç Ivankovi─ç Padova Italija, Ivanka Maduni─ç Kuzmanovi─ç Greendale USA, Anica Markov Caracas Venezuela, Nela Stipan─Źi─ç Radoni─ç München Njema─Źka i Nasja Zdenka Wickerhauser Saint Louis USA. O zbirci je tako─Ĺer vrlo nadahnuto govorila urednica svih zbirki pjesnika HILa po─Źasna do┼żivotna predsjednica HIL-a Nada Pupa─Źi─ç, a program su vodile Ivanka Kuzmanovi─ç Greendale Wisconsin USA i Ivanka Saboli─ç Kent Ohajo USA.
  Ovoj iznimno bogatoj pjesni─Źkoj ve─Źeri nazo─Źili su gospodin ─Éuro Vidmarovi─ç predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika, gospodin Zvonko Milas predstojnik Središta dr┼żavnog ureda za Hrvate izvan RH, gospo─Ĺa Mirjana Ana-Marija Piskuli─ç ravnateljica Hrvatske matice iseljenika, te predstavnici grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske ┼żupanije.
  Na drugoj pjesni─Źkoj ve─Źeri predstavili su se šest novih ─Źlanovi HIL-a i dvije starije ─Źlanice s novim uradcima: Ivica Apati─ç Be─Ź Austrija, Josip Lu─Źi─ç Tirol Austrija, Miro Mandac Chicago USA, Anita Martinac Mostar BIH, Pero Rotim Innsbruck Austrija, Joso ┼Żivkovi─ç Soja Orašje BIH, Ana Petrovi─ç Be─Ź Austrija i Anica Zduni─ç Be─Ź Austrija. O svima njima govorio je recenzent nove 17-ste zbirke dr. sc. Dean Slavi─ç, a zbirka ─çe biti predstavljena na slijede─çem susretu HIL-a.
  Udruga je proistekla iz Ve─Źeri hrvatske iseljeni─Źke lirike New York prije sedamnaest godina, koja je nastavila djelovati i ostvarivati kontakte s pjesnicima koji pišu na hrvatskom jeziku a ┼żive na svim kontinentima, a posebno grade─çi most prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Jedna od osniva─Źica i predsjednica svih sedamnaest godina djelovanja HIL-a, gospo─Ĺa Neda Pupa─Źi─ç, s velikom ljubavlju i entuzijazmom marljivo je okupljala pjesnike na pjesni─Źkim ve─Źerima iz kojih su rezultirali vrlo kvalitetni zbornici s biografijama i pjesmama uvijek novih pjesnika. Djeluju─çi jedno vrijeme kroz Hrvatski svjetski kongres te raznim inicijativama iz dr┼żava u kojima ┼żive pjesnici, osjetila se potreba da se sjedište Udruge HIL registrira na podru─Źju RH kako bi to postalo stabilan stup, oslonac svim pjesnicima diljem svijeta, koji pišu na hrvatskom jeziku. U sklopu toga pokrenuta je inicijativa za registraciju Udruge u RH, te je na izbornoj skupštini 7. srpnja 2017. u Vinkovcima izabrano novo rukovodstvo udruge HIL u cilju osvje┼żavanja mla─Ĺim generacijama od koji se o─Źekuje o─Źuvanje tradicije Udruge kao i uvezivanje s institucijama, te ve─çoj promid┼żbi Udruge. Za novu predsjednicu udruge Hrvatska izvandomovinska lirika, na odr┼żanoj skupštini, izabrana je istaknuta knji┼żevnica Anita Martinac iz Mostara, koja je prigodom svog pozdravnog govora pozvala pjesnike na slijede─çi susret pjesnika HIL-a u Hercegovinu. Na kraju susreta posebna zahvala iskazana je gospodinu Silviju Jergovi─çu na trudu oko organizacije i pa┼żnji s kojom je do─Źekao pjesnike te im bio svojevrsni doma─çin svih dana boravka u Slavoniji.
  A. I.

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Utorak, 15. kolovoza 2017.
  Utorak, 08. kolovoza 2017.
  Utorak, 08. kolovoza 2017.
  Ponedjeljak, 31. srpnja 2017.
  Ponedjeljak, 31. srpnja 2017.
  Srijeda, 26. srpnja 2017.
  Subota, 22. srpnja 2017.
  Petak, 14. srpnja 2017.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 89-90/2017