• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • ODR┼ŻANA KNJI┼ŻEVNA MANIFESTACIJA DOBROJUTRO MORE
  Utorak, 08. kolovoza 2017. | ─Źitanja: 21 | Kategorija: Novosti
   

  Dobrojutro, more! je tradicionalna knji┼żevna i kulturna manifestacija koja se od 1997. godine odr┼żava svakoga kolovoza u Podstrani u spomen na hrvatske knji┼żevnike Josipa Pupa─Źi─ça, Dragu Ivaniševi─ça, Juru Kaštelana i Nikolu Mili─çevi─ça, kojima je polji─Źki kraj bio zavi─Źaj, i kao takav se odrazio u njihovim knji┼żevnim djelima. Ime nosi po Pupa─Źi─çevoj istoimenoj zbirci Dobrojutro more.
  Inicijator ove manifestacije je Milan Vukovi─ç, a organizira ju Op─çina Podstrana u suradnji s Društvom hrvatskih knji┼żevnika. Pjesni─Źkom rije─Źju pjesnici se pridru┼żuju sve─Źanom obilje┼żavanju vojno redarstvena operacija „Oluja“ i Dana domovinske zahvalnosti.
  Vrijednost knji┼żevnih susreta u Podstrani ─Źini, naravno, pored ljepote prostora i domoljubne nakane, ozbiljnost u izboru sudionika i odluci glede laureata, kao i izrada zajedni─Źke knjige u kojoj su pjesme sudionika, obrazlo┼żenje o djelu laureata i s potrebnim uvodom i foto-dokumentarnom gra─Ĺom.
  Prvoga dana manifestacije, odr┼żao se koncert u slikovitom ambijentu pala─Źe Cindro, u Donjoj Podstrani, splitski šansonjer Darko Mati─Źevi─ç pod naslovom „Pjevam pjesnike“, te je izveo uglazbljene stihove velikana hrvatske pjesni─Źke rije─Źi.
  Drugi dan odr┼żani su knji┼żevni susreti u staroj Podstrani, prekrasnome starom mjestu ispod mitskoga Peruna, te su redoslijedom sudjelovali pjesnici Boris Njavro, Stjepan Medvidovi─ç, Julija Montenense Stapi─ç, Anela Bor─Źi─ç, Mate Buljubaši─ç, Danica Bartulovi─ç, Mladen Vukovi─ç, Miljenko Buljac, Ante Nadomir Tadi─ç Šutra, Anita Martinac, Mile Pešorda, Ljubo Krmek, Luko Paljetak i Veselko Koroman.
  Naime, na svakim se susretima jednome od pjesnika dodjeljuje plaketa „Dobrojutro more“, uz stru─Źni prikaz djela i ┼żivota navedenog laureata, koji je ove godine pro─Źitao Miljnko Buljac. Nagradu je uru─Źio predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika ─Éuro Vidmarovi─ç, a ovom je ─Źaš─çu nagra─Ĺen Veselko Koroman, jedan od najve─çih suvremenih hrvatskih pjesnika. Ines Cergol, pro─Źitala je jednu Koromanovu pjesmu koju je prevela na slovenski jezik.
  Brojnu publiku pozdravili su i ─Éuro Vidmarovi─ç, predsjednik DHK, Damir Barbari─ç, dopredsjednik Matice hrvatske, Damir Boras, rektor Sveu─Źilišta u Zagrebu i Dario Radovi─ç predsjednik Ogranka Matice hrvatske Podstrana.
  Drugog dana pjesni─Źkih susreta uz Ve─Źer poezije na programu je i likovna izlo┼żba Julije Montenense Stapi─ç.
  Bila je to doista iznimna ve─Źer, u divnom ambijentu ─Źuli su se izvrni stihovi odabranih pjesnika, dok su program vodili Mladen Vukovi─ç i Edita Lu─Źi─ç Jeli─ç.
   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Utorak, 15. kolovoza 2017.
  Utorak, 08. kolovoza 2017.
  Utorak, 08. kolovoza 2017.
  Ponedjeljak, 31. srpnja 2017.
  Ponedjeljak, 31. srpnja 2017.
  Srijeda, 26. srpnja 2017.
  Subota, 22. srpnja 2017.
  Petak, 14. srpnja 2017.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 89-90/2017