• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • U Grudama odr┼żan prvi Blagdan slobode
  Utorak, 08. kolovoza 2017. | ─Źitanja: 25 | Kategorija: Novosti
   

   

  U Grudama je, u znamenu Gospe od An─Ĺela, odr┼żan prvi Blagdan slobode, u srijedu, 2.kolovoza, s po─Źetkom u 20 sati - na dan kada je, prije tristo godina, u mleta─Źko-turskom ratu, bio oslobo─Ĺen od Turaka Imotski,cijela Imotska krajina i dio Hercegovine – te odkrivena kri┼żarska pobjedni─Źka zastava iz godine 1717. Do toga su nadnevka nerazdru┼żivim dijelom Imotske krajine bile ne samo današnje op─çine Grude i Posušje, nego i šire podru─Źje u Hercegovini, koje se protezalo od Roškoga polja do Klobuka. U sve─Źanome je ozra─Źju i zajedni─Źarskome duhu prire─Ĺen prigodan kulturni program, zapo─Źet s AVE MARIA i završen s TEBE BOGA HVALIMO, koje je odpjevala mlada sopranistica Lucija Zovko. Predavanje o slobodi i otetoj slobodi odr┼żao je hrvatski knji┼żevnik Mile Pešorda, inicijator susreta, a dr.fra Josip Sopta govorio je o historijatu zastave, koja je tom prigodom bila izvješena na jarbol i prvi put uop─çe bila predstavljena javnosti. U programu su tako─Ĺer sudjelovali mladi glazbenici i recitatori Filip Miloš, Marko Bošnjak, Bruno Mikuli─ç, Martina Grubiši─ç, Jure Miloš i dvoje ─Źlanova HKUD „Hercegovac“. Nazo─Źnima se, uime pokrovitelja, pozdravnim govorom obratio ministar Mladen Begi─ç.
  Blagdan slobode odr┼żao se u znamenu Rije─Źi iz Evan─Ĺelja: Istina ─çe vas osloboditi. U tome svjetlu razvidnijom postaje katastrofalna ─Źinjenica politi─Źke trgovine, izdaje i korupcije iz godine 1717., kada je znatan dio juna─Źki netom oslobo─Ĺenoga hrvatskoga narodnoga podru─Źja u Hercegovini vra─çen pod tursku vlast i stavljen pod etiketu „Donja Bekija“ i „Gornja Bekija“, a Imotsko polje kao jedna zemljopisna i gospodarska cjelina bilo prepolovljeno. Povijestna je zastava pod kojom su se Imo─çani i Hercegovci, duhovno predvo─Ĺeni hercegova─Źkim franjevcima, fra Stjepanom Vrlji─çem i fra Lovrom Šitovi─çem, borili protiv Turaka postala simbolom ne samo narodne slobode, nego i tragedije: izgorjela je, po svemu sude─çi, godine 1947., zajedno s etnografskom zbirkom Franjeva─Źke gimnazije na Širokome Brijegu. Zastavu je tamo pohranio dr.fra Leo Petrovi─ç , koji nam je ostavio podroban opis zastave, u svome ─Źlanku objavljenu u Glasniku sv.Ante godine 1938. Zahvaljuju─çi tomu, na grudskome je Blagdanu slobode ova zastava prvi put uop─çe bila predstavljena narodu i javnosti, ali tek kao replika izvornika, izra─Ĺena za ovu prigodu. Dogodilo se to u Parku hrvatskih velikana, u nazo─Źnosti stotinjak posjetitelja, ispred Spomenika palim braniteljima, pred velebnom kamenitom zgradom bivše Duhanske stanice.
  . Zamisao je inicijatora i pokreta─Źa da ovaj susret preraste u trajnu kulturnu manifestaciju posve─çenu stvarala─Źkoj dimenziji slobode naroda i ─Źovjeka, njegovanju nacionalnoga identiteta i kulturnomu dijalogu. Organizator je prvoga Blagdana slobode Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ┼Żupanije Zapadnohercegova─Źke a pokrovitelj Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata Zapadnohercegova─Źke ┼żupanije.

  (mp)

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Utorak, 15. kolovoza 2017.
  Utorak, 08. kolovoza 2017.
  Utorak, 08. kolovoza 2017.
  Ponedjeljak, 31. srpnja 2017.
  Ponedjeljak, 31. srpnja 2017.
  Srijeda, 26. srpnja 2017.
  Subota, 22. srpnja 2017.
  Petak, 14. srpnja 2017.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 89-90/2017