• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Tribina DHK u Zagrebu - gost Zdravko Kordi─ç
  Utorak, 07. studenog 2017. | ─Źitanja: 320 | Kategorija: Novosti
   


   U prostorijama Društva hrvatskih knji┼żevnika u Zagrebu u srijedu 15. listopada predstavljena je knjiga hrvatskog i herceg-bosanskog knji┼żevnika i filozofa Zdravka Kordi─ça pod naslovom ''Nevrijeme bitka / Vrijeme nebitka''. Knjiga kroz nedavne autorske osvrte i istupe govori o odre─Ĺenim goru─çim pitanjima kao što je op─çi nepovoljan polo┼żaj hrvatskog naroda u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, problematici hrvatskog jezika kroz medijsku upotrebu u svakodnevici, polo┼żaju stvaratelja u vremenu politi─Źke, ekonomske, moralne i duhovne krize, estetici u knji┼żevnom svijetu, filozofskom poimanju suvremenih medijskih (o)zbiljnosti te drugim pitanjima.

  O Kordi─çevoj knjizi te nedavno objavljenoj ukori─Źenoj doktorskoj disertaciji o djelu Antuna Branka Šimi─ça obranjenoj na Filozofskom fakultetu u Mostaru, govorili su: predsjednik DHK-a ─Éuro Vidmarovi─ç, knji┼żevnik dr. sc. Vlado Vladi─ç, mr. sc. Ivan Bekavac Basi─ç. Istaknuli su kako Kordi─ç iskreno progovara o teškim ali izazovnim temama kao što je samoostvarenje pojedinca u suvremenom globaliziranom društvu u koje se kroz prividne slobode, anacionalno-potroša─Źki duh materijalisti─Źko-interesnog poimanja ljudskih odnosa u egzistencijalnu upitnost gura i naše povijesno hrvatsko bi─çe. Svjedo─Źe─çi dijelom kroz osobna iskustva u Mostaru i BiH - teški prolazak kroz postupak vrjednovanja iskazane rije─Źi i prepoznavanja provjerene kvalitete djela, a dijelom kroz vlastite medijske istupe ili anga┼żman u društvima knji┼żevnika - autor tako zadr┼żava pozornost ─Źitatelja ukazuju─çi na nu┼żnost trgnu─ça iz kulturne ali i politi─Źke apatije svakodnevice.

  Zabrinutost za polo┼żaj Hrvata o─Źituje se u Kordi─çevoj knjizi zanimljivog filozofsko-kontrastnog naslova koji je naizgled u svom pojmu suprotstavljen no istovremeno koliko je proizašao iz jedne igre rije─Źi te┼żi biti prakti─Źan i pou─Źan sve uz primjere prijašnjih tekstova objavljivanih u ─Źasopisu Osvit, Hrvatskom slovu, elektroni─Źkim medijima i drugdje. Na kraju izlaganja okupljenima se uz prigodne pozdravne rije─Źi obratio i sam autor ─Źitaju─çi odabrane ulomke iz knjige.

  Predstavljanje u zagreba─Źkom Društvu knji┼żevnika uspješno je vodila Lada ┼Żigo. Na kraju predstavljanja uprili─Źeno je prigodno dru┼żenje u kavani na trgu bana J. Jela─Źi─ça. 

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Petak, 25. svibnja 2018.
  Ponedjeljak, 21. svibnja 2018.
  Ponedjeljak, 07. svibnja 2018.
  Petak, 04. svibnja 2018.
  Srijeda, 02. svibnja 2018.
  Ponedjeljak, 30. travnja 2018.
  Petak, 27. travnja 2018.
  Petak, 27. travnja 2018.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 91-92/2017