• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • U Rijeci predstavljeni knji┼żevnici Martinac i Stoji─ç
  Ponedjeljak, 20. studenog 2017. | ─Źitanja: 309 | Kategorija: Novosti
   

   

  Uo─Źi obilje┼żavanja Dana sje─çanja na Vukovar i Škabrnju, u prostorijama Dr┼żavnog arhiva U Rijeci, dvoje knji┼żevnika branitelja Anita Martinac i Miljenko Stoji─ç svojim posljednjim objavljenim djelima na dostojanstven na─Źin pale─çi svije─çe u srcima prisutnih odali su spomen svim ┼żrtvama Domovinskog obrambenog rata i u Drugog svjetskog rata i pora─ça.
  Ogranak Matice hrvatske u Rijeci i Ogranak Matice hrvatske u ─îitluku, uz svoju dugogodišnju suradnju, uspješno su organizirali predstavljanje romana „Od Franje do Franje“ Anite Martinac i zbirku pjesama „Stopu po stopu“ Miljenka Stoji─ça.
  Bez obzira što je rije─Ź o dva potpuno razli─Źita djela i ┼żanra, svojstvene stilove autora kao i druge karakteristike ovih dvaju knjiga, ipak se autori isprepli─Źu zajedni─Źkom temom. U prvom planuje uvijek je vidljiva i jaka ljubav prema obitelji, vjeri i domovini. U svom osvrtu na ova djela, a koja je povezao i sa drugim iskaknutim hrvatskim autorima doti─Źu─çi se tako─Ĺer zajedni─Źke teme o godinama gladi i fra Didaku Bunti─çu, predstavlja─Ź Igor ┼Żic je komparativno govorio o autorima i va┼żnosti ovakvih djela.


  „Stopu po stopu“, naziv je nove zbirke pjesama hrvatskog knji┼żevnika, novinara i franjevca Miljenka Stoji─ça, koja je nedavno objavljena u nakladi Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne (DHK HB) i Ogranka Matice hrvatske u Vrgorcu. Zbirku je uredio Ljubo Krmek, a recenzenti su bili Zdravko Kordi─ç i Antun Lu─Źi─ç. Ovo je deveta zbirka pjesama istaknutog knji┼żevnika Miljenka Stoji─ça u njegovoj bogatoj bibliografiji koja uz pjesništvo obuhva─ça i prozu, kako za odrasle tako i za djecu. Autor svojim emocijama i impresijom bilje┼żi odjeke vremena kojima ne dopušta da postanu prah i pepeo zaborava. I ova njegovo nova zbirka zacijelo obogatiti svaku ozbiljnu knji┼żnicu.


  Roman „Od Franje do Franje“ još je jedna uspješnica knji┼żevnice Anite Martinac. On ─Źini povijesno troknji┼żje uz romane „Medaljon“ (2015.) i „Posljednji“ (2016.). Objavljen je u nakladi Ogranka Matice hrvatske ─îitluk i Vinkovci, uredio ga je Miljenko Stoji─ç, a recenzenti su prof. dr. Antun Lu─Źi─ç i dr. Ilija Protu─Ĺer. Ve─ç prepoznatljiva po svom stilu autorica je ponovno oduševila ─Źitatelje odabranom temom prate─çi povijest gotovo ─Źitavog stolje─ça na hrvatskom tlu kroz obitelji Škrobo, koja u potrazi za mirom nekoliko puta preseljava iz Hercegovine u Slavoniju, te dio fabule odnosi se i na okolicu Zagreba, a svoj ┼żivot glavna junakinja završava u Puli. Vjerodostojno prate─çi vrijeme i politi─Źku situaciju kroz povjesne ─Źinjenice, uz bogati knji┼żevni izri─Źaj, autorica je jednostavnim stilom, pisanim lijepim hrvatskim jezikom, o─Źarala mirom i vedrinom.
  Publika je pokazala veliko zanimanje, te se nakon zanimljivog predstavljanja nastavilo dru┼żenje uz ugodne razgovore sa autorima.
  A. Primorac

   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 18. lipnja 2018.
  Ponedjeljak, 18. lipnja 2018.
  Ponedjeljak, 18. lipnja 2018.
  Ponedjeljak, 04. lipnja 2018.
  Petak, 25. svibnja 2018.
  Ponedjeljak, 21. svibnja 2018.
  Ponedjeljak, 07. svibnja 2018.
  Petak, 04. svibnja 2018.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 93-94