• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Nova knjiga Prostorvrijeme i krik Zdravka Kordi─ça
  Ponedjeljak, 19. velja─Źe 2018. | ─Źitanja: 208 | Kategorija: Novosti
   

   Iz tiska je izašla nova knjiga hrvatskog pjesnika Zdravka Kordi─ça. Donosimo izvod iz Pogovoran prof. dr. Marka Toki─ça pod naslovom:  ZDRAVKO KORDI─ć: POJAVNO I ONO IZA (Uz knjigu pjesama „Prostorvrijeme i krik“):

  „Trudio sam se ne hvatati eksplicitno nego „uloviti“, ako je ikako mogu─çe, implicitno u samom tekstu. Druk─Źije bi mi, vjerojatno, bilo jednostavnije. Ovako je pogrješka, mogu─çe je, izvjesnija; ali mi je potraga dra┼ża. (M. Toki─ç)

  Pokušavam u onome što je prethodilo dota─çi poetiku na kojoj izni─Źe ono što se upravo ra─Ĺa. Biram kako bih utemeljio vlastiti govor:

  S onu stranu imenovanja

   i s onu stranu latica u cvatu.

  („Put smrti“ u zbirci „Zipka i smrt“).

  Neizrecivo. U pojavnom. I izvan jezika. Samo se jezikom mo┼że naslu─çivati, dozivati i doticati u sretnim trenucima postignu─ça jezi─Źne ─Źarolije koja neizrecivo izri─Źe, o nedoku─Źivom pjeva i ┼żu─Ĺeno sanja.

  Jezik je ku─ça bitka davno je domislio jedan njema─Źki filozof, a Kordi─ç k tomu pridodaje da sve što jest: i pojavno i ono izvan njega još uvijek nije dovršena cjelina i ukupna stvarnost nego tek uvjet govora o onome što se tek ima dotaknuti, i zato je slutnja s one strane imenovanja jednako opojna kao mogu─çnost da se ljepota do┼żivi i izvan neupitne ljepotonosne pojavnosti (latice u cvatu) pa makar samo kao miris koji ostaje, treperi i pjeva o onome što je bilo i više nije (kada prozai─Źnim govorom potrošenih metafora ostaju samo sje─çanje i uspomene). Ali, kao i sve što dopire do svijesti puninom postojanja tek odsutnoš─çu ostvaruje punu prisutnost i, paradoksalno, što više nije (nestaje iz pojavnog i ostvaruje se tek kao svijest o onome što je bilo) sve više jest sama svoja bit.

  Nakon zipke smrt

  Nakon zipke smrt

  („Muškost“ u „Zipka i smrt“).

  Iza ispjevane pjesme ostaje tek muk, tišina, rje─Źitija od rije─Źi. Bubanj koji udara zastaje, bubanj koji udara... Koji bubanj? Ni─Źega nema... Samo tišina. Muk. Smrt kao kraj. Odsutnost ┼żivota koja slavi ┼żivot, tako kratak, tako jedva uhvatljiv. Zauvijek sa─Źuvan u velikom slavlju ┼żivota (Nakon zipke smrt). ┼Żivota kao da i nema. Neizre─Źen. Ali sve što pjesma pjeva, sve što ona slavi trenutak je postojanja, uzdignut do nemogu─çnosti da se izrekne u punini dosegnute veli─Źine: snage i ljepote postojanja, bljeska svjetla u crnilu no─çi…“

  Marko TOKI─ć 

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 18. lipnja 2018.
  Ponedjeljak, 18. lipnja 2018.
  Ponedjeljak, 18. lipnja 2018.
  Ponedjeljak, 04. lipnja 2018.
  Petak, 25. svibnja 2018.
  Ponedjeljak, 21. svibnja 2018.
  Ponedjeljak, 07. svibnja 2018.
  Petak, 04. svibnja 2018.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 93-94