• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Hercegova─Źkim krajolicima - od Rame do Huma
  Petak, 09. o┼żujka 2018. | ─Źitanja: 282 | Kategorija: Novosti
   

  Iz tiska izašla zbirka putopisa Mateja Škarice ''Hercegova─Źkim krajolicima - od Rame do Huma'', u Nakladi Ramske zajednice, Zagreb 2018.

  Nakon nekoliko godina prikupljanja odabranih tekstova, zahtjevnih tehni─Źkih priprema i razli─Źitih odga─Ĺanja uzrokovanim nepovoljnim uvjetima za predan samostalni publicisti─Źki rad, iz tiska je kona─Źno izašla zbirka putopisa Mateja Škarice pod slikovitim ali i izazovnim naslovom: ''Hercegova─Źkim krajolicima – od Rame do Huma''.
  Rad na ovoj knjizi bio je gotovo na granici s mukotrpnim te se ─Źesto zbog nemalog broja tehni─Źkih ili financijskih problema morao odga─Ĺati no na sre─çu, kako ka┼że autor – knjiga nije trpjela ve─ç su tekstovi sada mo┼żebitno i puno zreliji. Kao takvi, ─Źitatelju bi trebali pri─Źinjavati jedan ugodan, pou─Źan te privla─Źan knji┼żevni opus koji ne optere─çuje ve─ç nas poziva na ponovno putovanje – bilo zemaljsko bilo ono unutarnje.
  ''Vrijedi napomenuti kako su putopisi skupljeni u ovoj zbirci nastajali u razdoblju du┼żem od sedam godina, a svaku putopisnu postaju gotovo u stopu prati i ozbiljan slikarski rad, odnosno jedna skladna galerija pejza┼ża ra─Ĺenih tehnikom ulja na platnu. Tim više je ova knjiga zahtjevnija jer je svojevrsni knji┼żevni oblik izrastao iz serijala izlo┼żbi slika pod istoimenim nazivom (odr┼żanih od 2009. do 2017. godine u Zagrebu, Mostaru, Po┼żegi, Zadru). Taj idejno istoimeni ali izra┼żajno potpuno druk─Źiji oblik upotpunjen je s estetskim do┼żivljajem odabranog podneblja te knjiga u kona─Źnici te┼żi visokim kriterijima kroz istan─Źan umjetni─Źki izraz ili pak prijenos istoga prema ─Źitatelju. Dakle ─Źitatelj nije ''ostavljen sam'' s obi─Źnim suhoparnim opisnim tekstom ili da se probija kroz okoliš u nekom ogoljenom realisti─Źno-naturalisti─Źkom, idealisti─Źkom ili rukopisnom simbolizmu s pripadnim tonalitetima podneblja, nego naprotiv, poziva ga se ovom prigodom i na lijepu izlo┼żbu. Zato su ovdje prisutne i umjetni─Źke slike, kao neka vrsta simbioze i dobrih pratitelja tog ukupnog spisateljskog do┼żivljaja, a što daje upotpunjen dojam'', navodi autor knjige.
  Škarica se tako op─çenito i detaljno probija kroz zemljopisna podru─Źja: Rame, Neretvanskog kraja, kamenite Zapadne i planinsko-vjetrovite Sjeverne Hercegovine ali se doti─Źe primjerice i lokaliteta pomalo zanemarenog Vrbaskog kraja, mjesta kao što su Uskoplje, Bugojno, povijesno Jajce. Ujedno nam otkriva jedan sasvim druk─Źiji kut gledanja – kako prirodnog, izvanjskog tako i onog unutarnjeg duhovnog iskustva u osvrtnom razdoblju od proteklog nesretnog rata koji je razorio puno toga, pa sve na ovamo – kada se BiH, manje ili više uspješno, pokušavala obnoviti u europskim okvirima kao zemlja razli─Źitih naroda.
  ''Ovo je moja tre─ça ali mo┼żda i najzahtjevnija knjiga. Rad na njoj poprili─Źno me namu─Źio, premda se na prvi pogled ─Źini kako je rije─Ź o laganoj ili neobveznoj tematici bilje┼żenja stvari i pojava na putovanjima po našim krajevima. Zaokru┼żen je jedan pove─çi ciklus koji je zapo─Źeo s izlo┼żbama slika hercegova─Źkih pejza┼ża prije skoro deset godina u Zagrebu i rodnom Mostaru kojemu sam se vra─çao. U knjizi je trebalo spretno spojiti knji┼żevni i likovni osje─çaj ali s mnogo ─Źinjeni─Źnih, a ne imaginarnih podataka. Istovremeno, mnogi naši ljudi danas putuju po Europi i svijetu kako bi pronašli inspiraciju, a da s druge strane nikad ne upoznaju svoj u┼żi i širi zavi─Źaj, njegova bogatstva i posebnosti. To je jedna koliko svakodnevna toliko i neobi─Źna pojava'', isti─Źe Škarica.
  Recenzenti knjige su mostarski knji┼żevnici dr. sc. Antun Lu─Źi─ç i mr. sc. Josip Mili─ç. Obojica navode kako ova knjiga, osim što je prepuna informacija o herceg-bosanskim krajevima, ima osobitu vrijednost kroz iskreno svjedo─Źenje o ovdašnjim prilikama, ljudima, tradiciji, kulturi, zemljopisnim odrednicama kao i obi─Źajima podneblja. Ta kultura danas je ugro┼żena i prijeti joj kopnjenje pred novim (ne)prilikama 21. stolje─ça.
  Osvr─çu─çi se iscrpno na ovo djelo Antun Lu─Źi─ç isti─Źe kako – sa Škaricinim kolekcioniranim motivima iz šireg zavi─Źaja i redcima provu─Źenim kroz više stilskih usmjerenja, jedinstvenom ─Źarolijom „po škari─çevski“, mnoga ─çe mjesta, unekoliko znana ili egzoti─Źna po Herceg-Bosni, biti primaknuta i poznatija, i malim podastrtim predod┼żbama bli┼ża srcu i umu, isponova obojena po sve blje─Ĺim podlogama svijeta. Sve što se moglo staviti u odmak povijesti i dojma Škarica rado uvra─ça, nudi primaknu─çe, a nerijetko prošlosnomu daje osobno, o┼żivljavaju─çe lice. Otuda smo s njegovim putopisima kao u predsoblju ┼żivotnih mijena koje prošlost pobilje┼żi ili ostavi u predaju ustima koja ─çe nadalje zboriti istinu, ili ─çe obiseriti javom snovita prenu─ça nad onim što nas se ┼żivotno itekako ti─Źe.
  Da jezi─Źna i estetska vrijednost ove putopisne zbirke bude ve─ça, sve je upotpunjeno slikarskim radovima, to─Źnije njih 29, kao u svojevrsnoj simbolici Škaricinog datuma ro─Ĺenja u rodnom Mostaru koji je uz Zagreb ─Źesto mjesto polazišta na put – prema sjeveru ili jugu kamo ga ujedno prate i drage rijeke: Neretva, Rama ili Vrbas, skupa s manjim pritokama. Knjiga nas tako poziva na izvanjsko ali i ono unutrašnje putovanje (eng. inner journey) – putovanje koje ne mora ─Źesto biti skupo ili daleko u inozemstvo ve─ç za ─Źovjeka postoji jedan dublji unutrašnji svijet koji se u birano doba godine (poput ljeta ili jeseni) sa svim svojim bojama u nekoj novo-dimenzijskoj paleti mo┼że prostrijeti pred njim…
  Predstavljanje za javnost o─Źekuje se uskoro.
   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Srijeda, 19. rujna 2018.
  Petak, 14. rujna 2018.
  Utorak, 11. rujna 2018.
  Ponedjeljak, 20. kolovoza 2018.
  Petak, 03. kolovoza 2018.
  Utorak, 17. srpnja 2018.
  Petak, 06. srpnja 2018.
  ─îetvrtak, 05. srpnja 2018.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 93-94