• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Hercegova─Źkim krajolicima - od Rame do Huma
  Petak, 09. o┼żujka 2018. | ─Źitanja: 570 | Kategorija: Novosti
   

  Iz tiska izašla zbirka putopisa Mateja Škarice ''Hercegova─Źkim krajolicima - od Rame do Huma'', u Nakladi Ramske zajednice, Zagreb 2018.

  Nakon nekoliko godina prikupljanja odabranih tekstova, zahtjevnih tehni─Źkih priprema i razli─Źitih odga─Ĺanja uzrokovanim nepovoljnim uvjetima za predan samostalni publicisti─Źki rad, iz tiska je kona─Źno izašla zbirka putopisa Mateja Škarice pod slikovitim ali i izazovnim naslovom: ''Hercegova─Źkim krajolicima – od Rame do Huma''.
  Rad na ovoj knjizi bio je gotovo na granici s mukotrpnim te se ─Źesto zbog nemalog broja tehni─Źkih ili financijskih problema morao odga─Ĺati no na sre─çu, kako ka┼że autor – knjiga nije trpjela ve─ç su tekstovi sada mo┼żebitno i puno zreliji. Kao takvi, ─Źitatelju bi trebali pri─Źinjavati jedan ugodan, pou─Źan te privla─Źan knji┼żevni opus koji ne optere─çuje ve─ç nas poziva na ponovno putovanje – bilo zemaljsko bilo ono unutarnje.
  ''Vrijedi napomenuti kako su putopisi skupljeni u ovoj zbirci nastajali u razdoblju du┼żem od sedam godina, a svaku putopisnu postaju gotovo u stopu prati i ozbiljan slikarski rad, odnosno jedna skladna galerija pejza┼ża ra─Ĺenih tehnikom ulja na platnu. Tim više je ova knjiga zahtjevnija jer je svojevrsni knji┼żevni oblik izrastao iz serijala izlo┼żbi slika pod istoimenim nazivom (odr┼żanih od 2009. do 2017. godine u Zagrebu, Mostaru, Po┼żegi, Zadru). Taj idejno istoimeni ali izra┼żajno potpuno druk─Źiji oblik upotpunjen je s estetskim do┼żivljajem odabranog podneblja te knjiga u kona─Źnici te┼żi visokim kriterijima kroz istan─Źan umjetni─Źki izraz ili pak prijenos istoga prema ─Źitatelju. Dakle ─Źitatelj nije ''ostavljen sam'' s obi─Źnim suhoparnim opisnim tekstom ili da se probija kroz okoliš u nekom ogoljenom realisti─Źno-naturalisti─Źkom, idealisti─Źkom ili rukopisnom simbolizmu s pripadnim tonalitetima podneblja, nego naprotiv, poziva ga se ovom prigodom i na lijepu izlo┼żbu. Zato su ovdje prisutne i umjetni─Źke slike, kao neka vrsta simbioze i dobrih pratitelja tog ukupnog spisateljskog do┼żivljaja, a što daje upotpunjen dojam'', navodi autor knjige.
  Škarica se tako op─çenito i detaljno probija kroz zemljopisna podru─Źja: Rame, Neretvanskog kraja, kamenite Zapadne i planinsko-vjetrovite Sjeverne Hercegovine ali se doti─Źe primjerice i lokaliteta pomalo zanemarenog Vrbaskog kraja, mjesta kao što su Uskoplje, Bugojno, povijesno Jajce. Ujedno nam otkriva jedan sasvim druk─Źiji kut gledanja – kako prirodnog, izvanjskog tako i onog unutarnjeg duhovnog iskustva u osvrtnom razdoblju od proteklog nesretnog rata koji je razorio puno toga, pa sve na ovamo – kada se BiH, manje ili više uspješno, pokušavala obnoviti u europskim okvirima kao zemlja razli─Źitih naroda.
  ''Ovo je moja tre─ça ali mo┼żda i najzahtjevnija knjiga. Rad na njoj poprili─Źno me namu─Źio, premda se na prvi pogled ─Źini kako je rije─Ź o laganoj ili neobveznoj tematici bilje┼żenja stvari i pojava na putovanjima po našim krajevima. Zaokru┼żen je jedan pove─çi ciklus koji je zapo─Źeo s izlo┼żbama slika hercegova─Źkih pejza┼ża prije skoro deset godina u Zagrebu i rodnom Mostaru kojemu sam se vra─çao. U knjizi je trebalo spretno spojiti knji┼żevni i likovni osje─çaj ali s mnogo ─Źinjeni─Źnih, a ne imaginarnih podataka. Istovremeno, mnogi naši ljudi danas putuju po Europi i svijetu kako bi pronašli inspiraciju, a da s druge strane nikad ne upoznaju svoj u┼żi i širi zavi─Źaj, njegova bogatstva i posebnosti. To je jedna koliko svakodnevna toliko i neobi─Źna pojava'', isti─Źe Škarica.
  Recenzenti knjige su mostarski knji┼żevnici dr. sc. Antun Lu─Źi─ç i mr. sc. Josip Mili─ç. Obojica navode kako ova knjiga, osim što je prepuna informacija o herceg-bosanskim krajevima, ima osobitu vrijednost kroz iskreno svjedo─Źenje o ovdašnjim prilikama, ljudima, tradiciji, kulturi, zemljopisnim odrednicama kao i obi─Źajima podneblja. Ta kultura danas je ugro┼żena i prijeti joj kopnjenje pred novim (ne)prilikama 21. stolje─ça.
  Osvr─çu─çi se iscrpno na ovo djelo Antun Lu─Źi─ç isti─Źe kako – sa Škaricinim kolekcioniranim motivima iz šireg zavi─Źaja i redcima provu─Źenim kroz više stilskih usmjerenja, jedinstvenom ─Źarolijom „po škari─çevski“, mnoga ─çe mjesta, unekoliko znana ili egzoti─Źna po Herceg-Bosni, biti primaknuta i poznatija, i malim podastrtim predod┼żbama bli┼ża srcu i umu, isponova obojena po sve blje─Ĺim podlogama svijeta. Sve što se moglo staviti u odmak povijesti i dojma Škarica rado uvra─ça, nudi primaknu─çe, a nerijetko prošlosnomu daje osobno, o┼żivljavaju─çe lice. Otuda smo s njegovim putopisima kao u predsoblju ┼żivotnih mijena koje prošlost pobilje┼żi ili ostavi u predaju ustima koja ─çe nadalje zboriti istinu, ili ─çe obiseriti javom snovita prenu─ça nad onim što nas se ┼żivotno itekako ti─Źe.
  Da jezi─Źna i estetska vrijednost ove putopisne zbirke bude ve─ça, sve je upotpunjeno slikarskim radovima, to─Źnije njih 29, kao u svojevrsnoj simbolici Škaricinog datuma ro─Ĺenja u rodnom Mostaru koji je uz Zagreb ─Źesto mjesto polazišta na put – prema sjeveru ili jugu kamo ga ujedno prate i drage rijeke: Neretva, Rama ili Vrbas, skupa s manjim pritokama. Knjiga nas tako poziva na izvanjsko ali i ono unutrašnje putovanje (eng. inner journey) – putovanje koje ne mora ─Źesto biti skupo ili daleko u inozemstvo ve─ç za ─Źovjeka postoji jedan dublji unutrašnji svijet koji se u birano doba godine (poput ljeta ili jeseni) sa svim svojim bojama u nekoj novo-dimenzijskoj paleti mo┼że prostrijeti pred njim…
  Predstavljanje za javnost o─Źekuje se uskoro.
   

   
   
   
   
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 97-98/2019