• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • NA KAVI S KNJI┼ŻEVNIKOM
  Srijeda, 28. o┼żujka 2018. | ─Źitanja: 733 | Kategorija: Novosti
   

   

  Knji┼żevni susret nazvan Na kavi s knji┼żevnikom koji se ve─ç tre─çi put organizira u knji┼żnici širokobriješke Gimnazije fra Dominika Mandi─ça odr┼żan je u utorak, 27. O┼żujka u 15,30. Nakon Ante Kraljevi─ça i Mije Toki─ça, ovaj put na kavi sa širokobriješkim gimnazijalcima dru┼żio se profesor Ivana Sivri─ç, predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne. U─Źenici literarne sekcije koji i sami pomalo pišu i njihove voditeljice Ane Skoko i Mirele Lovri─ç, prof. izveli su svojevrsni kola┼ż program koji su pripremile knji┼żni─Źarke profesorice Blanka Kraljevi─ç i Marina ─ćeški─ç. Knji┼żevnik Sivri─ç radio je sedamdesetih godina prošlog stolje─ça kao profesor na širokobriješkoj gimnaziji, pa je ovaj susret bio prigoda za prisje─çanje na to doba.


  Na po─Źetku programa dragoga gosta pozdravila je u ime školske uprave zamjenica ravnatelja, Ivanka Mandi─ç. Profesor Sivri─ç u uvodu je predstavio Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne ─Źiji je predsjednik ve─ç drugi mandat. Govorio je o ciljevima, planovima, postignu─çima, ali i problemima s kojima se svakodnevno susre─çu. U─Źenici Anica Zovko i Ilija Soldo pro─Źitali su Sivri─çevu pjesmu Iskustvo s vrha i Pri─Źu Svje┼ż zrak i zdrava hrana, a potom su s uglednim gostom razgovarali o problemima knji┼żevnog stvaranja, kao i o ostalim temama koje su se nametnule nakon što su voditelji Ana Mikuli─ç i Lovro Ko┼żul pro─Źitali ulomke iz teksta Novi broj Osvita je preda mnom i ja nad njim objavljenim u Sivri─çevoj Knjizi o knjigama. U okviru tog razgovora u─Źenici su pro─Źitali i pjesmu pok. Krešimira Šege Posao oko rije─Źi. U programu su sudjelovali i: Anamarija Skoko, Lucija ─îolak, Ante Naletili─ç, te Darko i Dario Hrka─ç. Nametnule su se tu mnoge teme koje usko ne pripadaju knji┼żevnosti.Bilo je razgovora i o Istanbulskoj konvenciji, polo┼żaju hrvatskoga knji┼żevnog jezika, ne djelovanju institucija hrvatskog naroda. Nazo─Źni su tako imali prigodu ─Źuti Sivri─çeva sje─çanja na osebujnoga hrvatskog pjesnika Iliju Kozi─ça (Ladina).


  Kave s knji┼żevnicima ve─ç su pronašle mjesto u srcima u─Źenika, ali i djelatnika širokobriješke gimnazije. Organizatori planiraju nastaviti sa sli─Źnim dru┼żenjima jer smatraju da su ovakva dru┼żenja višekratno korisna i omogu─çuju u─Źenicima br┼że i lakše usvajanje pojmova i znanja iz knji┼żevnosti od bilo kakva nastojanja predvi─Ĺena zastarjelim školskim planovima i programima.

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 14. svibnja 2020.
  ─îetvrtak, 14. svibnja 2020.
  Srijeda, 13. svibnja 2020.
  Utorak, 12. svibnja 2020.
  Utorak, 12. svibnja 2020.
  Ponedjeljak, 04. svibnja 2020.
  Petak, 10. travnja 2020.
  ─îetvrtak, 12. o┼żujka 2020.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 99-100/2019