• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Ponedjeljak, 23. travnja 2018. | ─Źitanja: 688 | Kategorija: Novosti
   

   Predstavljanje putopisne knjige Hercegova─Źkim krajolicima – od Rame do Huma

  Galerija Aluminij ugostiti ─çe predstavljanje raskošne putopisne knjige mr. Mateja Škarice, imena Hercegova─Źkim krajolicima – od Rame do Huma. Ovo ┼żivopisno djelo, za koje autor ka┼że kako nas poziva na ponovno putovanje Humskom zemljom, u podnaslovu isti─Źe kako je rije─Ź o zbirci putopisa i osvrta po Herceg-Bosni, a objavljeno je u nakladi Ramske zajednice Zagreb. O knjizi ─çe, u ─Źetvrtak, 26. travnja, s po─Źetkom u 19 sati, govoriti ocjenjiva─Źi dr. sc. Antun Lu─Źi─ç i mr. sc. Josip Mili─ç, a ljubiteljima pitke pisane rije─Ź obratit ─çe se i pisac.

  - Putopisi sabrani izme─Ĺu ovih korica nastajali su u razdoblju duljemu od sedam godina, a svaku postaju gotovo u stopu prati i moj slikarski rad, odnosno jedna skladna galerija krajolika, u tehnici ulja na platnu. Tim više je ova knjiga zahtjevnija jer je svojevrsni knji┼żevni oblik izrastao iz izlo┼żbi mojih slika, odr┼żanih u Mostaru, Zagrebu, Po┼żegi i Zadru, te su moje slike pratiteljicama mojega pisanja koje izvrsno upotpunjuju ukupan spisateljski do┼żivljaj – isti─Źe Škarica koji spretno i spisateljski podrobno hodi zemljopisnim prostorima Rame, neretvanskoga kraja, Mostara, zapadne i sjeverne Hercegovine, doti─Źu─çi u svojim hodopisima i vrbaski kraja, Uskoplje, Bugojno, Jajce...

  Dok Lu─Źi─ç o Hercegova─Źkim krajolicima zaklju─Źuje kako stvarni prizori, kao u hispanoameri─Źkomu magijskom realizmu, poprimaju nestvarnost pa i svojstva fascinacije, Mili─ç pak zamje─çuje kako Škarica istinski ljubi svoju rodnu grudu i, kao ramski Mostarac sa zagreba─Źkom adresom, razmišlja o ne─Źemu o ─Źemu mi, koji smo stalno ovdje, nemamo vremena razmišljati.

  - Nebitno jesu li mikrolokacije hercegova─Źkih i bosanskih gradova, sela, planina i pašnjaka koje golicaju autorovu znati┼żelju i otvaraju mu vrata iznimnomu nadahnu─çu, manje ili više poznate ─Źitatelju, on nam svejedno uspijeva ponuditi neke nove pri─Źe, zgode i pripovijesti, bave─çi se kulturom, poviješ─çu, imenskim korijenima, ─Źak i geološkim posebnostima ovoga podneblja – komentirao je direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija Darko Juka.

  Ina─Źe, Matej je Škarica ro─Ĺen 1981. u Mostaru, u kojemu je 2005. diplomirao novinarstvo, a 2010. magistrirao komunikologiju na poslijediplomskomu znanstvenom studiju Informacijskih i komunikacijskih znanosti Sveu─Źilišta u Mostaru. Slikarstvom se, samouko, bavi još od svršetka gimnazije, a piše pjesme, eseje, osvrte i putopise. Osim ove putopisne zbirke, autorom je još dvaju knjiga: Tre─çe stanje Duha (2006.) i Propaganda kroz europsku povijest (2012.). Bavi se istra┼żivanjem kulturno-povijesnoga naslije─Ĺa i identiteta Hrvata BiH, s naglaskom na ramsko-neretvansko podneblje, otkuda vu─Źe obiteljske korijene. ┼Żivi i radi u Zagrebu.

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Petak, 27. studenog 2020.
  Utorak, 24. studenog 2020.
  Utorak, 24. studenog 2020.
  ─îetvrtak, 05. studenog 2020.
  ─îetvrtak, 29. listopada 2020.
  Utorak, 13. listopada 2020.
  Ponedjeljak, 12. listopada 2020.
  Ponedjeljak, 05. listopada 2020.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 101-102/2020