• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • GODI┼áNJA NAGRADA ANTUN BRANKO ┼áIMI─ć
  Ponedjeljak, 07. svibnja 2018. | ─Źitanja: 74 | Kategorija: Novosti
   

   MARINA KLJAJO-RADI─ć, DOBITNICA ŠIMI─ćEVE NAGRADE


  Sve─Źana akademija, završnica 55. Šimi─çevih susreta, odr┼żana je u Drinovcima u petak, 4. svibnja 2018. U sklopu bogatoga programa manifestacije Godišnja knji┼żevna nagrada „Antun Branko Šimi─ç“, kao glavni doga─Ĺaj najstarije kulturne priredbe u BiH, dodijeljena je Marini Kljajo-Radi─ç za knjigu Pjesništvo Lucijana Kordi─ça (doktorska radnja) u izdanju Filozofskog fakulteta Sveu─Źilišta u Mostaru 2017. godine.


  Ovogodišnja nagrada dodijeljena je prema prijedlogu Prosudbenog povjerenstva (Stanko Baši─ç, Finka Filipovi─ç i Fabijan Lovri─ç/predsjednik/) koje je svoj prijedlog utemeljilo na uvjerenju da se od prispjelih trideset, djelo Marine Kljajo-Radi─ç isti─Źe kao najkompletnije, najodgovornije i znanstveno opravdano. U Odluci Upravnog odbora istaknuto je kako je Kljajo -Radi─ç svojom knjigom na znanstven na─Źin i na široka vrata uvela toga zna─Źajnika u fokus naše pozornosti. Fra Lucijan Kordi─ç, desetlje─çima prešu─çivani pjesnika Zapadne Hercegovine koji je djelovao u dijaspori, obogatio je hrvatsku knji┼żevnost svojim izvanrednim umjetni─Źkim i knji┼żevnim doprinosom. Pored toga što smo ovim djelom dobili knjigu koja pojašnjava najtajnije i najtananije strane Lucijanova pjesništva, nagra─Ĺena knjiga mo┼że biti izvrstan vodi─Ź za obi─Źnog ─Źitatelja, za zaljubljenike u poeziju, za studente knji┼żevnosti te za knji┼żevne znalce kojima mo┼że biti putokazom kako govoriti i pisati o zna─Źajnim pjesnicima.


  Nagradu je u ime Upravnog odbora DHK HB koji nagradu dodjeljuje, uru─Źio Ivan Sivri─ç, predsjednik Društva.


  Marina Kljajo-Radi─ç (Mostar, 1962.) afirmirana je pjesnikinja, ─Źlanica je DHK HB Mostar i DHK Zagreb. Završila je Filozofski fakultet Sveu─Źilišta u Mostaru, Odjel hrvatski jezik i knji┼żevnost. Na poslijediplomskom studiju Jezici i kulture u kontaktu obranila doktorsku disertaciju: „Pjesništvo Lucijana Kordi─ça“. Radi kao profesorica na Filozofskom fakultetu Sveu─Źilišta u Mostaru. Objavila je pet knjiga pjesama, jedan roman te piše i objavljuje kritike, recenzije i oglede.
  Bila je predsjednica Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne obnašala je od 2008. - 2013. Pjesme su joj zastupljene u mnogim bosanskohercegova─Źkim, hrvatskim i svjetskim antologijama.

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Kruno (Petak, 11. svibnja 2018.)
  ─îestitam! Zaslu┼żeno! Vrsna pjesnikinja, znanstvenica i, prije svega, ─Źovjek. Dobra osoba stvara dobru knji┼żevnost!
   
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Petak, 25. svibnja 2018.
  Ponedjeljak, 21. svibnja 2018.
  Ponedjeljak, 07. svibnja 2018.
  Petak, 04. svibnja 2018.
  Srijeda, 02. svibnja 2018.
  Ponedjeljak, 30. travnja 2018.
  Petak, 27. travnja 2018.
  Petak, 27. travnja 2018.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 91-92/2017