• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • SKUP┼áTINA DHKHB
  Ponedjeljak, 18. lipnja 2018. | ─Źitanja: 157 | Kategorija: Novosti
   

   ODR┼ŻANA REDOVITA GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA HRVATSKIH KNJI┼ŻEVNIKA HERCEG BOSNE

   

  “Imaju─çi u vidu dosta nepovoljnih okolnosti u kojima Društvo djeluje, planirali smo, zapo─Źinjali i dovršavali poslove, projekte i aktivnosti za koje smo ocijenili da se mogu ostvariti, trude─çi se stvoriti neku izglednu perspektivu za bolje dane Društva. U takvim okolnostima redovite poslove obavljali smo dosta uspješno, odr┼żavaju─çi uspješno tzv. hladni pogon. Društvo se na taj na─Źin i odr┼żalo kao ustanova prisutna u javnosti u skladu s postoje─çim stanjem i ─Źini se da se osjetio stanoviti napredak u radu”, kazao je Ivan Sivri─ç, predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne, koje danas broji 144 ─Źlana i tri pristupnika, na godišnjoj skupštini tog društva. Naglasio je kako, unato─Ź nepovoljnih društvenih okolnosti, DHK HB nije prepušteno stihiji, da je prisutno u javnosti, te da su osnovni problemi ubla┼żeni.

  Sivri─ç se posebno osvrnuo na najva┼żnije manifestacije ovoga društva, kao što su Humski dani poezije, izdavanje ─Źasopisa Osvit i suorganizacija Šimi─çevih susreta. U okviru Humskih dana poezije od 16. do 20. listopada 2017. organizirane su posjete knji┼żevnika školama u Livnu, Ikavski skup u suradnji s Filozofskim fakultetom u Mostaru – Odjelom za knji┼żevnost, znanstveno-stru─Źni skup, “Sveknji┼żevna ve─Źer” na kojoj je nastupilo 30-ak knji┼żevnika, a dio te ve─Źeri bio je posve─çen preminulom piscu Jozi Maši─çu. ─îasopis “Osvit” nastavio je s izla┼żenjem po dinamici dva dvobroja godišnje.

  “Tako je pred nama sada dvobroj 93/94. ─îasopis je u knji┼żni─Źnoj bazi podataka, u CEEOL-u, me─Ĺunarodnoj bazi podataka za središnju i isto─Źnu Europu, koja ima sjedište u Frankfurtu i svi prilozi u ─Źasopisu su dostupni ─Źitateljima u cijelom svijetu. Napominjemo kako naši knji┼żevnici sada imaju mogu─çnost samostalno sklapati ugovore s CEEOL-om i na taj na─Źin biti prisutni u toj bazi podataka te da postoji mogu─çnost prodaje njihovih knjiga, odnosno tekstova, preko interneta”, naglasio je Sivri─ç. U nakladi DHK HB od zadnje skupštine objavljeno je osam knjiga, ukupno do sada 143 knjige.

  DHK HB priredio je dio programa Šimi─çevih susreta 2018., na kojima je Marini Kljajo-Radi─ç uru─Źena ovogodišnje Šimi─çeva nagrada za knjigu “Pjesništvo Lucijana Kordi─ça”.

  S radom je nastavljena Knji┼żevna tribina - Otvorena ─Źitaonica, odr┼żano je niz knji┼żevnih tribina, predstavljanja knjiga i obilje┼żavanja zna─Źajnih obljetnica. Sivri─ç je posebno istaknuo programe kao što su Pjesni─Źki maraton u Hardomilju kod Ljubuškog, Grgurovi hukovi u Ravnom,, Knji┼żevni susreti pod hrastom u ─îerinu (─îitluk), Vidoška pjesni─Źka no─ç…

  DHK HB je u suradnji s Vicepostulaturom postupka mu─Źeništva »Fra Leo Petrovi─ç i 65 subra─çe« realiziralo nagradni natje─Źaj na temu pobijeni hercegova─Źki franjevci tijekom i u pora─çu Drugog svjetskog rata za uratke iz knji┼żevnosti, glazbe, likovne kulture, povijesti, ra─Źunarstva, umjetni─Źke fotografije, videa. Natje─Źaj je ina─Źe otvoren za djecu (pu─Źka škola), mlade┼ż (srednja škola) i odrasle (studenti i punoljetni). Društvo je još jednom uspješno gostovalo na Mostarskom sajmu, ali i na raznim manifestacijama u BiH i RH.

  Dogovoreno je da se ponovno zatra┼żi prijam kod hrvatskih du┼żnosnika u tijelima vlasti kako bi se napokon i Društvo uvrstilo u prora─Źune, a upu─çivane su aplikacije na natje─Źaje ministarstava za kulturu Spomenuta je va┼żnost odr┼żavanja web stranice DHK HB. Sivri─ç je zadovoljan suradnjom Društva s DHK u Zagrebu jer su brojni pisci ─Źlanovi obaju društava. Istaknuta je i va┼żnost gostovanja ─Źlanova DHK HB u medijima.

  „Zahvaljujemo institucijama, op─çinama i tvrtkama koje su imale razumijevanja za našu djelatnost. Doprinos svakoga od nas je put k o─Źuvanju Društva, hrvatske kulture, hrvatskog jezika i uop─çe nacionalnog identiteta, na našu i op─çu korist“, kazao je na kraju Sivri─ç.

  Ve─Źernji list (F. V.)

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Srijeda, 19. rujna 2018.
  Petak, 14. rujna 2018.
  Utorak, 11. rujna 2018.
  Ponedjeljak, 20. kolovoza 2018.
  Petak, 03. kolovoza 2018.
  Utorak, 17. srpnja 2018.
  Petak, 06. srpnja 2018.
  ─îetvrtak, 05. srpnja 2018.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 93-94