• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • SUSRETI POD HRASTOM
  Petak, 03. kolovoza 2018. | ─Źitanja: 578 | Kategorija: Novosti
   

  U ─îerinu odr┼żani „Susreti pod hrastom“ posve─çeni liku i dijelu fra Šimuna Šite ─ćori─ça 

  Ovogodišnja knji┼żevno-glazbena manifestacija „Susreti pod hrastom“ u cijelosti je bila posve─çena liku i djelu fra Šimuna Šite ─ćori─ça. Manifestaciju su organizirali ┼Żupni ured sv. Stjepana Prvomu─Źenika – ─îerin, Ogranka Matice hrvatske ─îitluk i Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne, a poseban gost manifestacije bio je ─Éuro Vidmarovi─ç, predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika.


  Program manifestacije zapo─Źeo je sino─ç pozdravnim rije─Źima Andrije Stoji─ça, predsjednika OMH u ─îitluku, fra Tihomira Bazine, ┼żupnika ┼żupe sv. Stjepana Prvomu─Źenika – ─îerin i Ivana Sivri─ça, predsjednika Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne. Stoji─ç, Bazina i Sivri─ç srda─Źno su pozdravili sve nazo─Źne, a posebno su istaknuli: ─Éuru Vidmarovi─ça, predsjednika Društva hrvatskih knji┼żevnika, Gorana Crnkovi─ça, predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Rijeci i ─Źlanove obitelji ─ćori─ç.

  Nakon uvodnih pozdrava organizatori su u kratkim crtama nazo─Źne podsjetili na tijek manifestacije, koja je prvi put odr┼żana 2005. godine i istaknuli njezin zna─Źaj, nakon ─Źega je o liku i djelu fra Šimuna Šite ─ćori─ça biranim rije─Źima govorio ─Éuro Vidmarovi─ç.


  – Okupio nas je ovdje naš veliki knji┼żevnik fra Šimun Šito ─ćori─ç. ┼Żao mi je što zbog obveza nije me─Ĺu nama, ali sa nama je njegovo knji┼żevno djelo. Naš slavljenik pripada onom istaknutom sloju franjeva─Źkih intelektualaca koji su svoju nadarenost stavili na raspolaganje svome narodu a fra Šito je k tome od Boga dobio nekoliko darova koji su komplementarni s njegovim knji┼żevnim talentom. Ogledao se u mnogim knji┼żevnim ┼żanrovima, ali pored toga i kao glazbenik koji svoje stihove sam uglazbljuje i sam izvodi. Fra Šito se istaknuo i kao društveni djelatnik, ne zaboravimo da je pod njegovim predsjedavanjem Hrvatski svjetski kongres postao savjetodavno tijelo UN-a – kazao je Vidmarovi─ç dodaju─çi da je fra Šimun Šito ─ćori─ç uz sve navedeno i redoviti sveu─Źilišni profesor i cijenjeni stru─Źnjak na podru─Źju psihologije.

  Isti─Źu─çi kako fra Šimun Šito ─îorim ima respektabilan knji┼żevni opus, Vidmarovi─ç je posebno istaknuo fra Šitine antologije „45 hrvatskih emigrantskih pisaca“ i „60 hrvatskih emigrantskih pisaca“, te kazao kako mu je osobno jako draga knjiga ─ćori─çevih putopisa „Granice su da se prije─Ĺu“.  – Hrvatska knji┼żevnost je jedinstvena. Hrvatski kulturni prostor nisu samo Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, kao mati─Źne dr┼żave hrvatskog naroda, nego i one zemlje u kojima ┼żive Hrvati, gdje stvaraju knji┼żevna djela – poru─Źio je predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika i kazao nekoliko rije─Źi o suradnji Društva hrvatskih knji┼żevnika i Matice hrvatske, te naglasio:  – Mi kao knji┼żevnici moramo se boriti protiv degradacije hrvatskog jezika. Ono što se s njim dešava na slu┼żbenoj razini je katastrofa. Polagano to ulazi u knji┼żevnost, dešava se urušavanje hrvatskoga jezika što se ranije nije dešavalo… Knji┼żevnici su du┼żni to zaustaviti, a fra Šimun Šito ─ćori─ç je jedan od svijetlih primjera jer kad ─Źitate njegova djela, svakako ─çete primijetiti lijep, gibak, bogat, melodiozan hrvatski jezik kojim se on slu┼żi. Radi se o jednom izuzetnom ─Źovjeku, izuzetnom intelektualcu, pomalo renesansnoj osobi koja sjedinjuje i znanost i kulturu kakvih Hrvatska ima malo.  Nakon izlaganja ─Éure Vidmarovi─ça, predsjednika Društva hrvatskih knji┼żevnika, knji┼żevno-glazbena manifestacija nastavljena je nastupom pjesnika: Ivana Bakvi─ça, Ivana Sivri─ça, Vlatka Maji─ça, Mate Grbavca, Joze Jakiše, Ljube Krmeka, fra Miljenka Mi─çe Stoji─ça, Sre─çka Marijanovi─ça, Snje┼żane Lovri─ç, An─Ĺe Luburi─ç i Anite Martinac, koja je tako─Ĺer bila i moderatorica sino─çnjeg programa u kojem je nastupio i Mladen Mand┼żo, mladi glazbenik iz Osnovne glazbene škole Brotnjo.

  Prije po─Źetka „Susreta pod hrastom“ misu zahvalnicu u ─Źerinskoj ┼żupnoj crkvi predvodio je fra Miljenko Mi─ça Stoji─ç, a nakon nastupa pjesnika, prijateljsko dru┼żenje sudionika manifestacije nastavljeno je u Podrumima Andrija, gdje je obitelj ─ćori─ç lijepo ugostila sudionike manifestacije posve─çene liku i djelu ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za ┼żivotno djelo Op─çine ─îitluk.

  Ovom prilikom, Miroslav ─ćori─ç upoznao je svoje goste s na─Źinom proizvodnje vina u Podrumima Andrija, te ih poveo u razgledavanje razli─Źitih proizvodnih dijelova ove uspješne vinarije.

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 01. lipnja 2020.
  Srijeda, 13. svibnja 2020.
  Utorak, 12. svibnja 2020.
  Utorak, 12. svibnja 2020.
  Ponedjeljak, 04. svibnja 2020.
  Petak, 10. travnja 2020.
  ─îetvrtak, 12. o┼żujka 2020.
  Petak, 06. o┼żujka 2020.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 99-100/2019