• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Predstavjena knjiga Lipe mostarske Marijana Mandi─ça
  ─îetvrtak, 14. velja─Źe 2019. | ─Źitanja: 121 | Kategorija: Novosti
   

  Lipe mostarske: Istinska topla obiteljska pri─Źa s po─Źetka 80-ih 

  Roman ''Lipe mostarske'', pre┼żivio je tragediju 1993. godine, da bi se ve─Źeras iz drugog pokušaja našao pred publikom u Mostaru. 

  Autor knjige Marijan Mandi─ç  je rekao kako je roman '93. izgorio u Bijelom polju, a da je ova druga verzija malo ''uljepšana''.  Kada se vratio 'malo se osokolio' i nije shvatio da je pod prismotrom DB-a i tu se komplicira. Jedan dan do─Ĺu, odvedu ga, ispituju, sude, te on dobije godinu dana zatvora'', rekao je Mandi─ç prepri─Źavaju─çi radnju svog romana, govore─çi da je 99 posto pisano po istinitom do┼żivljaju.

   ''Ja sam tog ─Źovjeka upoznao kad sam bio srednjoškolac u vrijeme kad je izišao iz zatvora. Sve što je ispripovijedao u jednoj-dvije ve─Źeri, ja sam slo┼żio u roman'', ka┼że Mandi─ç.

  Dodaje da ve─ç ima nekoliko planiranih promocija ovog romana po Hercegovini, ali i Hrvatskoj i u inozemstvu.

  Roman „LIPE MOSTARSKE“ opisuje glavnog lika Vjekoslava koji je proz╠îivio zatvorske golgote politic╠îkog zatvorenis╠îtva. Autor se osvrc╠üe i na tez╠îak put njegovih roditelja, otac je bio sudionik Drugog svjetskog rata i Kriz╠înog puta, a majka dospjela u zatvor u Zenicu. Roman donosi zanimljivosti iz Vjekoslavova djetinjstva na asfaltu u Mostaru, kupanja na Neretvi od Skakala do Starog mosta, s╠îkolovanja. Auror istic╠îe odlazak Vjekoslava na rad u Njemac╠îku, gdje je obis╠îao gradilis╠îta Njemac╠îke, Sjeverne Afrike i zaradio pristojan novac te njegov povratak u svoj rodni Mostar 1980. godine. Vjekoslav nije mogao shvatiti da se u drz╠îavi Jugoslaviji ne mogu te godine kupiti kava, ulje, s╠îec╠üer, deterdz╠îenti, gorivo, da ne smije voziti svaki dan automobil... Tako─Ĺer, roman donosi i ljubavne teme, opisuje glavnog lika u ljubavnom trokutu sa djevojkom Anom, zatim dospijeva do SUP-a, odjel DB-a, istraga, su─Ĺenje, zatvor.

  Roman je istinska topla obiteljska priča s početka 80-ih godina u bivšoj Jugoslaviji.

  O autoru Marijan Mandi─ç ro─Ĺen je 1964. godine u Mostaru. Osnovu školu završio je u Prigra─Ĺanima i Potocima, Prometnu tehni─Źku školu u Mostaru, a Filozofski fakultet, odsjek Povijest, u Sarajevu. Do Domovinskog rata radio je kao srednjoškolski profesor u Elektrotehni─Źkoj, Gra─Ĺevinskoj, Ekonomskoj i Prometnoj školi u Mostaru. Bio je aktivni sudionik Domovinskog rata za što je odlikovan nizom odlikovanja Republike Hrvatske. Teško je ranjen u sije─Źnju 1993. zbog ─Źega nosi trajni invaliditet. Do sada je objavio romane: Bljesak nade na mom otoku (Split, 1994.), Krvava bjelopoljska poljana (Mostar, 1996.), Ljetopis borbi i nada (Mostar, 1997.), Plamen iznad bugojanskih šuma (Mostar, 1998.), Lutalica (Mostar, 2010.). 

   
   
   
   
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 95-96/2018