• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • PROMOCIJA TRI KNJIGE MARINE ALERI─ć BEBI─ć
  Ponedjeljak, 01. travnja 2019. | ─Źitanja: 538 | Kategorija: Novosti
   

   

  U Posušju, 30. 03. u Kino dvorani, predstavljene su tri zbirke poezije pjesnikinje Marine Aleri─ç Bebi─ç. O knjigama su uz autoricu govorili knji┼żevnici, ─Źlanovi DHKHB Stanislav Baši─ç I Miljenka Koštro.

  Marina Aleri─ç Bebi─ç ro─Ĺena je u Drinovcima 13. Kolovoza, 1966. godine. ─îlanica je Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne. Kao srednjoškolka pobjednica je Šimi─çevih susreta 1985. u kategoriji srednjoškolaca.

  Djela (zbirke poezije):

  Bijeli pelin (Matica hrvatska, Grude,2016.)

  Ptica na prozoru, (Matica hrvatska, Grude, 2016.)

  VAE SOLI (Ovo djelo je nagra─Ĺeno na natje─Źaju Fondacije za izdavaštvo Sarajevo u 2018. Godini. (Izdava─Źka ku─ça PLANJAX KOMERC doo)

  Susret s pjesništvom uvijek je izazov, a izazov tra┼żi odgovor. Na─Ĺoh se pred jednim takvim, zapravo pred tri stihozbirke Marine Aleri─ç Bebi─ç.

   

  Marina gleda iz kuta sestre, ho─çu re─çi, izme─Ĺu ostalog, piše i kao sestra poginulog hrvatskog branitelja, dragovoljca, i iz tog gorkog iskustva gubitka voljenog brata, ra─Ĺaju se sna┼żni stihovi koji ─Źitatelja ostavljaju bez daha.

  Marininu poeziju treba s puno pozornosti ─Źitati i is─Źitati. Svi smo mi, uz Bo┼żju pomo─ç, pozvani na izgradnju ljepšega svijeta i podizanja svijesti o va┼żnosti doma, domovine, obitelji i drugih neprolaznih vrijednosti o kojima autorica piše.

  Autorica se nikomu ne dodvorava nego u stihovima iznosi zdrav kriti─Źki stav o problemima u društvu i istinski promišlja o najbitnijemu u našemu prolaznom ┼żivotu, izme─Ĺu ostalog kazala je Koštro.

  Stanislav Baši─ç je kazao da poezija i pjesme nisu isto, jer pjesme ne moraju bit poezija. Rije─Ź je o dva razli─Źita svijeta koje na svoj na─Źin objedinjava stih kao vanjska odrednica i jednoga I drugog, a ─Źija je bit vrlo razli─Źita. U op─çoj poplavi pjesama, ─Źitamo pjesme s vrlo malo inventivnosti, a s dosta plitkosti. Kada je rije─Ź o pjesnikinji Aleri─ç vidljiva je originalnost, inventivnost i snaga individualiteta. Poezija je najdublja duhovna djelatnost koja u sebi spaja i pjesni─Źki zanat i znanje i još mnogo toga u jedan sretni trenutak, kazao je Baši─ç.

  U glazbenom dijelu je nastupila klapa Zvizdan, a voditeljski sve uobli─Źila Marija Budimir. Na kraju se brojnoj publici i sudionicima promocije obratila sama autorica koja se svima zahvalila.

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 03. prosinca 2020.
  Srijeda, 02. prosinca 2020.
  Subota, 28. studenog 2020.
  Subota, 28. studenog 2020.
  Petak, 27. studenog 2020.
  Utorak, 24. studenog 2020.
  Utorak, 24. studenog 2020.
  ─îetvrtak, 05. studenog 2020.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 103-104/2020