• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • STANKU KRNJI─ćU DRUGA NAGRADA PASIONSKE BA┼áTINE ZA
  Utorak, 23. travnja 2019. | ─Źitanja: 398 | Kategorija: Novosti
   

  U srijedu, 17.travnja, u prostorijama Društva hrvatskih knji┼żevnika u Zagrebu, na tradicionalnoj manifestaciji „Lirika Velikog petka“, dodjeljene su nagrade Pasionske baštine. Natje─Źaj je bio raspisan na temu Muke Kristove ili na temu široko shva─çene op─çeljudske muke. Na natje─Źaj su se mogla prijaviti do sada neobjavljena knji┼żevna djela, i to: roman, ve─ça pripovijetka, drama, poema o poetska zbirka.


  Na natje─Źaj je pristigao ve─çi broj radova, a prosudbeno je povjerenstvo odlu─Źilo prvu nagradu dodijeliti knji┼żevniku Denisu Peri─Źi─çu, te drugu nagradu našem ─Źlanu, knji┼żevniku Stanku Krnji─çu. Obje nagrade su dodijeljene za poetske zbirke.
  Sve─Źanost je vodio gosp. ─Éuro Vidmarovi─ç, predsjednik DHK, nagrade uru─Źio gosp. Jozo ─îikeš, umjetni─Źki voditelj Pasionske baštine, a stihove iz nagra─Ĺenih zbirki govorio je hrvatski glumac prof. Joško Ševo.
  Iz obrazlo┼żenja Povjerenstva za dodjelu nagrada o Krnji─çevoj knjizi:


  “Krnji─ç je pjesnik slobodnog i asocijativnog literarnog iskaza veoma širokog raspona: od mirisa i okusa idili─Źnih slika ┼żivota (širio se dje─Źji smijeh me─Ĺu prozorima,/ miris kruha mamio je/ nezaboravnom so─Źnoš─çu...) do njihove najudaljenije suprotnosti – mirnog planiranja jezivog krvoproli─Źa (Sasvim mirno,/ kao da govori recept za sjeckano meso,/ mršavi je pojašnjavao kako postaviti minu:/ kad pukne što više da ih pobije.).
  Tako─Ĺer on je pjesnik suprotnosti unutar ─Źovjeka, koji je u njegovoj stvarnosti ─Źesto neka hibridna sorta; ┼żiv a mrtav; s tobom a bez tebe; a u njegovim stihovima ratovi su ─Źeš─çi od ljudskih ┼żivota, a ipak ┼żivimo; dok rov on pretvara u balkon s pogledom.


  Na tematskoj razini impresionira ga rat kao naturalisti─Źka ovozemaljska stvarnost ali istodobno i kao duhovna pojava - na istom brdu ratujemo svaki na svojoj strani. Ta nespojiva dvojnost odigrava se neprestano pred njim i u njemu, istodobno skrivena u svom besmislu i vidljiva na ratištu. Krnji─ç izlaz nalazi u tra┼żenju svjetla vje─Źne Istine... To je vid filozofsko duhovne poezije, ─Źiji pogled proizilazi iz stalnog propitivanja sulude povijesne zbilje, pjesnikovog uznemirenog duhovnog svijeta, i njihove uzajamne isprepletenosti.
  …je li to baš uvijek Bog na kojeg mislimo pišu─çi ga velikim po─Źetnim slovom, ili je ponekad i bog koji ga zamjenjuje kad se izgubimo u mraku ratne razlju─Ĺenosti - teško je razabrati, no nesumnjivo je ovdje rije─Ź o dubokom duhovnom i pjesni─Źkom nadahnu─çu i vrsnom poetskom izri─Źaju, stoga ovu zbirku svesrdno preporu─Źam za nagradu.”


   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 03. prosinca 2020.
  Srijeda, 02. prosinca 2020.
  Subota, 28. studenog 2020.
  Subota, 28. studenog 2020.
  Petak, 27. studenog 2020.
  Utorak, 24. studenog 2020.
  Utorak, 24. studenog 2020.
  ─îetvrtak, 05. studenog 2020.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 103-104/2020