• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • PREMINUO ANDRIJA VU─îEMIL
  Utorak, 07. sije─Źanja 2020. | ─Źitanja: 185 | Kategorija: Novosti
   


  Obavještavamo ─Źlanove i suradnike da je naš dragi kolega, pjesnik, humanitarac i prijatelj iznenada preminuo u Rijeci 5. sije─Źnja 2020. godine.


  Andrija Vu─Źemil (26. kolovoza 1939. u Ople─çanima na Duvanjskom polju) školovao se u Tomislavgradu, Bolu na Bra─Źu, Imotskom, Zagrebu, Ljubljani i Rijeci. Nakon šestogodišnje robije (pet godina na Golom otoku) i završetka studija, radio je u Rijeci kao kazališni redatelj, socijalni radnik, profesionalni knji┼żevnik i nakladnik.


  Zbog knjige Na smrt naslonjen objavljene 1969. i ranije robije nije smio javno djelovati pod pravim imenom pa u Pionirskom kazalištu re┼żirao 24. predstave pod pseudonimom Ante Majin i objavio je poneku pjesmu pod imenom Bogumil Ljubuša.


  S fra Ferdom Vlaši─çem pokrenuo je 1971. poznato hrvatsko katoli─Źko glasilo NAŠA OGNJIŠTA. On je jedan od onih hrvatskih pisaca koji nije mogao, a nije ni htio objavljivati pod komunisti─Źkim re┼żimom. Matica hrvatska u Zagrebu 1990. godine objavila mu je Duvanjsku rapsodiju i od tada aktivno sudjeluje u društvenom i kulturnom ┼żivotu Hrvatske. Jedan je od utemeljitelja Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne, bio je dopredsjednik Društva i predsjednik ─îasnog suda DHK HB. Bio je ─Źlan je Društva hrvatskih knji┼żevnika, predsjednik Ogranka DHK-a u Rijeci od 1995. do 2000. godine, bio je ─Źlan Upravnog odbora DHK u Zagrebu. U prolje─çe 1996. godine uz potporu Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ministarstva kulture i Primorsko-goranske ┼żupanije pokrenuo je ─Źasopis za knji┼żevnost i prosudbe o knji┼żevnosti KNJI┼ŻEVNU RIJEKU kojoj je bio glavni urednik do lipnja 2000. godine. Objavio 22 knjige pjesama i tri knjige publicistike. Pjesme su mu prevedene na engleski, talijanski, slovenski, makedonski i bugarski jezik. Dobitnik je presti┼żne nagrade A. B. ŠIMI─ć i nagrade Saveza studenata za poeziju, II. nagrade u Bugarskoj na Melniški ve─Źeri na poezijata, te nagrade za poeziju Dubravko Horvati─ç.


  Prvi predsjednik RH odlikovao ga je Redom Danice hrvatske s likom Marka Maruli─ça, Redom Stjepana Radi─ça te Redom Hrvatskog pletera.
  ┼Żivio je u Rijeci i radio je kao profesionalni knji┼żevnik i nakladnik.


  Po─Źivao u miru!

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 14. svibnja 2020.
  ─îetvrtak, 14. svibnja 2020.
  Srijeda, 13. svibnja 2020.
  Utorak, 12. svibnja 2020.
  Utorak, 12. svibnja 2020.
  Ponedjeljak, 04. svibnja 2020.
  Petak, 10. travnja 2020.
  ─îetvrtak, 12. o┼żujka 2020.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 99-100/2019