• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Predstavljena knjiga Mile Pe┼íorde Sloboda, mir meju nami
  ─îetvrtak, 23. sije─Źanja 2020. | ─Źitanja: 146 | Kategorija: Novosti
   

   Povodom obilje┼żavanja 28. obljetnice me─Ĺunarodnog priznanja Republike Hrvatske sino─ç je u Zagrebu u prepunoj dvorani Matice hrvatske odr┼żano predstavljanje knjige akademika Mile Pešorde “Sloboda, mir meju nami”.
  Povodom obilje┼żavanja ovog va┼żnog datuma, veliku ─Źast za predstavljanje knjige pripala je Ogranku Matice hrvatske Stolac, a uz autora, o knjizi su govorili dr. Mladen Boškovi─ç, prof.dr.sc. Josip Jur─Źevi─ç, prof.dr.sc. Stipe Kutleša, prof.dr.sc.Boštjan Marko Turk i Boris Svrtan.
  Dr. Mladen Boškovi─ç, predsjednik Matice hrvatske Stolac prilikom svog obra─çanja zahvalio je svima na dolasku naglasivši da je : “Knjiga Sloboda, mir meju nami – euroogledi, izašla kao 48. knjiga u izdanju upravo Matice hrvatske Stolac. Na tu smo suradnju iznimno ponosni svjesni da autor iza sebe ima respektabilan opus izdanih djela, a upravo ovom knjigom ostavlja i trajni pe─Źat i vezu sa Stocem i stola─Źkom Maticom. „ Prisjetio se stola─Źke promocije knjige u srpnju u okviru obilje┼żavanja Dana op─çine Stolac, koja je bila iznimno posje─çena.
  „Akademik Pešorda osvjedo─Źeni je prijatelj Stoca i sto─Źana i dobitnik nagrade Hrvatski ste─çak koju Matica hrvatska Stolac dodjeljuje pomno biranim knji┼żevnicima u znak zahvalnosti za njihov izniman doprinos hrvatskoj knji┼żevnosti“ rekao je dr. Boškovi─ç.
  U glazbenom dijelu nastupili su Sandra Bagari─ç i Darko Domitrovi─ç.
  Knjiga je skupina autorovih kolumni koje su objavljivane izme─Ĺu sije─Źnja 2007. i prosinca 2012. Knjiga “Sloboda, mir meju nam” Mile Pešorde ima pet cjelina s ukupno 242 teksta, objavljena u Hrvatskom slovu osim što je zadnji prilog objavljen na portalu Hrvatskog kulturnog vije─ça. Uvodni tekst, “Svjetlost pam─çenja”, objavljen je 9. lipnja 1995., a ostali (241) su objavljeni kao tjedne kolumne od sije─Źnja 2007. do prosinca 2012. Na kraju knjige nalazi se “Sarajevska deklaracija o hrvatskom jeziku” od 28. 1. 1971. koje je autor knjige sutvorac i supotpisnik. Slika na naslovnici je preslik djela “Job i njegova ┼żena” francuskog slikara Georges-a de La Tour naslikana 1630-tih godina.
  Promišljanja su to, kazao je autor, o ┼żivotu i sudbini hrvatskoga ─Źovjeka i naroda u suvremenosti i svevremenosti s pogledom na ono što je tu i uvijek s mišlju na sutra.
  “Jer to sutra je ovdje, me─Ĺu nama, i ako ga promišljamo u našoj suvremenosti ono ─çe nam se dogoditi onako kako mi predvi─Ĺamo i ┼żelimo”, kazao je Mile Pešorda istaknuvši kako knjiga obuhva─ça i pitanje hrvatskih branitelja, pitanje doma i domovine, pitanje svijeta i Europe.
  Mile Pešorda ─Źlan je Europske akademije znanosti, umjetnosti i knji┼żevnosti, inicijator i sutvorac povijesne Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku te suosniva─Ź tjednika Hrvatsko slovo.
  Dobitnik je brojnih uglednih priznanja i nagrada za svoje knji┼żevno djelo, a me─Ĺu inima i najvišega dr┼żavnoga odlikovanja Republike Hrvatske za osobit doprinos u kulturi – Red Danice hrvatske s likom Marka Maruli─ça, koje mu je dodijelio hrvatski predsjednik Franjo Tu─Ĺman. Pjesme su mu uvrštene u ─Źitanke, u antologije hrvatske i svjetske knji┼żevnosti.
  Ro─Ĺen je 1950. godine u Grudama, u kojima je, u svibnju 1968., uredio i objavio reviju “Ogledalo” te s odli─Źnim uspjehom polo┼żio ispit zrelosti na Gimnaziji. Diplomirani je profesor romanistike, a ┼żivio je i radio u Sarajevu, Zagrebu, Parizu, Rennesu i Kopru. Radi kao knji┼żevnik, novinar, nakladnik, sveu─Źilišni lektor, diplomat i urednik.


  Oluja.info

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 01. lipnja 2020.
  Srijeda, 13. svibnja 2020.
  Utorak, 12. svibnja 2020.
  Utorak, 12. svibnja 2020.
  Ponedjeljak, 04. svibnja 2020.
  Petak, 10. travnja 2020.
  ─îetvrtak, 12. o┼żujka 2020.
  Petak, 06. o┼żujka 2020.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 101-102/2020