• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • U ZAGREBU PREDSTAVLJEN ROMAN GRAD BEZ PTICA AUTORICE ANITE MARTINAC
  Ponedjeljak, 24. velja─Źe 2020. | ─Źitanja: 212 | Kategorija: Novosti
   

   

  O autorici i njenome novom djelu govorili su Ante Beljo, istaknuti sudionik hrvatskoga politi─Źkoga ┼żivota nakon demokratskih promjena i bivši ravnatelj HMI i Ivan Tolj, umirovljeni general i pjesnik

  Zagreba─Źko predstavljanje romana uprili─Źeno je 20. velja─Źe u prepunoj velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika, a o autorici i njezinome novom djelu govorili su Ante Beljo, istaknuti sudionik hrvatskoga politi─Źkoga ┼żivota nakon demokratskih promjena i bivši ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i Ivan Tolj, umirovljeni general i pjesnik. Osim konstatacije o iznimnoj knji┼żevnoj vrijednosti romana Anite Martinac, oba su predstavlja─Źa knjige istaknuli i njezinu zna─Źajnu povijesnu, politi─Źku i vojnu va┼żnost. Program kojemu su nazo─Źili brojni uglednici iz politi─Źkoga i javnoga ┼żivota Zagreba, Hrvatske i BiH moderirala je Lejdi Oreb, a ulomke iz „Grada bez ptica“ govorio je glumac Robert Kurbaša i sama autorica.

  „Kako biste osjetili mirise, barutni dim, hladnu metalnu cijev automata, vla┼żni rov ili bilo koji od njegovih ustaljenih opisa preobrazit ─çu se u mnoge likove i biti strah u njihovim o─Źima kojeg ni sami nisu bili svjesni. Mogu biti i adrenalin koji ih je nosio ili tek suborac koji ih je razumio“, obra─ça se ─Źitateljima mostarska knji┼żevnica i sudionica Domovinskoga rata Anita Martinac u uvodu svoga novog romana „Grad bez ptica“, objavljenoga u nakladi Udruge Središte Hrvatskog svjetskog kongresa za istra┼żivanje posljedica totalitarizama u Bosni i Hercegovini.

  Radnju romana, opsega 229 stranica, odnosno 45 poglavlja u kojima kroz optiku neposrednih sudionika bitnih doga─Ĺanja donosi niz jedinstvenih, pojedina─Źnih sudbina, autorica smješta u svoj rodni grad, u najte┼że godine prijelaza iz komunizma u demokratsko društvo koje je obilje┼żeno sukobima i ratom. Valja naglasiti da su svi likovi romana, ali i doga─Ĺaji o kojima Anita Martinac piše stvarni.

  Prije „Grada bez ptica“ Anita Martinac je objavila tri romana, 2015. godine „Medaljon, 2016. „Posljednji“ i 2017. „Od Franje do Franje“, a napisala je i brojne zapa┼żene pjesme i novele. Za svoj knji┼żevni rad, ali i za sudjelovanje u Domovinskome ratu primila je niz zna─Źajnih nagrada i priznanja, me─Ĺu ostalim i Zlatnu povelju Matice hrvatske za troknji┼żje Medaljon, Posljednji i Od Franje do Franje, Nagradu Utjecajna hrvatska ┼żena za kulturu 2018. Mre┼że hrvatskih ┼żena, medalju “Oluja” i medalju “Ljeto 95” Ministarstva obrane RH, kao i Spomenicu Domovinskoga rata Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

  Tekst i fotografije: ┼Żeljko Rupi─ç

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 01. lipnja 2020.
  Srijeda, 13. svibnja 2020.
  Utorak, 12. svibnja 2020.
  Utorak, 12. svibnja 2020.
  Ponedjeljak, 04. svibnja 2020.
  Petak, 10. travnja 2020.
  ─îetvrtak, 12. o┼żujka 2020.
  Petak, 06. o┼żujka 2020.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 101-102/2020