• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • Nikola Šimić Tonin predstavljen u makedonskom časopisu za djecu
  Ponedjeljak, 15. veljače 2021. | čitanja: 117 | Kategorija: Novosti
   

     Ugledni, pa moglo bi se slobodno reći vodeći makedonski tjednik, koji već godinama ima i svoj podlistak za kulturu, zadnjih godina predstavlja izuzetne književnike iz regije, a posebice književnike za djecu i mlade. U ovom broju predstavio je zadarskog pjesnika rođenog u Busovači BiH, njegovo stvaralaštvo za djecu.

   БАЛКАНСКИ ПИСАТЕЛИ ЗА ДЕЦА ВО „КОЛИБРИ“: НИКОЛА ШИМИЌ-ТОНИН
  Децата читаат со срцето, а не со очите. Тие слушаат со срцето, а не со ушите. Книгата за деца се пишува со срце, а не со букви – така вели нашиот денешен соговорник, босанскиот писател Никола Шимиќ-Тонин. Овој плоден автор е роден во 1962 година, во Црквице, Зеница, БиХ, а живее во Драга, Пакоштан, во Хрватска. Тој е поет, раскажувач, драмски писател, автор за деца, учебникар, есеист, книжевен, драмски и ликовен критичар. Автор е на голем број дела од различни книжевни жанрови, но овде ќе ги споменеме неговите книги за деца, како што се: „Кралство во капка роса“, „Преселници и станари“, „Кралскиот златен кафез“ (прва класична хрватска двојазична сликовница на хрватски и на ромски јазик) и најновата „Сонуваме во боја.“
  Oвој писател својата прва песна ја напишал кога бил второ одделение.
  – Детето сака да го осознава светот што го опкружува и покажува голема љубопитност за секој книжевен збор, без разлика дали е проза или поезија. Од него не можеме да очекуваме да се определува кон вредностите, но не можеме да го прескокнуваме неговото мислење. Детето треба да се одгледува во духот на писменоста и љубовта кон читањето, усвојувањето нови зборови низ морфологијата и синтаксата, на тој начин збогатувајќи го својот личен светоглед – вели нашиот гостин писател Никола Шимиќ-Тонин.

  Тој е добитник на голем број награди, а ќе споменеме само некои: „Грб на градот Книн“, наградата на Малиот сплитски фестивал за текстот „Зошто е тажен Петар Пан“, „Книжевно перо“ за роман на годината, награда за хаику во Италија, признание за книга на годината… Во Македонија е награден со наградата „Струшко слово“ во 2018 г., за особени заслуги во развојот на македонско-хрватските книжевни релации, а неговата книга „Англиска рамка за ахмиќка слика“ е објавена на македонски јазик.

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Četvrtak, 15. travnja 2021.
  Ponedjeljak, 12. travnja 2021.
  Petak, 09. travnja 2021.
  Subota, 03. travnja 2021.
  Ponedjeljak, 29. ožujka 2021.
  Ponedjeljak, 29. ožujka 2021.
  Četvrtak, 25. ožujka 2021.
  Četvrtak, 18. ožujka 2021.
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 103-104/2020