• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Novi roman ─Źlanice DHK HB Ivane ─ćuri─ç
  Srijeda, 24. velja─Źe 2021. | ─Źitanja: 75 | Kategorija: Novosti
   

   Ivana ─ćuri─ç: Sedmero znati┼żeljnih (nastavak romana Folirant u razredu), ─Éakova─Źki kulturni krug, ─Éakovo-Tomislavgrad 2021., (str. 100, tvrdi uvez)

  Za pretpostaviti kako ─çe koronavirus biti va┼żna umjetni─Źka tema narednih godina i kako nas ─Źeka niz knji┼żevnih djela na ovu temu, ali je Ivana ─ćuri─ç svakako jedna od autorica/autora koja se prva pozabavila utjecajem korona virusa na dje─Źje ┼żivote, u romanu Sedmero znati┼żeljnih koji je objavljen krajem velja─Źe 2021. u nakladi ─Éakova─Źkog kulturnog kruga. Nastavak je to njenog uspješnog prvog romana za djecu i mlade┼ż Folirant u razredu (2020.), a njeni mali i veliki junaci koje smo upoznali sada se suo─Źavaju s nepoznatom i strašnom bolesti koja je iz temelja promijenila njihove ┼żivote. Radnja romana zapo─Źinje u velja─Źi 2020., u vrijeme kada se u vijestima govori o bolesti koja se pojavila u dalekoj Kini, a sedmero malih junaka i junakinja, predvo─Ĺenih Stjepanom upada u nove pustolovne, koje sada nisu samo lokalna pri─Źa, ve─ç univerzalna: na njihove ┼żivote odrazili su se doga─Ĺaji tisu─çama kilometara udaljeni. Mo┼żda Stjepan i njegova dru┼żina nisu „maleni kao lakat“, ali su „veseli kao ptice, mudri kao knjige i dobri kao sunce“, pa su se njihove pustolovine i ovoga puta završile sretno. Samo, shvatili su kako sve ono što se u ┼żivotu planira i ┼żeli, lako ometu neke sile koje ne mo┼żemo sami kontrolirati niti obuzdati. Autorica Ivana ─ćuri─ç (Tomislavgrad, 1982.) do sada je objavila tri knjige za odrasle i dvije knjige za djecu i mlade┼ż. ─îlanica je DHK HB. Autorica crpi teme iz vlastitog iskustva spisateljice, u─Źiteljice i majke i njena knji┼żevna reakcija u romanu Sedmero znati┼żeljnih pokazuje autorski senzibilitet, koji odlikuje, me─Ĺu ostalim pisanje „iz ┼żivota“, dobro oblikovani likovi, prirodni dijalozi i, posebice, humor, blizak i malim i velikim ─Źitateljima. Dodatnu vrijednost knjizi daju ilustracije Jakova Bagrari─ça i stripovsko, likovno oblikovanje Marija Mrnjeca.

  Ono što nam je jedino jasno kada pro─Źitamo ovaj punokrvni, dobro napisan roman za djecu i mlade┼ż, kako ovo ne─çe biti zadnje dru┼żenje s knji┼żevnicom Ivanom ─ćuri─ç, sa Stjepanom i ostalim junacima romana Sedmero znati┼żeljnih.

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 15. travnja 2021.
  Ponedjeljak, 12. travnja 2021.
  Petak, 09. travnja 2021.
  Subota, 03. travnja 2021.
  Ponedjeljak, 29. o┼żujka 2021.
  Ponedjeljak, 29. o┼żujka 2021.
  ─îetvrtak, 25. o┼żujka 2021.
  ─îetvrtak, 18. o┼żujka 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 103-104/2020