• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • 13. Me─Ĺunarodni knji┼żevni susreti Koljnof 2021
  Utorak, 31. kolovoza 2021. | ─Źitanja: 106 | Kategorija: Novosti
   

   HRVATSKI PJESNICI OD PETROVA SELA U MA─ÉARSKOJ DO MARIAZELLA U AUSTRIJI


  13. Me─Ĺunarodni knji┼żevni susreti Koljnof 2021

   

  Tradicionalni Me─Ĺunarodni knji┼żevni susreti Koljnof 2021. po 13. put za redom odr┼żani su od ─Źetvrtka 26. do nedjelje 29. kolovoza 2021. godine u ma─Ĺarskome mjestu u hrvatskom Gradiš─çu. Na susretima su s hrvatske strane, uz selektora i voditelja ovih susreta Tomislava Marijan Bilosni─ça, sudjelovali i knji┼żevnici Tomislav Domovi─ç, Nada ─Éerek, Bo┼żica Jeluši─ç, Sanja Kne┼żevi─ç i Zdravko Seleš. Gostima su se pridru┼żile kolege iz Ma─Ĺarske i Austrije Timea Horvat, Robert Hajszan Panonski, Petar Tyran i Dorothea Zeichmann.

  U ─Źetvrtak, 26. kolovoza 2021., hrvatski su knji┼żevnici posjetili Petrovo Selo, Gornji ─îetar i Koljnof. U Petrovom Selu sudionike su primili i do─Źekali, pjesnikinja i novinarka Timea Horvat i Ana Škrapi─ç Timar, predsjednica Hrvatske samouprave u Petrovom Selu, ina─Źe ravnateljica Dvojezi─Źne osnovne škole Petrovoga Sela. Me─Ĺu doma─çinima našao se i stari prijatelj hrvatskih pjesnika Janoš Nemet, u Petrovome Selu poznat kao Cenc. Knji┼żevnici su nastupili u Muzeju etno gra─Ĺe Petrovoga sela.
  U Gornjem ─îetaru knji┼żevnike je primila gospo─Ĺa Katalin Konczer, na─Źelnica Gornjega ─îetara. Sudionici su potom posjetili Muzej ┼Żeljezne zavjese na otvorenom, kojega vodi Sándor Goják, nekadašnji stra┼żar na ┼Żeljeznoj zavjesi. Uz Muzej ┼Żeljezne zavjese posje─çena je kapela Djevice Marije, koju su vjernici ─îertera podigli kao zavjet u doba kuge. Istoga dana u ve─Źernjim satima knji┼żevnici su u Koljnofu, u restoranu „Lavandi“ odr┼żali zajedni─Źku knji┼żevnu ve─Źer uz glazbu i pjesmu.
  U petak, 27. kolovoza 2021., u programu Knji┼żevnih susreta u Koljnofu bio je obilazak zna─Źajni to─Źaka ovog ma─Ĺarskog mjesta u Gradiš─çu nastanjenog ve─çinom hrvatskim ┼żivljem. Tako je posje─çena zavjetna crkva Bla┼żene Djevice Marije, spomenci svetom Roku, Majki Bo┼żjoj Srpnici, Spomenik budu─çnosti, Mala ku─ça u Gori i ku─ça Mate Šinkovi─ça (hrvatskog knji┼żevnika rodom iz Koljnofa), atelje Franje Taschnera, Vinski podrum Atile Pajri─ça, Etno galerija i Štagalj s multimedijalnom izlo┼żbom dr. Franje Pajri─ça. Pjesnici su na svim lokacijama stvarali i ─Źitali svoje uratke inspirirani Koljnofom i Gradiš─çem. U Kulturnom domu raspravljale su se teme vezane za gradiš─çanske Hrvate, koje je vodio dr. Franjo Pajri─ç, doma─çin i pokreta─Ź susreta. Dr. Robert Hajszan Panonski, urednik „Panonskog lista“ iz Pinkovaca predstavio se sa svojim kratkim pri─Źama, anegdotama i epizodama iz gradiš─çanskoga ┼żivota.
  Nave─Źer je u restoranu „Levandi“ predstavljano je pjesništvo Marije Huljev – Fulöp, koju je predstavio knji┼żevnik Mijo Karagi─ç, donedavni ─Źelnik Hrvatske dr┼żavne samouprave u Ma─Ĺarskoj.

  Prijepodnevni sati u subotu, 28. kolovoza 2021., pred odlazak u Mariazell, marijansko hodo─Źasno središte u Štajerskoj u Austriji, bili su posve─çeni ─Źitanju radova na temu Marije, maj─Źinstva, marijanske kulture. U Domu kulture izv. prof. dr. sc Sanja Kne┼żevi─ç odr┼żala je predavanje „Na putu s Ru┼żom (Bogorodica u pjesništvu Tina Ujevi─ça)“. Predavanje je odr┼żano o 130. godišnjici ro─Ĺenja velikoga Ujevi─ça, ali i kao priprava za odlazak na hodo─Źaš─çe u Mariazell. U Mariazellu sudionici su se pridru┼żili sve─Źanoj svetoj misi u bazilici BDM koja se na hrvatskom jeziku odr┼żala kao dio „Skupnog hrvatskog shodiš─ça u Celje“, a nakon mise procesiji sa svije─çama.

  Tijekom svih dana susreta pjesnici su osim pjesama i kra─çih proza na temu Gradiš─ça svoje stvaralaštvo predstavljali iz odabranih djela svoga bogatoga knji┼żevnoga opusa. Bo┼żica Jeluši─ç, jedno od najzna─Źajnijih imena hrvatskoga suvremenog pjesništva ─Źitala je svoje najnovije pjesme nastale tijekom ljeta 2021., zapisane u originalnim autori─Źinim bilje┼żnicama oslikanim rukom. Bo┼żica Jeluši─ç se predstavila izborom iz svog „Petonji┼żja“ kao i pjesni─Źkim opusom na kajkavskom narje─Źju. Tomislav Domovi─ç, autor iznimno zanimljiva lirskog opusa inspirirana ljubavlju, pjesme je ─Źitao iz knjiga „┼Żeravica“, „Hrvatski bog Amor“ i najnovije pjesni─Źke zbirke „100 ljubavnih i ni jedna više“. Pjesnik Zdravko Seleš pjesme na kajkavskom narje─Źju i knji┼żevnom jeziku ─Źitao je iz zbirke „Snovi i sjene, senje i tenje, songoj kaj ombroj“. Knji┼żevnica Nada ─Éerek iz Posušja predstavila se tek nastalom kratkom prozom, a profesorica Sanja Kne┼żevi─ç lirikom iz rukopisa. Tomislav Marijan Bilosni─ç, knji┼żevnik koji od po─Źetka sudjeluje na Knji┼żevnim susretima u Koljnofu, ujedno i izbornik hrvatske delegacije knji┼żevnika, ─Źitao je pjesme iz svoje najnovije zbirke pjesama „Naran─Źe Federica Garcia Lorce“. Osim u Koljnofu u sklopu programa Susreta, pjesnici su poeziju ─Źitali u raznim spontanim situacijama potaknuti ljepotom pejza┼ża (npr. u sjenici u mjestu Kapellen na putu za Mariazell) ili gostoprimstvom Gradiš─çanaca (npr. prilikom posjete g─Ĺi. Mariji Kralj u ─îepregu).

  Posljednjeg dana Me─Ĺunarodnih knji┼żevnih susreta Koljnof 2021., u nedjelju 29. kolovoza sudionici susreta posjetili su grob Mihovila Nakovi─ça, hrvatskog (gradiš─çanskog) knji┼żevnika, kantora, sakuplja─Źa narodnih pjesama i u─Źitelja.
  Na kraju je za napomenuti da su, iz pandemijskih razloga ovogodišnji 13. Me─Ĺunarodni knji┼żevni susreti Koljnof 2021., koji se ina─Źe odr┼żavaju u prvom tjednu mjeseca studenoga, ove godine odr┼żani ranije.

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Petak, 22. listopada 2021.
  ─îetvrtak, 21. listopada 2021.
  Srijeda, 20. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 18. listopada 2021.
  Srijeda, 06. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 04. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 04. listopada 2021.
  Srijeda, 22. rujna 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021