• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Odr┼żan radni sastanak ministrice Gordane Naki─ç i predsjednika DHK HB Ivana Bakovi─ça
  ─îetvrtak, 16. rujna 2021. | ─Źitanja: 73 | Kategorija: Novosti
   

   

   

  Ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske ┼żupanije, prof. Gordana Naki─ç i predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne prof. Ivan Bakovi─ç uprili─Źili su u Tomislavgradu radni sastanak.

   

  Predsjednik DHK HB Ivan Bakovi─ç upoznao je Ministricu s poviješ─çu DHK HB (koje djeluje od 1993. g.), njegovim djelokrugom rada, ─Źlanstvom (208 ─Źlanova od osnutka Društva – 48 preminulih i 160 ┼żivu─çih) i nakladni─Źkom djelatnoš─çu (170 objavljenih naslova). Od programa i projekata posebno je istaknuo knji┼żevni ─Źasopis Osvit (kojega je od 1995. do danas objavljeno 106 brojeva, a koji je referiran u CEEOL-u – Central and Easten European Online Library/ Frankfurt am Main/ http//www.ceeol.com), manifestaciju Šimi─çevi susreti na kojima DHK HB dodjeljuje godišnju Šimi─çevu nagradu za najbolje knji┼żevno ostvarenje objavljeno na hrvatskom jeziku u protekloj godini, središnju pjesni─Źku manifestaciju Humske dane poezije (koja traje ve─ç dvadeset i jednu godinu) u sklopu kojih je organizirano ─Źetrnaest Ikavskih skupova (na kojima knji┼żevnici i znanstvenici izla┼żu svoja djela na/o ikavici ─Źuvaju─çi tako svoju jezi─Źnu baštinu), te još niz drugih knji┼żevnih manifestacija na kojima sudjeluju ─Źlanovi DHK HB od Orašja do Ravnoga i kojima je DHK HB organizator ili suorganizator.

   

  Ministrica Naki─ç je, prepoznaju─çi va┼żnost ovoga Društva, istaknula da je trud koji DHK HB svojim programima i nakladom ula┼że u skrb za hrvatski jezik i kulturu u Bosni i Hercegovini od iznimne va┼żnosti za ─Źitav hrvatski narod, iako to djelovanje ─Źesto nije percipirano na odgovaraju─çi na─Źin od politi─Źkih struktura. Izrazila je zadovoljstvo što se jedan dio aktivnosti DHK HB odvija i na podru─Źju Hercegbosanske ┼żupanije (manifestacija Kraljevstvo rije─Źi u Tomislavgradu u studenom ve─ç nekoliko godina u suradnji s KIC-om) te su slijedom toga razgovarali o mogu─çnosti da DHK HB proširi svoje djelovanje i na druge sredine u Hercegbosanskoj ┼żupaniji u suradnji s lokalnim institucijama koje imaju sli─Źne programe. Uz pohvalu radu ─Źlanstva i vodstva DHK HB, ministrica Gordana Naki─ç je iskazala spremnost poduprijeti rad Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne koliko mogu─çnosti Ministarstva dopuštaju.

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Petak, 22. listopada 2021.
  ─îetvrtak, 21. listopada 2021.
  Srijeda, 20. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 18. listopada 2021.
  Srijeda, 06. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 04. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 04. listopada 2021.
  Srijeda, 22. rujna 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021