• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • GOST KNJI┼ŻEVNE SRIJEDE MATE GRBAVAC
  Srijeda, 06. listopada 2021. | ─Źitanja: 45 | Kategorija: Novosti
   

    U Otvorenoj ─Źitaonici Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne, nastavljeni su knji┼żevni susreti u sklopu kojih se predstavlja stvaralaštvo ─Źlanova Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne. Danas, 6. listopada, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosa─Źe u Mostaru predstavljeno je stvaralaštvo knji┼żevnika Mate Grbavca. O knji┼żevnom djelu govorila je knji┼żevnica Blanka Kraljevi─ç i sam autor. Voditelj programa bio je knji┼żevnik Ivan Sivri─ç.

  Mate Grbavac ( Hardomilje Ljubuški 1947.) osnovnu školu i gimnaziju završava u Ljubuškom, a Filozofski fakultet u Zagrebu (grupa: Hrvatski jezik i knji┼żevnost i filozofija). Nakon završetka studija radi U Gimnaziji Ljubuški, a povremeno kao vanjski suradnik u gimnazijama u ─îitluku, ─îapljini i Vrgorcu. Obnašao je du┼żnost direktora u Radni─Źkom sveu─Źilištu u Ljubuškom, Domu za odgoj ┼żenske djece i omladine u Ljubuškom. A na kraju radne karijere bio je ravnatelj Gimnazije Ljubuški. U dva mandata je bio predsjednik Crvenog kri┼ża op─çine Ljubuški i Crvenog kri┼ża ┼ŻZH. Višestruki je darovatelj krvi.

  Po─Źinje pisati još u osnovnoj školi, a dolaskom u Gimnaziju Ljubuški pokre─çe školski list CHATEDRA, koji kasnije mijenja ime u LJUBUŠKA MLADOST, ─Źiji je glavni i odgovorni urednik. Dolaskom u Radni─Źko sveu─Źilište pokre─çe LJUBUŠKE NOVOSTI (glavni urednik). Uz to radi kao vanjski suradnik u Ve─Źernjem listu, mostarskoj Slobodi i Vikendu. 1972. godine kao glavni urednik s grupom mladih ljubuških pjesnika objavljuje almanah Ars mea. Tada prvi put svoje pjesme u njemu objavljuju kasnije afirmirani pjesnici Dijana Burazer, Zdravko Kordi─ç, Miro Petrovi─ç, Mile Stoji─ç, Mile Luburi─ç, Munib Delali─ç i drugi. Mate je do sada objavio 5 zbirka pjesama (Na vratima knjige, No─çna svjetiljka, Radosna zvona, ┼Żedni putnik i Nemir tišine), roman za djecu Pepine ─Źudesne zgode, roman za puno punoljetne Svijetla strana sunca i povijesni roman Zemlja Hercegova. Objavljuje pjesme, pripovijetke, recenzije i knji┼żevne osvrte u ─Źasopisima MOTRIŠTA i ─Źasopisu DHKHB OSVIT. Lektorira knji┼żevna djela, znanstvene, putopisne i ine knjige. Suautor je nekoliko knjiga (Hardomilje – prošlost, ljudi i obi─Źaji, Iseljeništvo ljubuške op─çine, Fotomonografija starog Hardomilja). U Prištini mu je tiskana knjiga izabranih pjesma na albanskom jeziku. Pjesme su mu prevo─Ĺene na engleski, talijanski i albanski jezik. Do sada je napisao preko 45 recenzija knji┼żevnih djela, a broj lektoriranih knjiga, publikacija, kataloga i putopisa je daleko ve─çi. Tiskao je i 3 nosa─Źa zvuka u kojim njegove pjesme recitiraju glumci: pok. Toni Pehar, Dragan Šuvak i Branimir Vidi─ç Flika. ─îlan je Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne Mostar. Trenutno radi na Ljubuškom pjesni─Źkom zborniku, a za tisak je ve─ç pripremljena knjiga Poetska slikovnica.

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Petak, 22. listopada 2021.
  ─îetvrtak, 21. listopada 2021.
  Srijeda, 20. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 18. listopada 2021.
  Srijeda, 06. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 04. listopada 2021.
  Ponedjeljak, 04. listopada 2021.
  Srijeda, 22. rujna 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021