• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • STOP MAJORIZACIJI HRVATA
  ─îetvrtak, 03. o┼żujka 2011. | ─Źitanja: 2106 | Kategorija: Novosti
   

  Organizacijski Odbor za provedbu potpisivanja peticije
  „STOP MAJORIZACIJI HRVATA U BIH"


  Priop─çenje za javnost, Mostar 03. o┼żujka 2011. godine

   

  ─îinjenicu da Hrvati kao najmalobrojniji i ratom prepolovljeni konstitutivni narod ni institucionalno ni stvarno nije jednakopravan s druga dva konstitutivna naroda, više nitko ozbiljan ni u BiH ni u me─Ĺunarodnoj zajednici ne osporava.

  Daytonskim mirovnim sporazumom BiH kao zemlja tri konstitutivna naroda je podijeljena na dva Entiteta, Republiku Srpsku u kojoj dominiraju Srbi i Federaciju BiH u kojoj dominiraju Bošnjaci. Dakle, Hrvati su ve─ç u startu dovedeni u lošiju poziciju u odnosu na druga dva naroda u BiH.

  Nametnutim odlukama Visokih predstavnika u BiH, posebno Wolfganga Petricha te odredbama Izbornog zakona BiH pozicija Hrvata je dodatno, drasti─Źno pogoršana. Ovim se hrvatski narod kao konstitutivni narod obespravljuje i pretvara u nacionalnu manjinu.

  Posljednji Op─çi izbori u BiH provedeni 03. listopada 2010. godine na kojima su Bošnjaci izabrali hrvatskog ─îlana Predsjedništva, te nastojanja da se raznim manipulacijama pri formiranju izvršne vlasti u cijelosti izigra volja hrvatskih bira─Źa potvr─Ĺuje neravnopravnu poziciju Hrvata u BiH.

  Hrvatski narod ovo obespravljivanje više ne mo┼że podnositi niti za to bilo tko ima opravdanja.

  To je razlog a i povod zbog ─Źega su Udruge proistekle iz Domovinskog rata HVO HB pokrenule inicijativu potpisivanja peticije pod nazivom „STOP MAJORIZACIJI HRVATA U BIH".

  U provedbu ove inicijative pozvane su i hrvatske civilne gra─Ĺanske udruge kao i mlade┼żi hrvatskih politi─Źkih stranaka, a u samu provedbu pored predstavnika svih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB aktivno su se uklju─Źili Studentski zbor Sveu─Źilišta u Mostaru i Hrvatski politološki forum kao i mlade┼żi hrvatskih politi─Źkih stranaka dok su predstavnici i ─Źlanovi ostalih hrvatskih gra─Ĺanskih udru┼żenja bili uklju─Źivani po potrebi.

  Cilj ove peticije je ukazati na neravnopravan polo┼żaj hrvatskog naroda u BiH, zaustaviti daljnje obespravljivanje, te u kona─Źnici Hrvatima osigurati institucionalnu jednakopravnost s druga dva naroda u BiH.

  Hrvatski narod više ne─çe tolerirati i nijemo gledati na sve nepravde koje mu se nanose svakodnevno.

  Navest ─çemo smo neke od primjera nejednakopravnosti i majorizacije Hrvata kao posljedice nepravednih ustavnih i nametnutih rješenja u BiH:

   

  - nemogu─çnost etni─Źkog glasovanja Hrvata u Zastupni─Źkom domu Parlamenta BiH, a kojeg imaju i konzumiraju i srpski i bošnja─Źki narod u BiH
  - upitnost kona─Źnosti odluka u Domu naroda, jer Ustavni sud BiH preuzima ulogu tuma─Źa nacionalnih interesa
  - ve─çinski na─Źin odlu─Źivanja u Zastupni─Źkom domu i Domu naroda Parlamenta Federacije (zastupnici iz reda hrvatskih politi─Źkih stranaka se u pravilu preglasavaju kod donošenja svih va┼żnijih zakona u FBiH)
  - ve─çinski na─Źin odlu─Źivanja u Vladi Federacije BiH (─Źesti primjeri preglasavanja hrvatskih ministara) i nepostojanje pozicija zamjenika ministara (ukinuo ih bivši Visoki predstavnik Wolfgang Petrich)
  - neadekvatna ili bolje re─Źeno minimalna popunjenost Hrvatima najve─çeg broja ministarstava kako na razini Vije─ça ministara BiH tako i posebno izra┼żena nedovoljna zastupljenost u ministarstvima u Vladi Federacije kao i u javnim ustanovama i agencijama na razini BiH i F BiH (primjer sastava Ministarstva branitelja kao najva┼żnijeg ministarstva za nas branitelje - od 51 uposlenika ima smo 8 Hrvata, a sastav Kolegija je 9 Bošnjaka i 2 Hrvata)
  - razvlaš─çivanje i prijenos ovlasti koje su po Daytonskom mirovnom sporazumu date u nadle┼żnost ┼żupanija, na Vladu Federacije BiH (primjer protuustavnog formiranja Ministarstva obrazovanja u Vladi F BiH, što je potvrdio i Ustavni sud F BiH)
  - nametanje nedemokratskog Statuta Grada Mostara koji diskriminira hrvatske gra─Ĺane od izbora do predstavljanja u Gradskom vije─çu (nametnuo Paddy Ashdown)
  - mnogi drugi primjeri koje nismo naveli a op─çepoznati su svim relevantnim predstavnicima me─Ĺunarodne zajednice i politi─Źkoj javnosti u BiH

   

  Nepravednost Izbornog zakona BiH koji izravno doprinosi institucionalnoj i stvarnoj nejednakopravnosti Hrvata u BiH oslikava se kroz nekoliko najo─Źitijih primjera:

   

  - nemogu─çnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata u BiH zbog manje brojnosti hrvatskih glasa─Źa i zlouporaba ove ─Źinjenice od bošnja─Źkih politi─Źkih stranaka u BiH (najo─Źitiji primjer SDP-a BiH koji je voljom bošnja─Źkog naroda izabrao ─Źlana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda)
  - izborom nelegitimnog hrvatskog ─Źlana Predsjedništva BiH Hrvati nemaju nikakvog utjecaja na vanjsku politiku (imenovanje veleposlanika i diplomatskog osoblja isklju─Źivo po podobnosti i pripadnosti SDP-u BiH i SDA BiH)

  - nepravedan izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jer se iz ┼żupanija/kantona u kojima ┼żivi iznimno mali broj Hrvata bira jednak broj izaslanika kao i iz onih gdje ┼żivi mnogostruko ve─çi broj Hrvata, ─Źime su tako izabrani zastupnici nelegitimni jer su izabrani od bošnja─Źkog naroda a ne hrvatskog, kojeg bi trebalo da predstavljaju, ─Źime se omogu─çava postizborna uspostava vlasti bez potrebnog legitimiteta hrvatskog naroda u BiH (najsvje┼żiji i primjer pokušaja protudemokratskog pokušaja SDP BiH da uspostavi nelegitiman Dom naroda a kasnije i Vladu Federacije BiH)
  - izbor hrvatskih zastupnika u skupštinama ┼żupanija/kantona bošnja─Źkim glasovima (primjer su zastupnici iz reda hrvatskog naroda a izabrani kroz liste SDP-a BiH, Narodne stranke radom za boljitak i SDA glasovima ve─çinskog bošnja─Źkog naroda

   

  Ovo su uz mnoge druge samo najo─Źitiji primjeri gdje se kroz nepravedna ustavna rješenja i Izborni zakon BiH na najgrublji na─Źin izigrava volja hrvatskog naroda i kasnijim nekorektnim i nedemokratskim politi─Źkim manipulacijama onemogu─çava stvarna i istinska jednakopravnost koja se na ┼żalost provodi kroz institucije zakonodavne i izvršne vlasti u BiH na svim razinama.

  Sva ova nepravda koja se ve─ç dugo kumulira u hrvatskom narodu bila je poticaj organiziranju potpisivanja ovakve peticije i koja je u hrvatskom narodu primljena s oduševljenjem.

  S potpisivanjem peticije otpo─Źeli smo 10. velja─Źe 2011. godine i planirano je da ista traje do 20. velja─Źe 2011. godine. Me─Ĺutim zbog velikog interesiranja javnosti i ─Źestih poziva gra─Ĺana u op─çinske i ┼żupanijske podru┼żnice Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i tra┼żenja gdje se mo┼że potpisati peticija, donijeli smo odluku o produ┼żetku potpisivanja peticije do 25. velja─Źe 2011. godine.
  Ovim produ┼żavanjem potpisivanja peticije za pet (5) dana ┼żeljeli smo omogu─çiti svima onima koji ┼żele a nisu potpisali peticiju da istu mogu potpisati u ovom produ┼żenom roku.

  Upravo iznimno veliko zanimanje za potpisivanje peticije i broj prikupljenih potpisa od sto ─Źetrdeset dvije tisu─ça tristo i ─Źetrdeset pet (142.345), pokazali su svu ogor─Źenost nepovoljnom pozicijom Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, ali su i na najjasniji na─Źin pokazali i njegovu odlu─Źnost da se suprotstavi daljnjem politi─Źkom marginaliziranju i poni┼żavanju Hrvata kao naroda.

  „Hrvati su izašli na izbore i izabrali svoje legitimne predstavnike i nitko drugi nema pravo odlu─Źivati u ime hrvatskog naroda, i ne─çemo dopustiti nikome da se poigrava s našom izbornom voljom i sprije─Źit ─çemo sve pokušaje da nas predstavljaju oni koji nisu dobili naš glas" bilo je op─çeprisutno glasno i skoro plebiscitarno izra┼żavanje stava svih potpisnika peticije.

  Svima onima koji svojim protuustavnim i antidemokratskim ponašanjem i djelovanjem ┼żele na najgrublji na─Źin ignorirati volju hrvatskog naroda u BiH i time nastaviti praksu poni┼żavanja Hrvata, ┼żelimo poru─Źiti da ne testiraju odlu─Źnost hrvatskih branitelja ali i cijelog hrvatskog naroda koji se skoro referendumski odazvao potpisivanju ove peticije. Ovo nije 2001. godina kada su na hrvatski narod poslani tenkovi i „crne kapulja─Źe", jer ako to neki ponovno pokušaju, poru─Źujemo im da ne─çe imati dovoljno ni tenkova ni „crnih kapulja─Źa" da zaustave hrvatski narod u njegovoj borbi za ustavnu i stvarnu i institucionalnu jednakopravnost s druga dva naroda u BiH.

  O─Źekujemo od svih relevantnih predstavnika me─Ĺunarodne zajednice kako u BiH tako i izvan nje, ali i svih legitimnih politi─Źkih predstavnika bošnja─Źkog i srpskog naroda da svojim djelovanjem poka┼żu da uva┼żavaju volju hrvatskog naroda i da se zaustavi svaka daljnja majorizacija i grubo kršenje temeljnih ljudskih i kolektivnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.
  Tra┼żimo da se u najkra─çem mogu─çem roku konstituira vlast od legitimno izabranih predstavnika sva tri konstitutivna naroda i gra─Ĺana BiH, jer samo ovako konstituirana vlast imala bi neophodan politi─Źki kapacitet na svim razinama vlasti kako bi se mogle provesti sve nu┼żne reforme na europskom i euroatlantskom putu BiH, za koji je opredijeljen hrvatski narod.

  Dogovori legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH nemaju alternative jer svi narodi i gra─Ĺani ove zemlje zaslu┼żuju bolju i sretniju budu─çnost, a nju ─çemo ostvariti samo uva┼żavaju─çi naše razli─Źitosti koje trebaju biti naše bogatstvo, a nikako nešto što ─çe nas udaljavati jedne od drugih, ili ne daj Bo┼że razlog stvaranja dr┼żave bez jednog njenog konstitutivnog naroda.

  ┼Żelimo vjerovati da ─çe svi oni koji odlu─Źuju o sudbini BiH, njenih naroda i gra─Ĺana, imati dovoljno mudrosti i pronicljivosti, da ─çe uva┼żiti i volju hrvatskog naroda tako što ─çe omogu─çiti da Hrvate predstavljaju njegovi legitimni predstavnici na svim razinama vlasti u BiH. Svako drugo ponašanje koje guši demokratski sustav ove zemlje, ne samo što na najgrublji na─Źin ignorira i poni┼żava hrvatski narod u BiH, ve─ç ─çe odvesti BiH u do sada najve─çu politi─Źku krizu s nesagledivim posljedicama.

  Na kraju, ┼żelimo se zahvaliti hrvatskom narodu, ali i pripadnicima bošnja─Źkog i srpskog naroda kao i svim drugim gra─Ĺanima BiH koji su potpisali peticiju, jer su svojim potpisom potvrdili ustavnu i istinsku nejednakopravnost Hrvata s druga dva naroda u BiH, ali su istim dali i punu potporu naši nastojanjima da se zaustavi daljnja majorizacija Hrvata kao konstitutivnog i dr┼żavotvornog naroda u BiH.

  Organizacijski odbor
   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 97-98/2019