• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • URU─îENJE ┼áIMI─ćEVE NAGRADE ANTI STAMA─ćU
  Ponedjeljak, 14. studenog 2011. | ─Źitanja: 2180 | Kategorija: Novosti
   

  Uru─Źenje godišnje nagrade Antun Branko Šimi─ç 2011. akademiku Anti Stama─çu za knjigu Sabrane pjesme uprili─Źeno je u petak, 11. studenoga 2011. u 18. sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosa─Źe u Mostaru.

  O Stama─çevu pjesništvu govorio je knji┼żevnik Antun Lu─Źi─ç, a obrazlo┼żenje Povjerenstva za dodjelu Šimi─çeve nagrade pro─Źitala je Marina Kljajo-Radi─ç, predsjednica DHK HB, te uru─Źila nagradu laureatu.

  Ante Stama─ç, pjesnik, esejist, knji┼żevni znanstvenik, vrstan prevoditelj njema─Źkih i engleskih klasika, urednik više ─Źasopisa, prire─Ĺiva─Ź brojnih djela suvremenih hrvatskih knji┼żevnika, redoviti je profesor u miru koji je naslijedio Juru Kaštelana na Odsjeku za hrvatski jezik i knji┼żevnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, akademik HAZU, a bio je i predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika te predsjednik Hrvatskog filološkog društva.

  Ro─Ĺen je na otoku Molatu 1939. godine; djetinjstvo je proveo u Dubrovniku, Kri┼żevcima, Daruvaru, Molatu i Zadru gdje poha─Ĺa i gimnaziju koju završava u Zagrebu. Studirao je komparativnu knji┼żevnost i engleski jezik
  diplomiravši 1963. godine; muzikologiju je studirao u Ljubljani, a u Be─Źu filozofiju i germanistiku. Magistrirao je u Zagrebu radnjom o Tinu Ujevi─çu te
  doktorirao disertacijom o teoriji metafore. Bio je stipendist Herderove zaklade u Be─Źu i Humboldotove u Berlinu.
  Pored zapa┼żenih knjiga iz esejistike, desetak nezaobilaznih knji┼żevnoznanstvenih djela koja donose lucidne misli, dojmljiva zapa┼żanja, domišljate i inovativne sudove u obradbi knji┼żevnog stvaralaštva pojedinih pisaca, po─Źevši od Ujevi─ça (1971.), preko Mihali─ça (1996.) do Kaštelana (2003.), dakako uz druge studije o znanstvenoknji┼żevnim fenomenima i problemima, navlastito s podru─Źja teorije knji┼żevnosti što sve skupa bitno pridonosi razvitku hrvatske knji┼żevne znanosti, zatim vrsnih prijevoda njema─Źkih i engleskih knji┼żevnih klasika i teoreti─Źara knji┼żevnosti, posebno stoji njegovo pjesni─Źko djelo.
  Knjiga Sabrane pjesme objedinjuje njegovih jedanaest zbirka pjesama od Rasapa (1962.) do stihozbirke Vrijeme, vrijeme (2007.) predstavljaju─çi polustoljetno pjesni─Źko stvaralaštvo ─Źemu je dodano i ono iz njegove rane faze što se odnosi na zadarske, zagreba─Źke i golooto─Źke dane, a gdje ulaze i oni kasnije pisani a neobjavljeni stihovi.
  Ante Stama─ç, pripadnik razlogovskog naraštaja, majstor stiha i proumljen pjesnik, samosvojan je stvaralac, u─Źen i izvoran, istodobno, ─Źije znanje poti─Źe uro─Ĺeni pjesni─Źki dar, u Sabranim pjesmama kao istinskoj sintezi, predstavlja sveukupno postignu─çe svog pjesni─Źkog poslanja. Oslanjaju─çi se na knji┼żevnokriti─Źku misao, mo┼że se re─çi da Stama─ç, iako pjesnik „rahlosti i rasutosti svijeta“, stalno te┼żi okupljanju, cjelini koja se ne plaši „kaosa povijesti kao mogu─çeg izgovora za kaos pjesme“. Za njega je pjesništvo upu─çenost na rije─Ź izbaviteljicu vazda usmjerenu na zapo─Źinjanje što u op─çem bezna─Ĺu svijeta, kako veli jedan kritik „ipak ne gubi svaku nadu u neku novi po─Źetak“. On svjedo─Źi da je pjesma najbolji „─Źuvar tragova“ harmonije i cjelovitosti te potvrda pjesnikove „odgovornosti“ koju ne pomu─çuje ni „zaborav pjesme“ ni „rasulo svijeta“. Njegova „strogost i odgovornost“ štite pjesmu svakoga suviška i svakog uboštva, površnosti i svake zablude. Baštine─çi navlastito helderlinovsku i hajdegerovsku misao, u središtu Stama─çeva pjesni─Źkog svemira stoji jezik, rije─Ź kao po─Źelo i mjera svijeta koja je jedino u stanju, prema mišljenju jednog kriti─Źara „ovozemaljsko transcendirati“ i pjesmom („sonetiziranom“ prije svega) dose─çi savršenstvo duha, znanja i umije─ça.
  Knjigom Sabrane pjesme Stama─ç izri─Źe punu pjesni─Źku odgovornost; ne uzmi─Źe pred kaosom svijeta ve─ç nudi, usprkos svemu, rije─Ź kao estetsku ─Źinjenicu, kao djelotvoran prinos skladu i povratak nade u (izgubljenu) cjelinu.

   

  (Stoji u obrazlo┼żenju Povjerenstva za dodjelu Šimi─çeve nagrade)

   

   

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Utorak, 16. listopada 2018.
  Srijeda, 03. listopada 2018.
  Petak, 28. rujna 2018.
  Srijeda, 26. rujna 2018.
  Utorak, 25. rujna 2018.
  Srijeda, 19. rujna 2018.
  Petak, 14. rujna 2018.
  Utorak, 11. rujna 2018.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 93-94