• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • OSVIT 93-94
  Datum izdanja: Subota, 16. lipnja 2018.
   

   Objavljen novi Osvit Društva Hrvatskih književnika Herceg Bosne
  (broj 93 – 94, godište XXIV)

   

  Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne objavilo je novi dvobroj (93 – 94) Osvita, časopisa za književnost, kulturu i društvene teme koji kontinuirano već dvadeset i četiri godine, unatoč poteškoćama, objavljuje aktualnu književnu produkciju članova DHK HB i drugih književnika.


  Osvit u svojim redovitim rubrikama: poezija, proza, dječja književnost, aforizmi, prijevodi, eseji, ogledi i kritike te dokumenti, donosi tekstove četrdeset i pet već afirmiranih književnika koji stvaraju na hrvatskom jeziku. Pored toga tu su i tekstovi i fotografije s nagradnoga natječaja „Pričom i(li) fotografijom do nagrade“ koji, već drugu godinu zaredom, zajednički priređuju Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostarski sajam gospodarstva, ZK Office i Canon.


  Uredništvo Osvita, želeći potaknuti mlade naraštaje na pisanje, posebnu pozornost posvećuje mladima koji tek ulaze u svijet književnosti objavljujući njihove radove; tako u ovom broju objavljujemo radove pobjednika natječaja za najbolje mlade pjesnike na Šimićevim susretima, s natječaja za mlade pjesnike Grah za Iliju Ladina, s natječaja u pisanju poezije za srednje škole koji u okviru Dana hrvatskoga jezika organizira Zavod za školstvo Mostar te tekstove nekoliko mladih autora koji dosad nisu objavljivali.


  Čitateljima posebno preporučujemo pregled književnoga stvaralaštva Gradišćanskih Hrvata, „Rič Gradišćanskih Hrvatov“, u izboru Timee Horvat, zamjenice glavne urednice Hrvatskoga glasnika koji objavljuje hrvatska zajednica u Mađarskoj. Tekstovi su pisani na arhaiziranom dijalektu hrvatskoga jezika kojim govore Gradišćanski Hrvati, a koji su oni čuvali i očuvali stoljećima.


  Među navedenim tekstovima, iz skoro svih književnih rodova i vrsta, nesumnjivo će svatko tko voli pisanu riječ pronaći barem jedan koji će s užitkom pročitati.

   

   

  Preuzmi casopis u PDF formatu:
  OSVIT_93-94_2018 za web.pdf
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 10. prosinca 2018.
  Petak, 23. studenog 2018.
  Četvrtak, 22. studenog 2018.
  Petak, 16. studenog 2018.
  Četvrtak, 08. studenog 2018.
  Ponedjeljak, 05. studenog 2018.
  Utorak, 30. listopada 2018.
  Utorak, 16. listopada 2018.
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 93-94