• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • Lidija Pavlović-Grgić, društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne
  Sarajevo, BiH

   Književnica, publicistkinja i novinarka Lidija Pavlović-Grgić rođena je 1976. u Konjicu, a živi i radi u Sarajevu. Školovala se u Konjicu (osnovna škola), Splitu (jezična gimnazija) i Mostaru (studij hrvatskog jezika i književnosti).
  Piše poeziju i prozu za djecu i odrasle, prikaze, kritike i recenzije, a radovi su joj objavljivani u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Njemačkoj, Albaniji, Italiji, Danskoj, Belgiji, Armeniji, Libanonu, Indiji, Kini, Švedskoj, Kanadi...
  Objavila je: dvojezičnu (hrvatski – njemački) koautorsku stihozbirku Let u TROstihu (Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar, 2008.), zbirku kratkih priča Kišne kapi u piščevoj luli (Književna zaklada Fra Grgo Martić, Kreševo, 2011.), koautorsku pjesničku knjigu Dotaknuti stihom (Kultura snova, Zagreb, 2013.), e-book Wilhelm na engleskom jeziku (Stiles Writes Now, Sarajevo, 2014.), dvojezičnu (engleski – talijanski) koautorsku zbirku poezije Pluralità semantiche – Semantic pluralities (Edizioni Universum, Italija, 2015.) i višejezičnu (pjesme na hrvatskom i prepjevi nekih od njih na njemački, engleski, talijanski, slovenski i albanski) poetsku knjigu Leteći ljudi (Klepsidra, Kreševo, 2015.). Autorica je priče i ilustracija slikovnice Tamo gdje ima bezbroj čuda koju su 2019. objavila Papinska misijska djela BiH i Papinska misijska djela Hrvatske.
  Za rukopis zbirke priča Kišne kapi u piščevoj luli primila je 2011. bh. književnu nagradu Fra Grgo Martić. Međunarodnu književnu nagradu Naji Naaman (Fondacija Naji Naaman) dobila je 2013. u Libanonu za izbor pjesama na engleskom Somebody is talking about Flight (Neki čovjek govori o bijegu). Prva nagrada Zlatno Planjaxovo pero pripala joj je 2015. na natječaju izdavačke kuće Planjax za najbolju priču za djecu, a iste godine Povjerenstvo za međunarodnu literaturu izdavačke kuće Edizioni Universum odlučuje dodijeliti joj nagradu Ambasador mira u svijetu. Dobitnica je književne nagrade Stazama djetinjstva za najbolju priču za djecu 2017. na 24. književnim susretima Stazama djetinjstva u Bosanskoj Krupi.
  Pjesme i priče prevedene su joj na njemački, engleski, talijanski, armenski, slovenski, makedonski, albanski, litvanski, danski, švedski...
  Književne i druge priloge objavila je u četrdesetak bh. i inozemnih časopisa za književnost i kulturu. Zastupljena je u zbornicima i antologijama u zemlji i inozemstvu.
  Ilustrirala je četiri književna naslova.

   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  Četvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  Četvrtak, 08. srpnja 2021.
  Četvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021